• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Dorin Chirtoacă a participat la darea în exploatare a unui nou depozit pentru stocarea nămolului de la Staţia de Epurare

    Dorin Chirtoacă a participat la darea în exploatare a unui nou depozit pentru stocarea nămolului de la Staţia de Epurare

    18.11.2011  

    Primarul general al Capitalei, Dorin Chirtoacă, a întreprins astăzi o vizită de lucru la Staţia de Epurare a Apelor Reziduale, unde a fost dat în exploatare un nou depozit pentru stocarea nămolului, cu o capacitate de 250 mii m³. Locaţia va putea fi utilizată vreme de 5 ani, în condiţiile când, anual, la Staţie se acumulează circa 50 mii m³ de reziduuri deshidratate.

    Edilul capitalei a ţinut să remarce că şi pe teritoriul Staţiei, acum când se desfăşoară transportarea, mirosul de nămol lipseşte, astfel că nu există temeri că locuitorii oraşului vor simţi acest miros. „În cazul când va apărea miros, oamenii trebuie să ştie că acesta se datorează transportării, iar pentru că suntem în perioada rece, s-ar putea să nu apară", a spus Dorin Chirtoacă.

    Edilul -şef a mai menţionat că lucrurile asumate de municipalitate au fost realizate, iar din august, 2010, de când a fost iniţiat procesul de deshidratare a nămolului prin metoda „geotube„ problema mirosului neplăcut de la Staţia de Epurare a dispărut. 

    Lucrările de depozitare definitivează procesul de procersare a nămolului. Acum este gata pentru exploatare depozitul nr. 2, iar de la începerea utilizării tehnologiei geotibe (de deshidratare a nămolului în saci „geotube", cu utilizarea substanţelor  de coagulare), a fost construit depozitul nr. 1. Acum respectivul nămol se fermentează, se stabilizează.

    Nămolul deshidratat în sacii geotube este evacuat odată pe an, iar în lunile noiembrie-decembrie are loc depozitarea lui (întrucât temperatura este un catalizator al proceselor biochimice). Şeful Regiei „Apă-Canal", Constantin Becciev spune că în acest mod activează toate staţiile de epurare din Europa, atât că acolo, tehnologia „geotube" nu este utilizată pentru întreprinderi atât de mari ca în Chişinău.

    Directorul SA „Apă-Canal Chişinău" declară că şi în cazul când va fi încheată construcţia Staţiei de Epurare, când nămolul va fi deshitratat pe cale mecanică, şi atunci aceste depozite vor fi folosite în deplină măsură.

    În continuare  SA „Apă-Canal Chişinău" intenţionează să propună nămolul desfhidratat, fermentat şi stabilizat spre utilizare producătorilor agricoli, pentru a fi utilizat ca fertilizant.

    www.chisinau.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com