• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  (interviu) Nicolae Andronachi, Preşedintele raionului Ialoveni: „Pentru a face ceva trebuie să ai echipă profesionistă şi resurse financiare”

    (interviu) Nicolae Andronachi, Preşedintele raionului Ialoveni: „Pentru a face ceva trebuie să ai echipă profesionistă şi resurse financiare”

    10.02.2012  

    La 15 ianuarie s-a împlinit jumătate de an, de când conducerea raionului a fost preluată de persoane noi. Nu e nici mult, nici puţin, dar anumite concluzii se pot contura deja. Vă propunem un interviu despre situaţia social-economică și politică din raionul Ialoveni cu președintele raionului, Nicolae Andronachi.

    Ce înseamnă pentru Dvs. funcţia de preşedinte de raion?

    Este o funcţie de demnitate publică în interesul cetăţeanului. Se ştie că orice funcţie legată de aparatul central sau de administraţia locală de nivelul întâi sau doi, este în folosul cetăţeanului. Eu voi fi împăcat cu mine însumi atunci când oamenii din societate, oamenii din raion, vor simţi şi ei o siguranţă, vor avea şi ei o stabilitate, dar care nu depinde doar de preşedinte de raion. Această siguranţă depinde în primul rând de nivelul puterii centrale. Funcţia de preşedinte este o provocare pe plan profesional, pentru că nu am deţinut aşa mandat. Dar după o funcţie de viceministru îmi este cu mult mai uşor. Trebuie să ai în primul rând oameni care să te înţeleagă, echipă profesionistă şi mai trebuie să ai resursele financiare la dispoziţie, pentru a face ceva. Nu sunt persoana care să stau numai pe un PR politic, iubesc rezultate şi fapte.

    Anterior nu aţi deţinut nicio funcţie publică în administraţia locală. Cum aţi reuşit să Vă adaptaţi la realităţile din raion? 

    Adaptarea la realităţile din raion a fost foarte simplă. Având experienţa locală mai întâi, de consilier la Mileştii Mici, după care, cea centrală, unde am văzut şi acolo cu ce se mănâncă pâinea, acum pentru mine nu este o problemă în a mă descurca. Am învăţat şi din practica şi din cunoştinţele pe care le-am căpătat în familie, de la taică-meu. Practic eram la primărie cu el, o experienţă din familie care m-a ajutat să mă adaptez. Tatăl meu a fost ca un consilier al meu pe parcursul acestor ani.

    Ce proiecte noi aţi reuşit să demaraţi în această jumătate de an? Puteţi vorbi pe scurt despre anumite realizări?

    Nici nu vreau să vorbesc despre acele proiecte, care s-au realizat în jumătate de an din banii publici, şi din aceşti bani s-au realizat foarte multe. Am discutat recent cu mai mulţi preşedinţi de raioane. Noi în raionul Ialoveni stăm cu mult mai bine la capitolul reparaţii capitale şi alocări din bugetul raional, decât alte raioane. Alte raioane au de gând să aloce pe anul 2012 maxim 1-2 milioane de lei pentru toate primăriile, pentru construcţii capitale. Iar la noi sunt milioane de lei, cu toate că anul acesta suma va fi mai mică. Pentru mine proiectele realizate din bani publici este rutina, aceasta este menirea noastră. Rutina e rutină, dar în afară de aceasta trebuie să mai facem ceva, să scriem şi să atragem proiecte, să căutăm finanţare în afara banilor publici. Însă este foarte greu să motivezi funcţionarii publici să facă şi altceva, cu salariul mic pe care îl au. Trebuie să mergi cu „Hai te rog”, că va fi bine cândva şi salariile vor fi majorate.

    Expuneţi pe scurt trei dintre cele mai importante probleme din raion, care necesită soluţionare de urgenţă?

    În primul rând, problema aprovizionării cu apă a tuturor localităţilor. Este o problemă socială, omul fără apă nu poate să existe. A doua problemă, strâns legată de prima - odată ce ai apă, trebuie să ai şi canalizare. Totuşi, an de an problema apeductelor este rezolvată. A treia este problema drumurilor. Este păcat că nu putem construi, repara sau cel puţin amenaja drumurile din interiorul localităţilor din banii Fondului Rutier, pentru că banii din acest fond se alocă numai pentru drumurile naţionale şi raionale, nu şi locale. Banii care se strâng în acest fond sunt şi din taxele plătite de şoferii din localităţile noastre Şoferul cela poate că trăieşte pe un drum de ţară, nu pe unul central care este finanţat din fond rutier.

    Ca simplu cetăţean, ce notă Vă puneţi activităţii din această perioadă?

    Niciodată nu am fost profesor şi nu am pus note. Oamenii trebuie să aprecieze. A pune note este simplu, însă oamenii trebuie să aprecieze cu o viziune mai largă. Să pună note, dar să fie o notă argumentată, să se uite la ce ai preluat, ce baze ai puse, ce vrei să culegi. Dar este prea devreme pentru a pune anumite note.

    Care sunt perspectivele, planurile de viitor?

    În anul 2012 vreau să existe o stabilitate politică la nivel de republică. Spunem că nu ne afectează alegerea preşedintelui la nivel local, raional, şi că nu avem noi treabă. Totuşi, ne afectează, pentru că în loc să ne gândim împreună cu administraţia centrală la realizarea de noi proiecte, planuri de viitor, societatea vorbeşte doar despre alegeri şi politică, şi aici se pierde timpul în zadar. Celui ce vine într-o funcţie de orice nivel i se cere, dar trebuie să aibă o siguranţă că poate realiza ceea ce şi-a propus. Tot pentru 2012 îmi doresc foarte mult semnarea contractului ce ţine de proiectul  transfrontalier de creare a Centrului de afaceri din pădurea de lângă Ruseştii Noi. Sperăm că în primăvara aceasta va fi semnat contractul şi se va implementa proiectul.

    Care este mecanismul de aflare a informaţiei de către cetăţeni la Consiliul Raional Ialoveni?

    Pentru a afla o informaţie, fără a veni la CRI, cetăţeanul o poate găsi pe site-ul oficial al raionului. Dar dacă pe site încă nu este informaţia necesară, poate să vină direct la Consiliul raional. Cel mai simplu - în anticameră, la secretară, unde va fi îndrumat cui să se adreseze mai departe. Cetăţeanul poate să vină şi direct la mine. Am luat practica ministerului, unde veneau în audienţă zeci de oameni în fiecare zi. Aici a fost un pic altfel, cu zi de primire lunea. Dar oamenii pot veni oricând la mine să afle informaţii, numai să nu fiu într-o şedinţă sau plecat.

    Cine se ocupă de petiţii şi cum sunt ele soluţionate?

    Orice petiţie depusă de cetăţean ajunge pe biroul meu. Sunt rare petiţiile pe care să nu le citesc. După care sunt date în examinare, în dependenţă de domeniul din care este problema expusă în petiţie.

    Ce fonduri externe, europene, dar şi naţionale, cunoaşteţi, de unde Consiliul Raional ar putea aduce finanţare în raionul Ialoveni?

    Din discuţiile avute cu diferite companii de consultanţă şi marketing, dacă noi vom contracta anul acesta un proiect de 2 milioane de euro, este imposibil ca Uniunea Europeană să mai accepte într-un an bugetar un asemenea proiect. Totuşi, unele primării au depus proiecte la transfrontaliere ce ţin de canalizare, construcţii, etc., care abia urmează să fie examinate. Nu numai Consiliul raional trebuie să aducă în raion toate proiectele şi finanţările. Primăriile trebuie să se înveţe să acceseze direct finanţări externe, direct să discute, să contracteze.

    Tinerilor aş vrea să le recomand să se înveţe să scrie proiecte. Acum scrieţi proiecte de câteva mii de lei. Vă veţi perfecţiona şi veţi învăţa pe viitor să scrieţi şi să câştigaţi fonduri europene de milioane. Nu cred că dacă unele consilii raionale şi-au creat secţii cu câte şase specialişti în a scrie proiecte, vor reuşi să atragă mai multe fonduri externe. Pentru că trebuie să cunoşti în primul rând problemele din teritoriu, să faci o analiză. Noi deocamdată  vom colabora cu companiile de consultanţă, care sunt foarte interesate să câştige proiecte, deoarece lor li se plăteşte doar atunci când câştigă. Este şi un avantaj pentru noi: nu investim nimic până nu câştigăm proiectul.

    Cum se împacă funcţia de preşedinte de raion cu cea de preşedinte al organizaţiei raionale a Partidului Liberal? Care este mai importantă pentru Dvs.?

    Întotdeauna am fost persoana care nu a fugit după funcţii, atunci când se spunea că PL dorea foarte mult funcţia de preşedinte de raion. Mi-a fost încredinţată funcţia de preşedinte PL Ialoveni după ce am fost numit mai întâi viceministru. Am dat dovadă de credibilitate şi multe alte lucruri şi oamenii au avut încredere în mine. Fiecare funcţie îşi are importanţa şi aspectele sale.

    Cum răspundeţi acuzaţiilor consilierilor din opoziţie, care afirmă că în acest an banii pentru primării s-au împărţit pe criterii politice?

    Vreau ca aceste zvonuri să fie infirmate de mine. La data de 30 ianuarie banii pentru primării, ce ţin de reparaţii capitale, nu au fost încă împărţiţi. Ei urmează să fie redistribuiţi printr-o decizie a Consiliului raional, într-o şedinţă care va avea loc în luna februarie, pentru că urmează să aibă loc şi corelarea bugetului. Nu poate o primărie sau alta să primească mai mult sau mai puţin. Există un normativ prevăzut de lege, prin care fiecare primărie primeşte bani în dependenţă de numărul de locuitori.

    Cum comentaţi afirmaţiile administraţiei oraşului Ialoveni, că în acest an au primit mai puţini bani de la raion decât în anii precedenţi, luând în consideraţie că sunt centrul raional şi faţa raionului?

    Ei nu trebuie să ia în consideraţie ce au primit în anii precedenţi. Ei au primit cam întotdeauna peste normativul prevăzut de lege. Economiştii nu trebuie să facă o asemenea analiză – mai puţin faţă de anul trecut. Dacă au primit mai puţin faţă de anul precedent, eu pot să le dau o explicaţie: gaura din bugetul raional de 7 milioane. Cred că aceasta spune totul. Dacă sunt bani în plus, mai aloci şi pentru alte chestiuni, mai minore, pentru amenajare, etc.

    Cum descrieţi relaţia pe care o aveţi cu administraţia centrală, ministere, Guvern?

    Dacă e să luăm ministerele, foarte bine colaborăm cu toate, indiferent de coloratura politică. Însă aceasta se simte din partea unor miniştri. Sunt unii miniştri care, indiferent de culoarea politică, îşi fac datoria, ca şi fiecare preşedinte de raion. Foarte receptivi sunt şi de la PD, de la PL, nu mai vorbim şi de la PLDM, dar sunt unii la care contează culoarea politică. Referitor la relaţia cu Cancelaria de Stat şi Guvern – ne-am dori mai multe şedinţe ale preşedinţilor de raioane cu prim-ministrul. Pentru că foarte puţin se comunică între prim-ministru şi preşedinţii de raioane. Ar trebui chiar la direct de comunicat, prin telefon, nu prin consilieri sau alte persoane. Să lăsăm aici partidele la o parte şi să comunicăm despre probleme, în interesul cetăţeanului.

    Se spune că angajările din ultima jumătate de an în Consiliul Raional Ialoveni s-au făcut pe criterii politice? Comentaţi.

    Cei ce declară că angajările în Consiliul raional s-au făcut pe criterii politice nu au decât să o facă. Poate, o fac din anumite interese. Există comisia de concurs, unde nu angajează preşedintele raionului. Fiecare persoană este trecută prin comisia de concurs, unde poate să participe oricine întruneşte condiţiile. Vreau să o spun ferm că acele persoane care au fost angajate sunt persoane competente şi sunt tineri. Încet-încet trebuie să îmbinăm vârstele. Există profesionişti de vârstă înaintată, dar schimbul trebuie făcut treptat, ca tinerii să înveţe practică.

    Cum descrieţi situaţia social-economică a raionului Ialoveni?

    Starea social-economică din satele raionului nu este una dintre cele mai rele. Amplasarea geografică a localităţilor este foarte bună, mai ales a satelor din apropierea Chişinăului, unde majoritatea populaţiei are un loc de muncă în capitală, cu un salariu decent. În raionul Ialoveni este cel mai bun indice la numărul de elevi în clase, ceea ce spune că oamenii nu fug de aici, dar vin încoace şi din alte părţi. Şi pentru că la Chişinău este foarte scump, se aranjează aici. După ultimele studii, raionul Ialoveni este cel mai tânăr raion. Totuşi, obiectiv vorbind şi real, pe an ce trece pătura de jos trăieşte tot mai greu, deoarece  remitenţele de peste hotare au scăzut. Iar noi nu avem economie şi producţie, şi ne ţinem practic numai pe consum.

    Sunteţi o persoană incoruptibilă?

    Nici nu vreau să aud de cuvântul corupţie. Salariul pe care l-am avut la minister sau cel pe care îl am aici este destul de mic, şi nu vreau să spun prin aceasta că cerinţele mele sunt foarte mari. Dacă vii în politică trebuie să ai şi un alt venit, pe care eu îl am, şi care asigură o autonomie şi o independenţă financiară.

    Veaceslav Aftene, http://ialovenionline.md/

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com