• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Discursul lui Dorin Chirtoacă, candidatul PL la funcţia de Primar General al municipiului Chişinău, la lansarea în campania electorală pentru alegerile locale din 5 iunie 2011

    Discursul lui Dorin Chirtoacă, candidatul PL la funcţia de Primar General al municipiului Chişinău, la lansarea în campania electorală pentru alegerile locale din 5 iunie 2011

    16.05.2011  
    Hristos  a înviat!
    Bună ziua şi bun găsit tuturor aici, în inima Capitalei, în inima Chişinăului, în Piaţa Marii Adunări Naţionale.
    Vă mulţumim foarte mult pentru participarea la acest eveniment. Vă mulţumim tuturor, şi celor mici, şi celor tineri, şi celor maturi, şi celor în vârstă. Mulţumim în mod special colegilor noştri din suburbii, de la Tohatin şi Cruzeşti, Vadul lui Vodă şi Ghidighici, Vatra şi Grătieşti, Durleşti şi Coloniţa, Stăuceni şi Sângera, Cricova şi Codru, Băcioi şi Condriţa. Mulţumim Filialelor noastre din sectoarele Botanica, Centru, Buiucani, Râşcani şi Ciocana, dar şi tuturor locuitorilor pentru participarea la acest eveniment. Mulţumim din suflet personalităţilor care ne-au onorat cu prezenţa – Maestrul Eugen Doga, domnii Ion Ungureanu, Vasile Iovu, Spiridon Vangheli şi tuturor celorlalţi care s-au alăturat nouă astăzi, în această zi în care dăm start luptei decisive pentru Chişinău, pentru viitorul capitalei Republicii Moldova, pentru victoria democraţiei şi a libertăţii în capitala noastră.
    Un primar tânăr, o echipă liberală, o capitală europeană – aşa am început acum 4 ani, aşa am învin. Aşa cum am câştigat acum 4 ani aici în Chişinău, cu adevărat dând startul unor schimbări importante în societatea noastră, în capitala noastră şi la nivelul întregii republici, aşa vom învinge şi în continuare, pentru că împreună am atins acest rezultat în 2007 şi împreună, cu siguranţă, vom reuşi acum în anul 2011.
    Astăzi, în faţa dumneavoastră ne găsim cu toţii, echipa Partidului Liberal pentru Consiliul Municipal, echipele Partidului Liberal pentru primăriile şi consiliile locale din localităţile din componenţa Municipiului şi avem aici colegii candidaţi pentru primăriile din cele 18 sate, comune şi oraşe din componenţa Municipiului localităţii, care au adus victoria democraţiei constant în cei 20 de ani de independenţă a Republicii Moldova. Suburbiile au fost şi sunt acelea care vor consolida puterea democratică în Chişinău. Au salvat Chişinăul şi în 1999, şi în 2003, şi în 2007, cu siguranţă şi în 2011 localităţile din componenţa Municipiului vor asigura victoria detaşată a democraţiei asupra comunismului odată şi pentru totdeauna în Capitala Republicii Moldova.
    Programul nostru pentru următorii 4 ani este bazat, în primul rând şi în mod evident, pe rezultatele reale pe care le-am obţinut împreună în perioada celor 4 ani, primii 4 ani de mandat, şi este vorba despre:
     Achitarea datoriilor acumulate de fosta guvernare – circa 700 mln lei, pentru prima data Municipiul Chişinău devenind o capitală rentabilă, o capitală care trăieşte din propriile venituri, din proiecte. O capitală care merge spre dezvoltare şi care nu are nevoie să se împrumute pentru cheltuieli curente, care nu mai trăieşte pe datorie şi pe contul copiilor de astăzi, care mâine vor fi viitori gospodari ai Chişinăului şi ai Republicii Moldova.
     Staţia de epurare a apelor uzate. După 42 de ani, în Chişinău, în sfârşit miroase bine, miroase aer curat, aer proaspăt de primăvară şi ne-am despărţit de acel miros urât care îngreuna situaţia noastră în fiecare zi şi era şi o ruşine în faţa celor care ne vizitau Republica.
     Lacul Valea Morilor – un lac distrus încă din 2006, pe care l-am preluat şi l-am pus pe picioare şi pe care săptămânile trecute l-am inaugurat şi care acum îşi revine. Lacul Valea Morilor urmează să devină o zonă de agrement cu adevărat acceptabilă şi chiar una de mândrie pentru noi toţi în următorii ani.
     Cele 100 de troleibuze noi procurate aici la Chişinău înseamnă standarde europene, securitate a circulaţiei pasagerilor, confort şi posibilitatea pentru fiecare să se simtă om în transportul public, să aibă o stare de linişte, de confort şi de bună dispoziţie. Este un rezultat cu care cu adevărat ne mândrim.
     Proiectul ”Prima Casă” - un proiect care permite tinerilor să acceadă la o locuinţă, începând cu venituri de la 1200 de lei pe lună soţul şi respectiv 1200 de lei soţia pentru o mansardă mică. Dacă au fiecare câte 1500 şi respectiv câte 2000 de lei pe lună deja pot obţine un apartament cu o cameră, având 6000 de lei împreună – apartament cu 2 camere în condiţii mult mai avantajoase, cu 9 % dobândă şi pe o durată de 20-25 de ani creditul.
     100 de locuri de joacă pentru copii, amenajate în ultimii 2 ani, şi încă 50 care vor fi amenajate anul acesta, după o pauză de 25 de ani. 10 terenuri de sport, 10 terenuri de fitness au fost amenajate în 2 ani în premieră pentru Municipiul Chişinău.
     Salariile în sfera educaţiei au crescut cu 20%, iar în ultimii 2 ani am acordat ajutoare în acest sens. În general, sfera educaţiei este întreţinută de Primăria Municipiului Chişinău prin excepţie de la alte reguli, iar aceste creşteri salariale, de asemenea, au fost acordate în premieră.
     Pentru a-i ajuta pe cei mai săraci am acordat şi acordăm compensaţii pentru plata căldurii în proporţie de 40% din factură în cuantum de la 250 de lei până la 600 de lei pe lună în perioada rece a anului. De asemenea, un proiect în premieră realizat pentru Chişinău şi pentru Republica Moldova.
     Compensaţii în transport pentru pensionarii cu venituri mici  Procurarea utilajului radiologic medical, în premieră, digital şi după o pauză de 20 de ani, în acest sens, fiind dotate principalele 8 instituţii medicale din Chişinău.
     Inaugurarea celui mai modern departament de medicină de urgenţă de la Spitalul „Valentin Ignatenco”, cel mai modern departament de medicină de urgenţă nu doar din Chişinău, dar din întreaga republică, după 20 de ani de condiţii dezastruoase de activitate pentru medicii din spitalul respectiv.
    În acelaşi timp, vreau să atrag atenţia asupra rezultatelor înregistrate în suburbiile Municipiului Chişinău. Circa 700 mln lei au fost investiţi în cei 4 ani de activitate pentru întreţinerea şi dezvoltarea suburbiilor. Câteva exemple despre proiectele importante realizate în localităţi :
    • La Bubuieci a fost construit, după 36 de ani, un apeduct. Vechiul apeduct crea probleme localităţii şi de asemenea oraşului. În 1971 a fost montat apeductul, din 1973 avea scurgeri şi în anul 2009 a fost înlocuit în aşa fel încât Bubuieciul să poată să aibă apă potabilă în condiţii sigure şi fără probleme, proiect realizat în anul 2009.
    • Pentru Ghidighici o comună care ne-a susţinut în proporţii de 90 la sută în anul 2007 şi mizăm în continuare pe susţinerea Ghidighiciului şi anul acesta.
    • Un pod nou construit acum, după o aşteptare de 25 de ani, leagă cele două maluri ale satului Ghidighici şi astfel acum transportul public poate circula prin întreaga localitate. Ne bucurăm că am reuşit să realizăm acest vis al locuitorilor din satul Ghidighici şi mulţumim foarte mult pentru sprijin.
    • În comuna Budeşti a fost construit un drum pentru copiii din Văduleni pentru ca ei să poată să meargă la şcoală. Timp de 10 ani, din păcate, nu au avut pe unde să meargă la şcoală, mergeau pe cărări, pe poteci, prin noroi, prin pădure, având frica de a ajunge la şcoală şi apoi de a ajunge acasă. După 10 ani de aşteptare, copiii din Văduleni au un drum pe care să meargă la şcoală şi, în acest fel, au fost create condiţii egale pentru toţi copiii din Chişinău în ceea ce priveşte accesul la studii.
    • În Stăuceni, una din cele mai amenajate comune din Municipiul Chişinău, după o aşteptare de mai bine de 10 ani, a fost construită şcoala-grădiniţă în memoria Ilie Fulga, o bijuterie de clădire. Este cea mai modernă instituţie de învăţământ din Chişinău, inclusiv cu podeaua încălzită pentru copiii de la etajul întâi, cu termoizolare, cu centrală proprie de încălzire, cu condiţii şi mobilier nou, în aşa fel încât copiii din Stăuceni să aibă confortul necesar şi condiţiile necesare pentru a învăţa bine. Felicităm Stăuceniul pentru reuşita acestui proiect.
    • În comuna Cruzeşti s-a realizat, de asemenea, unul din cele mai importante proiecte ale noastre. După 351 de ani de aşteptare, comuna Cruzeşti are acum un nou sediu de primărie, un centru medical şi un nou centru de poliţie. De la înfiinţarea localităţii, din păcate, Cruzeştiul nu a avut un sediu al primăriei, dar începând cu 14 octombrie 2010, de Hramul Chişinăului şi Hramul Cruzeştiului, localitatea are, în sfârşit, un sediu pentru propria primărie.
    De asemenea, în aceşti ani, în toate celelate localităţi au fost implimentate proiecte privind construcţia şi extinderea apeductului de canalizare, lucrări de reparaţie la şcoli, grădiniţe şi centre de sănătate. Anul acesta a fost pornit cel mai amplu proiect de extindere a reţelei, pentru a avea condiţii civilizate în fiecare localitate. Anul acesta, de asemenea, în fiecare localitate din componenţa Municipiului Chişinău sunt în derulare proiecte de amenajare a locurilor de joacă pentru copii pentru a crea aceleaşi condiţii pentru copiii din oraş şi cei din localităţile din componenţa municipiului.
    A fost demarat cel mai amplu proiect de reparaţie a străzilor din Chişinău, 36 de străzi sunt în listă, aprobate, şi avem anul acesta un buget de circa 300 mln de lei pentru reparaţia drumurilor, în aşa fel încât să modernizăm infrastructura din Municipiu. Şi acest lucru se produce în cele mai grele condiţii, cu micşorarea abuzivă a bugetului în fiecare an, cu blocarea conturilor, cu piedici şi sabotaj, dar totuşi, având încredere unii în alţii, noi cu dumneavoastră, toţi locuitorii municipiului, indiferent de vârstă, etnie şi religie, am reuşit în aceşti 4 ani şi rezultatele, care sunt astăzi anunţate din nou în faţa dumneavoastră, au devenit rezultate incontestabile, rezultate care vor asigura victoria din 5 iunie 2011.
    Vă mulţumesc foarte mult pentru încrederea avută şi pentru răbdarea de a mişca înainte cu rezolvarea problemelor din municipiul Chişinau pe parcursul acestor ani, în ciuda tuturor greutăţilor avute. Vreau să mulţumesc, de asemenea, tuturor colegilor din Consiliul Municipal, Alianţei Democratice din Consiliul Municipal, cu care împreună am mişcat înainte rezolvarea acestor probleme.
    Tot împreună vom continua activitatea şi după 5 iunie, dar cu sprijinul şi încrederea cetăţenilor. Pentru următorii 4 ani evident că avem priorităţi, avem proiecte pe care dorim să le continuăm.
    Sunt 5 la număr, 5 priorităţi care vor asigura activitatea durabilă a Municipiului Chişinău şi creşterea nivelului de viaţă, atingerea, în sfârşit, a unui nivel de viaţă prosper pentru locuitorii capitalei :
    1. Dezvoltarea economică durabilă pentru crearea unor noi locuri de muncă. La acele 10 000 de locuri de muncă, create în cei 4 ani de activitate, urmează a fi create în continuare 20 000 de locuri de muncă prin dezvoltarea ramurii construcţiilor, prin inaugurarea şi punerea în funcţiune a parcului tehnologic de la Ciocana, unde deja vor fi create 4 000 de locuri de muncă prin parteneriatele public-privat, prin dezvoltarea ramurei economiei, a producţiei, a serviciilor şi prin intrarea Municipiului Chişinău într-o nouă epocă de activitate, alta decât cea care am suferit-o timp de 8 ani, din 2001 până în 2009.
    2. Modernizarea infrastructurii. În următorii 4 ani ne propunem să înnoim complet transportul public din Chişinău. Cele 100 de troleibuze procurate sperăm că vor deveni pentru Municipiul Chişinău nu doar un mijloc de transport, dar şi o parte a mândriei noastre pentru ca în următorii ani să asamblam deja la Chişinău următoarele 150 de troleibuze, iar după aceea să ne putem orienta şi către export. De asemenea, vizăm şi înnoirea parcului de autobuze. În ceea ce priveşte infrastructura subterană, apeduct şi canalizare, proiectele noastre prevăd atingerea gradului de 100 de procente cu privire la conectarea la apeduct şi canalizare a locuitorilor Municipiului Chişinău şi a localităţilor din componenţa municipiului. În ceea ce priveşte drumurile, proiectele noastre prevăd modernizarea acestora crearea locurilor de parcare, fluidizarea traficului şi repararea a minimului 500 000 de metri pătraţi anual, cu o finanţare de 250 mln lei, astfel încât într-o perioadă de 3-5 ani să vorbim despre un alt nivel al drumurilor din Municipiului Chişinău. Iluminatul public,atingerea, de asemenea, a coeficientului de sută la sută de iluminare şi introducerea tehnologiilor noi pe bază de lemn, în aşa fel încât consumul de electricitate să se micşoreze, iar durata de exploatare a corpurilor de iluminat să crească până la 10-20 de ani. 3. Reabilitarea fondului locativ. În acest sens, avem 70 de proiecte în derulare, dar ne propunem în următorii ani să atingem renovarea a 500 de blocuri locative prin termoizolare şi mansardare, iar acolo unde nu este posibilă mansardarea – cel puţin izolarea. De asemenea, reabilitarea reţelelor, amenajarea curţilor de blocuri, instalarea locurilor de joacă pentru copii, continuarea acestui program, refacerea iluminatului şi a căilor de acces. În cadrul programului „Prima Casă” ne propunem să garantăm procurarea a 10 000 de apartamente, în aşa fel încât familiile tinere şi toţi ceilalţi locuitori să poată să aibă un acoperiş deasupra capului, proprietate privată.
    4. Vizează susţinerea dezvoltării suburbiilor. La acele 700 mln lei acordate pentru întreţinere şi dezvoltare în acei 4 ani de activitate planificăm pentru următorii 4 ani să creştem alocaţiile faţă de suburbiile Municipiului Chişinău până la 1 mlrd. de lei în aşa fel încât să putem derula mai multe proiecte de modernizare a localităţilor din componenţa municipiului, iar proiectele de modernizare a fondului locativ vizează de asemenea şi instituţiile medicale, instituţiile din domeniul educaţiei şi inclusiv din componenţa localităţilor suburbane.De asemenea, este vorba de continuarea proiectelor de apeduct şi canalizare, iluminatul drumurilor şi construcţia principalelor edificii.
    5. Protecţia socială şi susţinerea păturilor social-vulnerabile,continuarea programelor de acordare a compensaţiilor la căldură şi transport cu o posibilă creştere a acestora. De asemenea, este vorba de continuarea programelor pentru dotarea instituţiilor medicale cu utilaj modern şi modernizarea spitalelor, continuarea acordării ajutoarelor pentru pensionari, invalizi, participanţii la conflictele militare şi la lichidarea consecinţelor catastrofelor, dar şi continuarea programului municipal pentru tineret, burse municipale, continuarea desfăşurării programelor de odihnă de vară a copiilor şi susţinerea proiectelor tinerilor.
    Acestea sunt cele 5 priorităţi pentru Municipiul Chişinău, la care însă mai adăugăm alte câteva proiecte importante şi anume:
    • Reconstrucţia Centrului Istoric şi redarea acestui patrimoniu, care este al nostru, al tuturor, unei noi înfăţişări. Asta trebuie să obţinem în următorii 4 ani. Ca Centrul Istoric al Chişinăului să aibă o nouă înfăţişare sunt necesare resurse substanţiale, dar şi bugetul oraşului urmează să crescă în următorii ani, de asemenea, în mod substanţial.
    • Un alt proiect vizează creşterea securităţii cetăţenilor prin instalarea de camere video pentru monitorizarea traficului, pentru monitorizarea încălcărilor comise, în special, în perimetrul central, dar şi pe principalele artere.
    • Voi continua, de asemenea, şi reforma subdiviziunilor primăriei, proiect început în anul 2008, prin intermediul parteneriatului public-privat. De asemenea, este vorba de concesionarea serviciilor de parcare în baza studiului de dezabilitate şi crearea a cel puţin 5 000 de locuri de parcare în următorii ani, fie prin parcări stradale, dar împreună şi cu parcările multietajate şi subterane.
    • De asemenea, introducerea managementului de grad al deşeurilor în vederea reciclării sticlei, plasticului şi a hârtiei.
    • Continuarea modernizării principalelor întreprinderi municipale: Termocom, Apă-Canal, în vederea eficientizării continue a activităţii lor şi asigurarea tarifelor minimale la serviciile publice, cu acordarea compensaţiilor pentru păturile social-vulnerabile.
    • Finalizarea bulevardului Mircea cel Bătrân, astfel încât să putem dezvolta cartierul Budeşti nou şi sectorul Ciocana. Ne propunem şi asigurarea unei ieşiri suplimentare din cartier spre sectorul Râşcani şi spre ieşirea din Nord a oraşului Chişinău.
    • Amenajarea albiei râului Bâc în vederea transformării acestei zone a oraşului într-o zonă de promenadă şi agrement.
    • Finalizarea reconstrucţiei şi amenajării Lacului „Valea Morilor”, este vorba de etapele trei şi patru, după ce am finalizat reconstrucţia lacului.
    • De asemenea, finalizarea, împreună cu autorităţile centrale ale statului, a construcţiei şoselei de centură a Chişinăului în vederea redirecţionării traficului greu din oraş, dar şi a traficului de tranzit.
    • Construcţia cartierelor noi şi, în primul rând, cartierul menţionat din sectorul Ciocana.
    • Reconstrucţia şi sistematizarea Pieţei Centrale, revederea creării de condiţii mai bune pentru cei care muncesc acolo şi pentru vizitatori, fără să fie afectată activitatea celor care muncesc în prezent acolo. Niciun loc de muncă nu va fi retras din Piaţa Centrală, toţi îşi vor continua activitatea, asta pentru a mai pune punct zvonurilor lansate în acest sens.
    • Reconstrucţia Liceului Municipal Sportiv şi implicarea Municipiului Chişinău şi mai mult în susţinerea sportivilor din Chişinău şi din Moldova.
    • Construcţia de noi noduri de transport pentru fluidizarea traficului şi rezolvarea definitivă a problemei animalelor fără stapân din Chişinău.
    Mai avem o listă lungă de proiecte, dar toate pas cu pas şi la timpul lor. Evident că locuitorii Municipiului Chişinău sunt în aşteptarea rezolvării tuturor problemelor. Evident că şi noi ne dorim acest lucru, dar ştim cu toţii că problemele pot fi rezolvate pas cu pas, prin încredere reciprocă şi printr-o echipă puternică, care să asigure implementarea acestor proiecte.
    Este vorba despre echipa Partidului Liberal, cu care îmreună am muncit cot la cot în aceşti 4 ani şi cu care împreună ne propunem să continuăm proiectele şi reformele începute în Municipiul Chişinău în următorii 4 ani, alături de ceilalţi colegi din Alianţa pentru Integrare Europeană.
    Aşadar, oameni buni, avem multe de făcut şi avem tăria de a spune că, dupa 20 de ani de situaţie complicată în republică şi în Chişinău, suntem pe o cale corectă, suntem pe calea cea dreaptă, urmează să continuăm împreună pentru Capitala Republicii Moldova. Urmează să asigurăm continuitatea democraţiei, continuitatea spiritului corect aici, în inima Moldovei.
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com