• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Iurie Nastas: Asistăm la un blocaj în activitatea Consiliului Municipal

    Iurie Nastas: Asistăm la un blocaj în activitatea Consiliului Municipal

    19.09.2011  

    Am așteptat ca alegerile din capitală să fie validate. S-au validat, într-un final, și speram ca lucrurile vor intra în normal. Deși, aveam o temere că asta nu se va întâmpla atât de ușor. Temerea s-a adeverit. Comuniștii, care au 26 de mandate din totalul de 51, deci cu un mandat mai mult decât alianța, au pus piciorul în prag. Vor toate comisiile de specialitate din consiliu. 7 din 7 sau nimic.

    Această ambiție, fără niciun suport, a condus la blocarea activității consiliului. Nu există niciun motiv rezonabil ca PCRM să obțină toate cele 7 comisii. Oriunde în lumea civilizată, câștigul se împarte în mod egal, ar spune cei care lucrează în echpă, parafrazând situația. Asta o spune legea, nu eu.

    Luam ca exemplu Parlamentul. PCRM-ului, care deține 42 de mandate în Parlament, i-au revenit 4 comisii din totalul de 10. Cele mai multe, pentru ca deține cele mai multe mandate, deși guvernarea aparține Alianței pentru Integrare Europeană. Urmează, în ordine, PLDM cu 3 comisii, PD – cu 2, iar PL – una. Aici principiul aritmeticii a funcționat și nu au existat nemulțumiți.

    Dacă ar fi fost ca în Parlament să se aplice algoritmul pe care comuniștii îl cer în Consiliul Municipal, ar fi ca PCRM să nu dețină președinția niciuneia dintre comisii, nu-i așa?

    Alianța propune, însă, o soluție de compromis. PCRM, care are cele mai multe mandate, ar obține președinția a 4 comisii, PL -2, iar PLDM – una. Așa arată aritmetica ce are sens, în viziunea mea și a colegilor mei.

    Comuniștii vor ca, prin legislativ, să obțină controlul asupra executivului, adica a primarului Dorin Chirtoacă și a echipei sale. Dar să nu uităm că și Dorin Chirtoaca a fost ales de către populație și a ajuns în această funcție cu un program electoral pe care și l-a asumat în fața alegătorilor. Așa că responsabilitatea lui este să-l îndeplinească.

    Realitatea este că asistăm la un blocaj în activitatea Consiliului Municipal. Comuniștii, pe de o parte, cer ce nu li se cuvine, iar consilierii din cadrul alianței încearcă să obțină ceea ce merită.

    Până nu se va ajunge la o înțelegere și PCRM nu va conștientiza că solicitările trebuie să fie rezonabile și că alegerile au trecut, iar noi trebuie să muncim pentru cei care ne-au mandatat, lucrurile nu se vor schimba. Consiliul este în imposibilitatea de a se reuni din lipsă de cvorum (trei deputați comuniști din 26 au renunțat la mandate, iar mandatele celor noi vor putea fi validate doar în cadrul ședinței).

    Este clar că ajunge blocajul în care suntem în ceea ce privește alegerea președintelui țării. O astfel de situație nu trebuie repetată în Consiliul municipal. Consilierii trebuie să înceapă să lucreze pentru că de la noi se așteaptă luarea deciziilor. Am fost aleși să muncim, nu să ne certăm. Alegerile au trecut, iar ambițiile politice trebuie să rămână în urmă.

    http://nastas.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com