• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Viceprim-ministrul Mihai Moldovanu a prezidat şedinţa Comisiei pentru implementarea Planului naţional de acţiuni în domeniul drepturilor omului 2011 - 2014

    Viceprim-ministrul Mihai Moldovanu a prezidat şedinţa Comisiei pentru implementarea Planului naţional de acţiuni în domeniul drepturilor omului 2011 - 2014

    07.08.2012  

    Comisia s-a întrunit după ce Planul Naţional de Acţiuni în Domeniul Drepturilor Omului a fost completat cu acţiuni noi, propuse de autorităţi publice locale, ONG-uri naţionale şi internaţionale. Modificările au fost efectuate inclusiv prin prisma celor 122 de recomandări oferite ţării noastre în urma prezentării Raportului final privind evaluarea Republicii Moldova, recomandări acceptate parţial sau integral.

    În cadrul şedinţei, Mihai Moldovanu a dispus crearea unui grup interministerial de lucru, care va analiza acţiunile planului sub aspect financiar, ceea ce ar favoriza identificarea surselor financiare suplimentare din buget sau surse externe, pentru crearea unui mecanism adecvat de finanţare a PNADO. Iniţiativa este motivată de faptul că din cele 242 de acţiuni incluse în Plan, doar 25 au acoperire financiară, iar 36 de acţiuni vor fi implementate cu ajutorul partenerilor externi care vor oferi suport tehnic sau financiar. Astfel, din numărul total al acţiunilor prevăzute de PNADO, 74% nu au acoperire financiară.

    Viceprim-ministrul a subliniat că situaţia drepturilor omului în Republica Moldova a întregistrat progrese semnificative, fiind una din principalele preocupări ale Guvernului.

    Implementarea cu succes a Planului va contribui la consolidarea drepturilor politice. Astfel, persoanele cu deficienţe de vedere vor avea posibilitatea să voteze, deja din anul 2014, de sine stătător, cu ajutorul unei benzi de plastic, pe care sînt imprimate insignele partidelor politice şi în care poate fi introdus buletinul de vot.

    Alte prevederi ale PNADO urmează să îmbunătăţească cadrul legal în domeniile  social, economic, cultural. Planul vine să perfecţioneze normele legale în ceea ce ţine de asigurarea dreptului de gîndire şi religie, drepturile persoanelor apatride, migranţilor, refugiaţilor şi a solicitanţilor de azil, precum şi la perfecţionarea sistemului organelor de stat pentru protecţia drepturilor omului care urmează să-şi extindă activitatea inclusiv în zona transnistreană.

    Planul naţional de acţiuni în domeniul drepturilor omului a fost aprobat prin hotărîrea Parlamentului nr.90 din 12 mai 2011 şi reprezintă un instrument care materializează politica statului în domeniul drepturilor omului.

    www.gov.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com