• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  (interviu) Mihai Ghimpu: Vor mai pleca şi alţi comunişti, aşa este când corabia se scufundă

    (interviu) Mihai Ghimpu: Vor mai pleca şi alţi comunişti, aşa este când corabia se scufundă

    27.02.2012  

    Preşedintele liberalilor de la Chişinău, Mihai Ghimpu, crede că Partidul Comuniştilor va mai rezista doar câtă vreme va fi condus de fostul preşedinte Vladimir Voronin. Mihai Ghimpu spune că Partidul Comuniştilor nu mai are nicio şansă să revină la putere. Guvernarea de la Chişinău este asigurată de Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE), formată din Partidul Democrat Liberal, Partidul Democrat şi Partidul Liberal. La Chişinău nu s-a reuşit de doi ani alegerea unui preşedinte şi în aceste zile se desfăşoară negocieri între partidele AIE pentru găsirea unui candidat. Alegerea preşedintelui depinde de trei deputaţi care s-au rupt din Partidul Comuniştilor, conduşi de Igor Dodon – acestea fiind voturile care lipsesc AIE pentru a putea alege preşedintele. În interviul pentru „Puterea”, liberalul Mihai Ghimpu spune că alegerea preşedintelui la Chişinău în această primăvară va constitui o lovitură grea pentru comuniştii lui Vladimir Voronin.

    Când credeţi că va putea fi ales preşedintele Republicii Moldova?

    După identificarea candidatului. Dacă identificăm candidatul, atunci nu este o problemă stabilirea datei, declanşarea procedurilor şi alegerea preşedintelui. Cu toate că aceasta nu înseamnă 100% că va fi ales preşedintele, deoarece este vot secret şi ştiţi cum este în politică: public spune una, dar gândeşte alta.

    Ce calităţi ar trebui să aibă acest candidat?

    În primul rând, să facă o politică a adevărului, fiindcă un şef de stat nu poate să spună lucruri care vin din politica sovietică, cum ar fi că limba este moldovenească. Toţi copiii învaţă limba română şi atunci copiii se întreabă: cine are dreptate? – profesoara sau şeful statului? E timpul să punem punct acestor speculaţii şi să arătăm că suntem politicieni care venim să promovăm adevărul şi nu minciuna.

    În afară de aceasta, trebuie să fie un om care să aibă caracter, pentru că oricât de deştept ai fi, dacă nu ai caracter, aceste cunoştinţe nu te ajută la nimic. Caracterul înseamnă şi politica adevărului şi politica împotriva corupţiei, a economiei subterane, împotriva tuturor fenomenelor care fac din acest stat cel mai sărac stat din Europa.

    În al treilea rând, şi nu în ultimul, este acceptarea programului AIE, pentru că majoritatea parlamentară nu poate să guverneze Republica Moldova cu un program şi preşedintele cu un alt program. Aceasta este cea mai importantă condiţie.

    Se teme Partidul Liberal de alegerile anticipate?

    Noi suntem unicul partid din Alianţă care este în creştere. Nu ne temem de alegeri, dar pentru noi nu este şi nu va fi problema numărului de mandate. Poţi să ai 60 de mandate şi să nu faci nimic, aşa cum au avut comuniştii care nu au ales preşedintele şi astfel a ajuns la putere Alianţa pentru Integrare Europeană. În caz de alegeri anticipate nu pot spune că sigur vor veni comuniştii la putere, dar riscul există. Una este părerea cetăţenilor dezamăgiţi de Alianţă până în ziua alegerilor şi cu totul alta este decizia lor atunci când conştientizează că dacă nu vor ieşi la vot atunci vor veni comuniştii. Oricum, nu trebuie să riscăm, în caz de alegeri anticipate se poate întâmpla să avem o pauză în susţinerea financiară şi politică a partenerilor europeni şi occidentali.

    Cum i-aţi caracteriza pe colegii din AIE? Îl consideraţi pe Igor Dodon un partener extern al Alianţei?

    Colegii sunt aşa cum sunt ei, sunt deja formaţi ca aluat, păcat că prea devreme au crezut că am scăpat de comunişti şi au început luptele interne. Indiferent de toate acestea, important este că suntem încă împreună şi nu este pierdută şansa să demonstrăm că încă putem schimba lucrurile.

    Despre Dodon: este un tânăr ambiţios, cu viziuni pro-ruse. Dacă el consideră că vrea să obţină capital politic din tragedia noastră naţională, apoi vă daţi seama ce este în capul lui, nu mai trebuie învăţat sau dirijat. Din păcate, tot ceea ce ne-a tras înapoi este legat de mentalitatea omului, nu este primul care vine în politică şi vrea să obţină capital din tragedia naţională, unora le-a mers, cred că lui nu o să-i meargă, electoratul s-a deşteptat.

    Din rândurile comuniştilor s-au tot rupt facţiuni. Vedeţi în viitor o transformare a comuniştilor?

    Ce ţine de aceştia care au ieşit, vor mai ieşi şi alţii, aşa este întotdeauna când corabia se scufundă. Partidul Comuniştilor nu are nicio perspectivă. În cazul în care noi alegem preşedintele, este clar că în doi ani şi jumătate partidul acesta se va duce în jos, ei acum au speranţa că în caz de alegeri anticipate revin la putere. Ei înţeleg foarte bine că peste doi ani şi jumătate nu vor mai reuşi. Partidul Comuniştilor va avea putere atât timp cât va fi în putere Voronin, după Voronin, acolo nu mai are cine să menţină partidul, iar cei care au ieşit din partidul comuniştilor vor zdruncina în continuare partidul, rupând fiecare câte puţin şi partidul lui Stepaniuc şi partidul lui Ţurcanu, şi cel al lui Dodon, şi PLDM şi PD. E clar că acest partid nu mai are viitor. Adică vor exista deputaţi, dar la guvernare nu mai revin. Vorbitorii de limbă rusă sunt alegătorii lor, asta se vede la mitingurile pe care le organizează şi chiar şi la mitingurile organizate de domnul Roşca. Aşa cum s-a dezumflat ca un balon marele stat comunist Uniunea Sovietică, aşa se va întâmpla şi cu partidele care au pus baza acestei ideologii. Este nevoie de timp, de schimbare de mentalitate şi de generaţii.

    Cine este Mihai Ghimpu?

    Înainte de 1989 a fost jurist, iar din 1988 s-a numărat printre fondatorii Frontului Popular, mişcare care a repus în funcţiune limba română şi alfabetul latin în Republica Moldova. Între 1990 şi 1998 a fost deputat în Parlamentul de la Chişinău. În 2009 a reintrat în Parlament din partea Partidului Liberal şi între 2009 şi 2010 a ocupat funcţia de preşedinte interimar al Republicii Moldova. În această calitate, a emis un decret de condamnare a ocupaţiei sovietice a Basarabiei. În prezent, este deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

    George Damian, www.puterea.ro

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com