• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Iniţiativa deputaţilor liberali: scutiri pentru beneficiarii creditelor ipotecare

    Iniţiativa deputaţilor liberali: scutiri pentru beneficiarii creditelor ipotecare

    15.11.2011  

    Cetăţenii Republicii Moldova cu venituri mici şi medii, care vor contracta credite ipotecare, ar putea beneficia de scutiri la plata impozitului pe venit. Potrivit iniţiativei legislative de modificare şi completare a Codului Fiscal, înaintată de deputaţii Valeriu Munteanu, Vlad Lupan, Valeriu Saharneanu şi Gheorghe Brega, persoanele care au un venit impozabil ce nu depăşeşte suma de  60 000 lei anual (5 000 lei lunar) vor beneficia de o scutire de 100%, cei cu venitul de până la 90 000 lei (7 500 lei lunar) – scutiri de 50%, iar persoanele care au un venit de până la 120 000 lei (10 000 lei lunar) – 25%.

    Deputaţii motivează necesitatea adoptării acestui proiect de lege prin faptul că multe familii închiriază o locuinţă sau trăiesc în cămine în condiţii inadecvate, deoarece preţul de vânzare a locuinţelor este inaccesibil pentru majoritatea populaţiei. „Corelaţia dintre veniturile populaţiei şi preţurile medii pentru chirie şi procurare de imobile este total dezavantajoasă pentru salariaţii din sectorul real al economiei. Lipsa locuinţelor generează situaţii de stres pentru concetăţenii noştri şi constituie, deseori, un factor determinant pentru emigrarea acestora, fapt care are repercusiuni nefavorabile asupra întregii societăţi”, se arată în nota informativă a iniţiativei legislative.

    În opinia autorilor acestui proiect de lege, o soluţie pentru problema asigurării cu locuinţe o constituie creditele ipotecare, însă majoritatea celor care le solicită nu le pot obţine din cauza veniturilor reduse. La calcularea limitelor creditare, instituţiile financiare iau la bază câştigul mediu lunar, care, potrivit statisticilor, oscilează în limita a 3 000 de lei, această sumă fiind deseori insuficientă pentru contractarea unui credit ipotecar. Respectiv, fiecare creştere a venitului influenţează pozitiv puterea creditară a persoanei şi îi permite contractarea unui credit ipotecar în condiţii mai avantajoase.

    Potrivit deputaţilor, pentru a evita abuzurile, proiectul de lege prevede un plafon maxim pentru scutirea de impozite în mărime de 120 000 lei anual, care, împreună cu stipularea cotelor scutirii, în funcţie de veniturile realizate, să ofere un suport persoanelor cu venituri mici şi medii, care nu au altă posibilitate de asigurare cu spaţiu locativ. Respectiv, pentru fiecare categorie de beneficiari aceste scutiri vor constitui câteva sute de lei lunar, uneori această sumă fiind suficientă pentru contractarea unui credit ipotecar.

    Deputaţii menţionează că respectivul proiect de lege nu va influenţa politica bugetar-fiscală a Republicii Moldova şi va contribui la soluţionarea problemelor existente în domeniul creditării ipotecare, impulsionând dezvoltarea domeniului construcţiilor, crearea locurilor de muncă în această ramură şi evoluţia tranzacţiilor cu valori imobiliare.

    www.parlament.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com