• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Preşedintele raionului Ialoveni Nicolae Andronachi: Suntem primii care am început elaborarea Strategiei raionale de tineret pentru următorii 5 ani

    Preşedintele raionului Ialoveni Nicolae Andronachi: Suntem primii care am început elaborarea Strategiei raionale de tineret pentru următorii 5 ani

    26.08.2012  

    Un grup de tineri din teritoriu au participat la un atelier de lucru pentru a elabora proiectul Strategiei raionale de tineret pentru următorii 5 ani.

    Accentul – pe implicare

    În perioada 20-23 august peste 20 de tineri au venit cu propuneri, idei, activităţi, în cadrul mai multor ateliere de lucru, desfăşurate la Consiliul raional Ialoveni, pentru a concepe proiectul strategiei raionale de tineret pentru următorii 5 ani.

    Preşedintele raionului Ialoveni, Nicolae Andronachi a menţionat, în deschiderea seminarului, că aceasta e o activitate importantă, pe parcursul căreia vor fi trasate priorităţile de care au nevoie tinerii şi de care are nevoie şi administraţia raională. „Suntem primii care am început elaborarea acestei strategii şi ea trebuie să fie o strategie bine închegată, ca să poată fi implementată în practică.”

    Participanţii la atelier au fost îndemnaţi să pună accent pe implicare, pe liber acces la informaţii şi pe principiul mobilizării comunităţii.

    În baza activităţii desfăşurate de tineri şi propunerilor venite din partea lor, până în luna octombrie 2012 Strategia raională de tineret trebuie să fie finalizată. Proiectul va fi propus spre discuţie şi în alte grupuri de tineri. Ulterior aceasta va fi propusă spre aprobare în şedinţa Consiliului raional Ialoveni.

    Petru Vârlan este un tânăr activ din Dănceni, care mereu se implică în activităţile comunitare din localitatea de baştină, dar şi în cele organizate la nivel raional. „Împreună cu colegii din acest grup am învăţat cum se identifică problemele şi să găsim mai uşor soluţii pentru ele. Lipsa de consilii locale şi specialişti de tineret în localităţi, buget foarte mic pentru tineret, intransparenţa APL şi a celor care gestionează banii pentru tineret sunt doar câteva dintre problemele, pe care le avem noi, tinerii, din raionul Ialoveni.”, ne-a spus Petru Vârlan.

    Liliana Croitor este originară din Ulmu. A făcut liceul la Văsieni, unde s-a implicat în tot felul de proiecte şi programe pentru tineri. În opinia ei, participanţii la acest seminar au fost destul de liberi în gândire, sociabili, plini de idei, spirit creativ. „Pe lângă soluţii la probleme, am încercat să descoperim câte ong-uri avem în sate, pentru că ele sunt o punte foarte bună de afirmare pentru tineri”, a mai adăugat Liliana Croitor.

    Vitalie Postu, director executiv al Asociaţiei Pro Comunitate, ne-a spus următoarele: „Proiectul este implementat de Ministerul Educaţiei, noi doar îi facilităm activităţile. Cele 10 strategii aprobate de CR vor merge la Ministerul Tineretului şi Sportului, unde în baza lor va fi elaborată o strategie de tineret pentru 5 ani”.

    De la raional la naţional

    Raionul Ialoveni face parte dintr-un grup de 10 raioane din toată republica, în care vor fi elaborate astfel de strategii. Ulterior, în cadrul Ministerului Tineretului şi Sportului, în baza strategiilor din regiuni va fi elaborată Strategia naţională în domeniul de tineret. Elaborarea strategiilor raionale de tineret face parte dintr-un program finanţat de Ministerul Tineretului şi Sportului şi implementat prin colaborarea Asociaţiei Obşteşti Pro Comunitate şi cele 10 consilii raionale din republică.

    Veaceslav Aftene, http://ialovenionline.md/

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com