• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Vlad Lupan la AP NATO: SUA, mai motivată să se implice în rezolvarea conflictului transnistrean

    Vlad Lupan la AP NATO: SUA, mai motivată să se implice în rezolvarea conflictului transnistrean

    10.10.2011  

    Rusia nu are niciun motiv să fie îngrijorată de amplasarea în România a elementelor scutului antirachetă, a adeclarat Vlad Lupan în cadrul AP a NATO.


    Vice-preşedintele PL, Vlad Lupan, membru al Delegaţiei R. Moldova la AP a NATO de la Bucureşti, a afirmat sâmbătă, la Comisia de apărare a Adunării, că amplasamentul din România a scutului antirachetă nu este îndreptat spre Rusia, Moscova neavând niciun motiv de îngrijorare, potrivit Mediafax.

    Liberalul a explicat că scutul din România nu prezintă pericol pentru Rusia, pentru că este amplasat pe direcţia Europa de Vest-Europa de Sud Est-Orientul Mijlociu, Rusia fiind în afara acestei traiectorii şi în afara zonei de acoperire a bazei româneşti.

    Lupan a arătat că eventualele rachete sol-aer care ar zbura pe direcţia Europa de Vest-Rusia sau invers nu şi-ar putea schimba traiectoria.

    "Elementul antiscut din România este clar îndreptat spre Orientul Mijlociu, de aceea Rusia nu are niciun motiv de îngrijorare. În plus echipamentul din România este unul eminamente defensiv", a menţionat Lupan.

    El a mai spus că între România şi Republica Moldova au existat consultări înaintea deciziei amplasării scutului.

    "R. Moldova este acoperită de scut, acesta este un fapt împlinit. Nu trebuie şi nu putem comenta oportunitatea instalării, dar suntem siguri că a fost făcută o evaluare a riscurilor şi tocmai pe această analiză s-a decis de către SUA şi România amplasarea, ceea ce arată că, din punctul de vedere al României, şi SUA oportunitatea instalării sctului este dovedită", a afirmat Lupan.

    Deputatul PL a mai spus că există experţi la Chişinău care acreditează ideea că instalarea scutului în România va duce la prelungirea staţionării trupelor ruseşti în Republica Moldova.

    "Eu cred, dimpotrivă, că prezenţa SUA în România prin intermediul scutului poate servi ca imbold în implicarea Statelor Unite în rezolvarea conflictului transnistrean, pentru că SUA nu ar fi interesate de existenţa unui conflict şi a unor trupe militare atât de aproape de elementul scutului din România", a mai spus Lupan.

    www.timpul.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com