• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Proiectul PL votat în prima lectură: Deputaţii vor fi obligaţi să participe la votarea preşedintelui

    Proiectul PL votat în prima lectură: Deputaţii vor fi obligaţi să participe la votarea preşedintelui

    25.11.2011  

    Deputații vor fi obligați să asigure prezența nu doar la ședința de alegere a șefului statului, dar și să asigure cvorumul de 3/5 la procesul de votare. În cazul în care buletinul de vot nu va fi ridicat de 61 de deputați, procedura de alegere a șefului statului va fi amânată, fiind stabilită o nouă dată pentru desfășurarea acesteia. Un proiect de lege în acest sens a fost votat în prima lectură de majoritatea parlamentară, vineri, 25 noiembrie.

    Inițiativa legislativă aparține deputatului liberal Victor Popa. Comuniștii s-au împotrivit acestui proiect de lege, cerând autorului să-și retragă proiectul și acuzând deputații din Alianța pentru Integrarea Europeană că ,,potrivesc legea la interesele unui grup de oameni”.

    ,,Victor Popa este șeful pompierilor AIE și de câte ori este necesar, acesta propune noi proiecte de lege pentru a schimba regulile de joc în timpul jocului”, a spus deputatul comunist Sergiu Stati.

    La rândul său, Victor Popa, a explicat că aceste modificări sunt neceasre pentru a înlătura eventuale blocaje și boicotări în timpul ședinței de alegere a șefului statului. ,,Deputatul trebuie să participe la vot, dar să nu fie simplu spectator la procesul de vot”, a spus deputatul PL.

    Totodată, Victor Popa, a subliniat că temei pentru această inițiativă legislativă a servit Hotărârea Curții Constituționale privind interpretarea articolului 78 din Constituției cu privire la procedura de alegere a șefului statului, care conține prevederi similare.

    ARENA reamintește că șeful statului urma să fie ales pe data de 18 noiembrie, însă în cursa pentru alegerile prezidențiale nu s-a înscris niciun candidat. Anterior, liderii PDM și PL au declarat că șeful statutului trebuie ales până la mijlocul lunii decembrie, iar liderul PLDM a declarat că Parlamentul ar putea reveni la alegerea preşedintelui la începutul sesiunii viitoare doar dacă va fi votat Bugetul pe anul 2012.

    www.arena.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com