• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Mobilizare generală: 2011 – an crucial pentru Republica Moldova

    Mobilizare generală: 2011 – an crucial pentru Republica Moldova

    23.06.2011  

    *Uniunii Europene i s-a cerut „să confirme perspectiva clară a aderării Republicii Moldova la UE”. „Republica Moldova - istorie de succes în cadrul Parteneriatului Estic”.

    *Europarlamentarii cer Republicii Moldova să asigure stabilitatea politică, să facă ordine în Justiţie şi să-şi însuşească rapid standardele europene în domeniul securităţii alimentare.

    *Raportorul Graham Watson subliniază că 34,5% din populaţia Republicii Moldova este săracă. El cere Comisiei Europene ca banii acordaţi de UE să ajungă şi la oamenii care o duc greu. 

    Comitetul de Cooperare Parlamentară Uniunea Europeană - Republica Moldova solicită o perspectivă sigură de aderare a Republicii Moldova la UE, în declaraţia  adoptată la finalul reuniunii sale din 15-16 iunie, a 13-a la număr, desfăşurată la Bruxelles. Comitetul a subliniat că „sprijină obiectivul Republicii Moldova, ca stat european, de a deveni membru al UE în viitor” şi a solicitat Comisiei Europene, Consiliului și statelor membre ale UE „să confirme perspectiva clară a aderării Republicii Moldova la UE”.

    Declaraţia finală a Comitetului de Cooperare Parlamentară Uniunea Europeană - Republica Moldova a fost prezentată miercuri, 22 iunie, într-o conferinţă de presă, de către deputaţii Corina Fusu, copreşedinte al Comitetului din partea Republicii Moldova, Boris Vieru şi Ghenadie Ciobanu. Comitetul este constituit din 14 europarlamentari şi 14 deputaţi de la Chişinău, copreşedinte din partea Parlamentului European fiind Monica Macovei (România).
     
    „Negocierile pentru Acordul de Asociere UE - Republica Moldova sunt în etapă avansată”, a declarat Corina Fusu. „În ceea ce priveşte Acordul de Liberalizare a Vizelor, Republica Moldova s-a angajat să adopte un pachet de 39 de legi. Iar în ceea ce priveşte Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, iată că la 20 iunie s-a decis să se pornească negocierile cu Republica Moldova şi pe acest acord,  ca şi pe Acordul de integrare a Republicii Moldova în spaţiul aerian european”, a menţionat Corina Fusu.

    Deputatul Ghenadie Ciobanu, a apreciat, cu optimism, că Republica Moldova are toate şansele să avanseze rapid în negocierile cu UE, pentru că „au rămas lucruri foarte simple pe care să le facem”.

    Declaraţia finală a Comitetului reflectă stadiul actual al relaţiilor Republica Moldova – UE, iar mesajul pe care l-au transmis europarlamentarii către societatea din Republica Moldova a fost următorul: „anul politic 2011 este unul crucial pentru Republica Moldova şi trebuie valorificat sub toate aspectele”, potrivit deputatului Boris Vieru.

    „Derularea rapidă a reformelor, încheierea Acordului de Asociere, încheierea Acordului de Liber Schimb - toate aceste lucruri pot fi făcute doar prin asigurarea stabilităţii politice interne”, care presupune alegerea preşedintelui şi evitarea alegerilor parlamentare anticipate, a adăugat parlamentarul.

    Boris Vieru a subliniat că „este foarte important să mergem în paralel: pe Acordul de Asociere şi pe Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător”. Deputatul a semnalat că recomandările europarlamentarilor au vizat, ca de obicei, reforma Justiţiei, intensificarea combaterii corupţiei, dar şi viteza redusă de racordare la standardele europene de securitate alimentară, precondiţie esenţială în cazul Acordului de Liber Schimb cu UE.

    La Bruxelles, deputaţii de la Chişinău au participat şi la şedinţa Comisiei permanente de politică externă a Parlamentului European, la care raportorul pentru Republica Moldova, Graham Watson, a prezentat un raport şi un proiect de rezoluţie ce urmează a fi aprobate în septembrie de Parlamentul European.

    În raportul său, europarlamentarul britanic apreciază că „Republica Moldova este o istorie de succes în cadrul Parteneriatului Estic”. Una dintre recomandările sale vizează creşterea nivelului de viaţă al cetăţenilor Republicii Moldova. Raportorul subliniază că 34,5% din populaţia Republicii Moldova este săracă şi recomandă Comisiei Europene să restructureze asistenţa financiară acordată astfel încât să asigure protecţia socială a categoriilor vulnerabile.

    Din delegaţia Parlamentului Republicii Moldova la Reuniunea din 15-16 iunie a Comitetului de Cooperare Parlamentară UE – Republica Moldova, condusă de Corina Fusu (PL), au făcut parte deputaţii Ghenadie Ciobanu (PLDM), Ina Şupac (PCRM), Andrian Candu (PDM), Boris Vieru (PL), Nae-Simion Pleşca (PLDM).

    Comitetul de Cooperare Parlamentară UE – Republica Moldova, care se reuneşte o dată pe an, reprezintă un for care exercită controlul parlamentar asupra implementării Acordului de Parteneriat şi Cooperare dintre Parlamentul European şi Parlamentul Republicii Moldova.

    http://www.arena.md/

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com