• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Eurodeputatul Graham Watson: Termenul realist de liberalizare a regimului de vize este anul 2014

    Eurodeputatul Graham Watson: Termenul realist de liberalizare a regimului de vize este anul 2014

    22.08.2012  

    Anul 2014 este un termen realist în care Republica Moldova ar putea obţine regimul liberalizat de vize cu UE. Declaraţia a fost făcută de către europarlamentarul Graham Watson, raportorul Parlamentului European pentru Acordul de Asociere la UE a Republicii Moldova, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliştii de la Chişinău, transmite Info-Prim Neo.

    În contextul în care s-au vehiculat mai multe termene, iniţial sfârşitul lui 2012, mai apoi septembrie 2013, Graham Watson a declarat că a auzit despre acestea, dar că totul depinde de anumite criterii pe care Moldova trebuie să le îndeplinească până să obţină regimul liberalizat de vize cu UE.

    La acordarea acestui regim, a remarcat europarlamentarul, Republica Moldova nu va fi analizată la pachet cu alte state, precum Ucraina sau Rusia. Fiecare stat va fi privit aparte. Graham Watson a mai remarcat că diferendul transnistrean nu va afecta semnarea Acordului de Asociere, dar acest conflict ar putea împiedica eventual integrarea Moldovei în UE ca stat membru cu drepturi depline.

    Preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, care a participat şi el la întâlnirea cu reprezentanţii mass-media, a fost de acord cu termenul pronunţat de europarlamentar şi a remarcat că va fi o reuşită extraordinară ca alianţa de guvernare să reuşească obţinerea regimului liberalizat de vize cu UE până la sfârşitul mandatului său, în noiembrie 2014.

    Raportorul Parlamentului European pentru Acordul de Asociere la UE a Republicii Moldova a avut o vizită de 3 zile în Republica Moldova. Acesta a mers şi în regiunea transnistreană. Graham Watson este îngrijorat de cele văzute în partea stângă a Nistrului, el spune că acolo oamenii au mult mai puţine drepturi decât cetăţenii de pe malul drept. Raportorul a declarat că va face unele recomandări pentru reglementarea conflictului. Totodată, Graham Watson a apreciat pozitiv reuşitele guvernării pe calea europeană şi a spus că speră că Republica Moldova va semna în 2013 Acordul de Asociere cu UE, ca în 2014 deja să aibă regim liberalizat de vize. 

    www.info-prim.md

    ********************************************************************************

    Moldova ar putea adera la Uniunea Europeană peste 10 ani, consideră preşedintele Partidului European Liberal Democrat şi Reformist (ELDR), europarlamentarul britanic Graham Watson.

    Potrivit Agenţiei „INFOTAG”, marţi, în cadrul unei întruniri informale cu presa de la Chişinău, Watson şi-a exprimat speranţa că „Moldova va finisa peste un an negocierile privind acordurile de asociere şi de liber schimb cu UE, iar în 2014 şi pe cel privind libera circulaţie”.

    Spre deosebire de autorităţile de la Chişinău, care sunt convinse că moldovenii vor circula liber în UE deja în 2013, Watson crede că „2014 este un reper mai realist”.

    Întrebat dacă UE va acorda republicii regim de liber schimb în 2014 ca un bonus pentru finalul mandatului AIE-2, Watson a subliniat că „UE nu oferă bonusuri pe astfel de criterii” şi că „totul depinde de eforturile pe care le veţi depune şi dacă veţi întruni condiţiile necesare până în 2014”.

    Referitor la problema transnistreană, eurodeputatul a opinat că aceasta „nu va avea un impact semnificativ asupra Acordului de Asociere cu UE, însă poate afecta aderarea Republicii Moldova la UE”.

    „Moldova va adera la UE, probabil, peste vreo 10 ani, iar situaţia privind Transnistria s-ar putea schimba între timp. Statele UE depun mari eforturi pentru a presa Rusia în scopul soluţionării diferendului transnistrean. În ceea ce ţine de Moldova, se foloseşte puterea focului diplomatic”, a adăugat liderul ELDR.

    „INFOTAG” precizează: Premierul Vladimir Filat şi ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă, au promis că moldovenii vor putea călători fără de vize în Uniunea Europeană la finele anului 2012, dar recent au amânat data prognozată pentru sfârşitul anului 2013.

    www.infotag.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com