• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Discursul lui Mihai Ghimpu la Washington: Comunitatea internaţională poate contribui la consolidarea democraţiei în Republica Moldova

    Discursul lui Mihai Ghimpu la Washington: Comunitatea internaţională poate contribui la consolidarea democraţiei în Republica Moldova

    16.09.2011  

    „Comunitatea democratică internaţională poate contribui semnificativ la consolidarea guvernării democratice în Republica Moldova, care se confruntă cu o insuficienţă a stabilităţii politice şi reminiscenţe ale corupţiei. În consecinţă, problemele care urmează a fi rezolvate sunt uneori prea multe şi complicate pentru a fi soluţionate doar prin mijloace instituţionale şi doar cu forţele proprii”. Acest mesaj a fost transmis de deputatul Mihai Ghimpu participanţilor Forumului Parlamentar al Comunităţii Democraţiilor de la Washington.

    Mihai Ghimpu a rostit un discurs la subiectul „Suport pentru reuşita democraţiei: Rolul forurilor legislative privind asistenţa tranziţiilor şi guvernării democratice”, prilej cu care a exprimat gratitudine tuturor statelor membre ale Forumului Parlamentar al Comunităţii Democraţiilor, în special Congresului SUA, pentru sprijinul acordat în efortul de consolidare a democraţiei în Republica Moldova. În context, Mihai Ghimpu a adresat un mesaj de apreciere europarlamentarilor care au adoptat ieri Rezoluţia privind negocierile Acordului de Asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană, care conţine recomandări explicite în adresa Comisiei şi Consiliului European privind recunoaşterea unei perspective de integrare, respectiv de aderare la UE pentru Republica Moldova.

    Potrivit deputatului Mihai Ghimpu, alegerile parlamentare din primăvara anului 2009 şi „revoluţia twitter” au fost semnale de schimbare a societăţii din Republica Moldova, care au precedat revenirea la valorile europene. Cu toate acestea, „consolidarea instituţiilor democratice din Republica Moldova încă nu a fost finalizată, iar acele instituţii care au fost recent restabilite încă trebuie să demonstreze eficienţa şi utilitatea lor pentru societate”.

    Deputatul a mai menţionat că Republica Moldova nu poate fi catalogată, deocamdată, drept un stat cu o democraţie pe deplin consolidată. „Perpetuarea elitelor comuniste şi tradiţiile formale şi informale înrădăcinate ale acestora au împiedicat dezvoltarea democratică a Republicii Moldova chiar de la începutul procesului de transformare. Mai mult decât atât, venirea la putere în 2001 a partidului comunist, unicul partid comunist de guvernare în spaţiul post-sovietic, a frânat şi mai mult funcţionarea instituţiilor democratice”.

    Un alt subiect la care s-a referit Mihai Ghimpu în discursul său este problema separatismului transnistrean. „Atât timp cât trupele ruseşti rămân pe teritoriul nostru, regiunea transnistreană va sustrage Moldova din drumul său european. Republica Moldova nu mai poate fi un ostatic al acestei situaţii şi regiunea transnistreană nu ar trebui să blocheze drumul nostru spre integrarea europeană. Solicităm susţinerea Forumului Parlamentar, care înglobează în sine experienţa şi forţa de negociere a zeci de state cu democraţie veritabilă, în soluţionarea acestei probleme”, a spus Mihai Ghimpu.

    Vorbind despre rolul Forumului Parlamentar al Comunităţii Democraţiilor în acordarea asistenţei statelor aflate în tranziţie şi consolidarea instituţiilor democratice, Mihai Ghimpu a remarcat faptul că respectiva instituţie poate deveni o organizaţie care sprijină statele aflate la o răscruce a dezvoltării societăţii prin împărtăşirea celor mai bune practici, diverse modele şi iniţiative.

    Totodată, Mihai Ghimpu s-a arătat mulţumit de faptul că Republica Moldova este prima ţară câştigătoare în cadrul iniţiativei „Provocarea Parteneriatului în Democraţie”, lansată de Comunitatea Democraţiilor în iulie 2011, pentru a încuraja reformele în statele care au înregistrat progrese democratice. „Statutul de prim câştigător pentru Republica Moldova nu este întâmplător. Dintre statele Parteneriatului Estic, Republica Moldova are cele mai mari performanţe la capitolul democraţie în ultimul an”, a precizat Mihai Ghimpu.

    Deputaţii Mihai Ghimpu şi Ion Hadârcă au participat la Reuniunea Forumului Parlamentar al Comunităţii Democraţiilor cu genericul „Consolidarea libertăţii şi a guvernării democratice: Rolul Forumului Parlamentar al Comunităţii Democraţiilor”, care s-a desfăşurat la Washington pe 15 septembrie, cu ocazia Zilei Internaţionale a Democraţiei.

    www.parlament.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com