• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Valeriu Munteanu: Orientarea pro-europeană a Republicii Moldova trebuia prevăzută în Constituţie încă în 1994

    Valeriu Munteanu: Orientarea pro-europeană a Republicii Moldova trebuia prevăzută în Constituţie încă în 1994

    16.08.2011  

    Deputatul PL Valeriu Munteanu, vicepreşedintele Partidului Liberal, a răspuns la întrebările sondajului realizat de Agenţia Info-Prim Neo în cadrul ciclului de materiale „Moldova-20! Încotro?”.

     – Împărtăşiţi sau nu opinia că orientarea pro-europeană a Republicii Moldova trebuie prevăzută de Constituţie pentru a garanta continuarea procesului de modernizare a ţării? Există sau nu pericolul întreruperii acestui proces în cazul în care această modificare în Constituţie nu se va face?

    – Includerea acestei priorităţi în Constituţie trebuia făcută încă la 1994 pentru a trasa direcţia de dezvoltare a Republica Moldova şi pentru ca acest lucru să fie asumat de toate forţele politice. Indiferent de schimbarea puterii, euro-integrarea trebuia să rămână o prioritate indubitabilă pentru toate guvernările. Or, schimbarea vectorului politicii externe la fiecare ciclu electoral a umbrit acest deziderat cu un voal de echivoc. În acelaşi timp, ţinând cont de etapa de dezvoltare la care se află democraţia Republica Moldova şi implict clasa politică ca şi emanaţie perfectă a societăţii, este greu de crezut că o guvernare retrogradă nu ar fi găsit suficiente argumente pentru a frâna procesul de euro-integrare, chiar dacă această prioritate ar fi consfinţită de Constituţie.

    – Modificarea Constituţiei ar putea fi făcută în Parlament sau prin referendum?Credeţi că ar susţine această modificare a Constituţiei întreaga clasă politică moldovenească, inclusiv opoziţia parlamentară actuală, şi eventual, societatea?

    – O eventuală modificare a Constituţiei în acest sens poate fi teoretic realizată fie prin referendum, fie în Parlament cu participarea opoziţiei. Sunt departe de gândul că actuala opoziţie parlamentară va manifesta suficientă deschidere pentru a susţine acest deziderat, alimentându-şi în continuare o parte din votanţi cu slogane de sorginte sovietică.

    – Cum ar influenţa această modificare procesul de reglementare a conflictului transnistrean?

    – Conflictului transnistrean nu se va rezolva odată cu adoptarea unei eventuale modificări a Constituţiei şi nici nu va fi obstrucţionat de aceasta. Acest conflict se va rezolva atunci când pe malul drept al Nistrului ne vom face temele şi oamenii vor sesiza cu adevărat diferenţa în nivelul de trai. Acesta va fi factorul catalizator în rezolvarea acestui conflict îngheţat.

    www.info-prim.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com