• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
    Astăzi a avut loc ședința Consiliului Republican al Partidului.
    29.02.2024 - 25.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  „Anul 2010 este anul care trebuie să pună punct comunismului în Republica Moldova!”

    „Anul 2010 este anul care trebuie să pună punct comunismului în Republica Moldova!”

    26.10.2010  

    „Toţi pentru Europa, Europa pentru toţi!” 

    Discursul Preşedintelui Partidului Liberal Mihai Ghimpu la lansarea oficială în campania electorală a PL, care a avut loc la Cetatea Soroca

    Stimaţi concetăţeni, dragi prieteni,

    Am fost întrebat încă de la început de ce am ales cetatea de la  Soroca. De aceea fiindcă ne-a rămas doar această cetate. În altă cetate, la Tighina, se află armata care ne-a ocupat în 1940. Sau rămăşiţele ei. Ceea ce au construit  pentru a apăra acest pământ strămoşii noştri, marii domnitori, noi suntem obligaţi să le păstrăm ca pe nişte icoane, pentru ca, copiii copiilor noştri, viitoarele generaţii să cunoască că noi suntem un popor vechi, foarte vechi. Un popor care am avut şi avem cultură, un popor care am avut pământ şi nu am râvnit niciodată la pământul altora, un popor care are o limbă pe care o vorbeşti de parcă e o strună de vioară. Un popor paşnic, doritor de libertate şi de bunăstare. De aceea este foarte important pentru cetăţenii Republicii Moldova să înţeleagă că un viitor european nu-l poţi construi fără cetatea lui Ştefan cel Mare, care înseamnă trecutul nostru. Aceasta trebuie să înţelegem noi: că noi suntem stăpâni la noi acasă. Şi noi suntem cei care trebuie să decidem prezentul şi viitorul nostru. Şi nu comunismul, adus pe tancuri şi cu baioneta. Am auzit pe un deştept de-al Partidului Comunistilor, care a spus că de ar trăi Ştefan cel Mare să audă că doar partidul lor, al comuniştilor, apără acest pământ. Câtă neruşinare! Câtă obrăznicie! Ce a avut Ştefan cel Mare cu comunismul? Ce am avut noi, fără decât suferinţă şi nevoi? Deportări, foamete, gulaguri, sub această seceră şi ciocan pe care o poartă aceşti aşa-zişi patrioţi, cum se numesc ei. Anume sub această seceră şi ciocan a fost distrusă o bună parte din noi. Anul 2010 este anul care trebuie să pună punct comunismului în Republica Moldova, odată şi pentru totdeauna. Aceasta înseamnă schimbarea până la capăt! Europa pentru noi, comunismul în afara Republicii Moldova!

    Sub chemare de bucium şi clopot, vă salut aici, în Cetatea Soroca, locul de unde va începe electorala Partidului Liberal! Lansarea Partidului Liberal începe acum, sub sfânta ctitorie ştefaniană, şi asta are o profundă semnificaţie. Ştefan cel Mare, „cavalerul creştinătăţii” şi apărătorul Europei, rămâne pentru noi calea cea mai vrednică de urmat, ca urmaşi ai lui Ştefan cel Mare. Europa trebuie apărată astăzi ca niciodată. Nu doar Republica Moldova, dar însăşi Europa. Aici la noi acasă, în Republica Moldova încearcă să vină la putere forţe ostile prezentului şi viitorului nostru european. Noi, membrii Partidului Liberal, ne-am asumat această sarcină şi o vom duce la bun sfârşit: comunismul trebuie să moară o dată şi pentru totdeauna pe acest pământ, căruia i-a adus suferinţă.

    Stimaţi concetăţeni,

    Partidul Liberal este un partid de dreapta, care şi-a asumat deschis şi convingător această doctrină. Lucrul acesta a fost recunoscut şi la nivel internaţional. Recent, partidul nostru a fost acceptat în marea familie internaţională a liberalilor. Şi noi avem cu cine lupta pentru Europa Republicii Moldova. Avem cine să ne ajute, şi în Parlamentul European, şi în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, şi în alte instituţii internaţionale – liberalii europeni, liberalii din toată lumea.

    Noi credem cu tărie că doar libertatea este valoarea în jurul căruia trebuie clădită această societate. Şi această valoare este promovată de Partidul Liberal, fiindcă este cea mai importantă valoare care există pe faţa pământului: libertatea individului. Libertatea politică, economică, socială, culturală, libertatea de mişcare, libertatatea de creaţie, libertatea credinţei şi a propriilor convingeri. Iată ce înseamnă valorile liberale pe care ni le-am asumat noi şi le promovăm. Şi eu sunt convins că noi, cei care suntem aici, ceilalţi membri ai Partidului Liberal, vom duce la bun sfârşit ceea ce am început - ca aceste valori să fie veşnice pe acest pământ, începând cu ziua de azi, de la cetatea Soroca. Libertatea,  nu comunismul lui Voronin va salva R. Moldova. Dreapta, nu stânga va duce R. Moldova acolo unde îi este locul: în Uniunea Europeană. Liberalismul este cheia intrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

    Dragi concetăţeni,

    Schimbarea am început-o noi, liberalii, în 2007, prin înfrângerea partidului lui Voronin în Chişinău şi alegerea prim-vicepreşedintelui Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, în funcţia de primar general al municipiului Chişinău. Atunci am redat speranţele europene cetăţenilor noştri şi această schimbare trebuie continuată. Schimbarea trebuie dusă până la capăt! Aşa cum ne-a reuşit în 2009 prin votul de aur şi alegerile din 29 iulie 2009. Iar capătul acestei schimbări este Europa. Toţi suntem pentru Europa, iar Europa este pentru toţi!

    După 20 de ani de la prăbuşirea sistemului comunist, am în vedere sovietic, ştim acum că nici un stat care s-a integrat în UE nu a devenit mai sărac. Dimpotrivă! Nici un stat care s-a integrat în UE nu a devenit mai corupt, mai anti-democratic sau mai lipsit de apărare. Dimpotrivă! Dar pentru a ajunge acolo şi a ne bucura de avantajele celei mai libere şi puternice economii din lume trebuie să continuăm eforturile pe care le-am început. În Europa nu putem intra ca un stat umilit, corupt, sărac, terorizat. Într-un cuvânt, nu putem intra ca un stat comunist. De aceea toate eforturile noastre pentru modernizarea şi dezvoltarea societăţii sunt eforturi pentru integrare europeană, aşa cum toate eforturile pentru integrare europeană sunt eforturi pentru prosperitatea cetăţenilor noştri. Aceasta este calea. Altă cale nu există. Lupta împotriva sărăciei, a corupţiei, a umilinţei, a comunismului, a dictaturii, este o luptă pentru Europa. O luptă pe care vrem să o ducem până la capăt!

    Dragi cetăţeni,

    Noi, liberalii, am dovedit că putem duce această bătălie. În mai puţin de un an, Republica Moldova şi-a restabilit încrederea deplină în cursul său european. Împreună cu colegii din Alianţa pentru Integrare Europeană, am consolidat parteneriatul strategic cu SUA, parteneriatul cu FMI şi Banca Mondială. Am semnat Parteneriatul Strategic cu România şi am primit 100 milioane de euro din partea acestui stat. La începutul lunii noiembrie am primit prima tranşă de 50 milioane de euro din partea UE din suma preconizată de 90 de milioane. Aprecierile Parlamentului European în aceste zile la adresa Republicii Moldova, demararea negocierilor privind libera circulaţie a cetăţenilor moldoveni în spaţiul Schenghen, urgentarea Acordului de asociere – toate acestea confirmă justeţea cursului nostru spre Europa. Europa este mai aproape ca niciodată, dragi cetăţeni! Şi acesta este meritul dumneavoastră, prin votul din 29 iulie.

     Am anulat regimul de vize pentru cetăţenii români, ruşinea pe care ne-a adus-o comunistul Voronin, am scos ruşinea sârmei ghimpate de pe Prut. Şi această iniţiativă a venit din partea liberalilor – colegii noştri de la Ungheni, care au adoptat decizia în cadrul Consiliului raional Ungheni încă pe timpul când era Voronin la putere. În 2009 noi am scos această ruşine. Mulţumesc preşedintelui filialei Ungheni, Anatol Arhire, şi colegilor din Ungheni pentru această iniţiativă. Am semnat Acordul de mic trafic la frontieră, am realizat deschiderea consulatelor româneşti la Cahul şi Bălţi şi a celui al Republicii Moldova la Iaşi. Am insistat şi am obţinut facilitări pentru obţinerea cetăţeniei române pentru cetăţenii Republicii Moldova. Şi pot să vă spun că toţi cei care au depus dosare, nu cereri, dar dosare, vor primi anul acesta cetăţenia României. Felicitările mele!

    Aceste succese trebuie continuate în toate domeniile. Şi noi vom face asta în următorii ani. Dar pentru aceasta trebuie să învingem la 28 noiembrie.

    Dragi cetăţeni,

    Ce vom face în continuare? În primul rând, este vorba de economie. Trebuie să avem o economie dezvoltată, puternică. Liberalizarea economică e unul dintre punctele esenţiale în programul nostru şi ea este cea care va garanta o economie funcţională, capabilă să aducă investiţii şi să asigure creştere economică calitativă şi competitivă, aşa cum se întâmplă în toate statele UE.

    În ceea ce priveşte mediul rural - satul, de unde am venit noi cu toţii, unde este cea mai grea viaţă, cea mai grea muncă, ploi, noroi, frig, şi condiţii absolut defel - Partidul Liberal vine în această campanie electorală cu o prioritate absolută, căreia i se va dedica cu toată dăruirea şi priceperea: Creşterea standardelor de viaţă de la sate. Asta înseamnă: construcţia drumurilor, canalizarea, apeductul, gazificarea, serviciile sociale, comerţul ş.a.m.d. Oamenii de la sate trebuie să aibă apeduct şi canalizare în propria gospodărie, aşa cum au germanii, francezii, italienii, toată Europa. Trebuie să aibă drumuri asfaltate, magazine, farmacii, case de deservire socilă, case de cultură, centre medicale, telefon, internet, televiziune prin cablu – într-un cuvânt, tot ce este necesar pentru o viaţă normală, tot ceea ce au cetăţenii care se află în cadrul Uniunii Europene.

    Stimaţi alegători,

    Lupta cea mai grea pe care trebuie să o dăm este lupta împotriva corupţiei - acest fenomen care ne macină pe noi, acest fenomen care a fost cultivat conştient în Republica Moldova de acei care au fost la putere pentru ca să-i aibă la mână atunci când au nevoie să închidă pe cineva, să lipsească de libertate sau să-i ia averea. De aceea, nouă ne rămâne încă mult de făcut în acest domeniu. Am început această luptă, dar un an de zile a fost şi este puţin. Eu sunt convins că noi vom duce la bun sfârşit lupta cu acest fenomen, corupţia. În primul rând, ne trebuie o Constituţie nouă, o constituţie care să ne permită să facem ordine în acele instituţii ale statului care promovează sau chiar susţin nemijlocit corupţia. Numai printr-o Constituţie nouă putem să dăm lovitura de graţie celor care se ocupă de aceasta.

    Integrarea europeană înseamnă şi reîntregirea noastră, a pământului nostru, a cetăţenilor noştri, de aceea problema Transnistriei rămâne vie în mintea şi sufletele noastre. Noi vrem integrarea europeană, dar vrem, cu aceeaşi tărie, reintegrarea Republicii Moldova. O reintegrare care să fie în conformitate cu legislaţia noastră, cu aspiraţiile europene ale Republicii Moldova şi ale cetăţenilor ei, indiferent pe ce mal al Nistrului trăiesc aceştia, şi nu după dorinţa celorlalţi, care ne-au despărţit şi în 1940, şi în 1992.

    Dragi tineri,

    Să nu credeţi că Partidul Liberal a uitat de sloganul său, de promisiunile sale de reînnoire a clasei politice, de promovare a tineretului. Tinerii au fost şi sunt obiectivul nostru principal, fiindcă fără tineret nu avem viitor. Ei sunt viitorul nostru. Adică viitorul european al Republicii Moldova. Ce vor tinerii? Oare vor ei mult? Vor studii calitative, vor locuri de muncă la ei acasă, salarii decente, posibilitatea de a călători liber şi de a munci acolo unde doresc. Toate acestea sunt şi preocupările Partidului Liberal. Menţinerea cursului de integrare europeană, atragerea investiţiilor externe, liberalizarea economică, - sunt toate măsuri care vor genera locuri de muncă, prosperitate, salarii mai mari, credite pentru locuinţe cu dobânzi mai mici. Tinerii trebuie să rămână acasă, să se întoarcă acasă, şi să fie mândri de Republica Moldova! Şi aceasta trebuie în primul rând s-o asigurăm noi, Partidul Liberal.

    În ciuda faptului că unii vor să îl uite, dosarul 7 aprilie rămâne una dintre preocupările noastre în continuare. Am încercat să îl menţinem pe agenda publică. Vă amintiţi că noi, liberalii, suntem cei care am dat publicităţii primele imagini video în care a fost demascată puterea comunistă, cum a torturat şi a omorât tineretul în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Cu greu, a început ancheta, dar credeţi în noi, în Partidul Liberal: această anchetă va fi dusă la bun sfârşit! Să nu creadă Voronin că lucrurile s-au oprit aici. Noi vom merge până la capăt: lumea trebuie să cunoască adevărul, iar cei vinovaţi să fie pedepsiţi. În numele adevărului, în numele tineretului!

    De aceea, dragi cetăţeni, dragi prieteni, dragi alegători, vă cerem tuturor, tineri sau vârstnici, oameni de la sate sau de la oraşe, femei sau bărbaţi, oameni de afaceri, scriitori, profesori, agricultori sau muncitori, tuturor celor care cred în destinul Republicii Moldova şi care cred în Partidul Liberal: Daţi-ne Parlamentul şi noi vă dăm Europa! Numai aşa putem scăpa de mizeria pe care o avem şi de comunism!

    Dragi concetăţeni,

    Schimbarea până la capăt nu are în vedere doar schimbări economice, sociale sau politice. Are în vedere şi schimbări de mentalitate. Am trăit opt ani de regim Voronin care au umilit continuu cetăţenii Republicii Moldova, aşa cum au făcut şi anii de umilinţă pe care i-am îndurat în vremea ocupaţiei sovietice.
    Ne-au umilit părinţii făcându-i să-şi părăsească familiile pentru a munci în străinătate, după deportările din Siberia, ne-au umilit copiii făcându-i să-şi uite limba, ne-au umilit bătrânii şi buneii, obligându-i să trăiască în sărăcie, ne-au umilit tinerii care nu aveau salarii decente şi dreptul să muncească liber. Ne-au umilit pentru că la rândul lor au fost umili în faţa comunismului!

    Astăzi lucrurile pot fi schimbate, doar noi suntem cetăţenii unui stat independent şi suveran. Să aducem independenţa şi suveranitatea Republicii Moldova, din Constituţie, în mintea şi sufletele noastre. Să redobândim conştiinţa că suntem demni şi stăpâni la noi acasă!

    Dragi concetăţeni,

    28 noiembrie este o dată decisivă pentru viitorul Republicii Moldova. Buciumul sună din nou şi ne cheamă să ne apărăm în vremuri de restrişte şi să biruim duşmanul roşu care vrea să ne cotropească din nou. Comunismul înseamnă corupţie, sărăcie, umilinţă, ocupaţie militară, sistem mafiot. Dacă Voronin revine la putere, înseamnă că Republica Moldova va pierde într-o zi cât a acumulat într-un an. Anul în care a câştigat respectul Europei! Cum spuneam, ca niciodată Republica Moldova are deschidere din partea Uniunii Europene.
    Dar noi, cei care suntem aici, liberalii, ceilalţi cetăţeni ai Republicii Moldova, care am adus victoria la 29 iulie 2009, nu vom permite să se întâmple asta! Aici, la cetatea lui Ştefan cel Mare, care ne veghează de sute de ani, în sunetul buciumului care ne cheamă la apărare, să facem cu toţii legământ că nu vom mai permite comunismului lui Voronin să umilească cetăţenii Republicii Moldova! Şi vă rog să jurăm acest lucru! Jurăm!
    Cetăţeni ai Republicii Moldova - capul sus! Cetăţeni ai Republicii Moldova - capul sus! Priviţi cu curaj spre viitor, pentru că viitorul este al vostru! Al nostru, al tuturor, al copiilor noştri! Iar viitorul îl cunoaştem cu toţii!

    Toţi pentru Europa, Europa pentru toţi!

    Stimaţi cetăţeni! Dragi bunici, dragi bunicuţe, dragi oameni buni! Aveţi încredere în noi! Daţi-ne Parlamentul şi noi vă dăm Europa! Şi pensii, şi viaţă decentă! O Europă fără comunism! O Europă fără sărăcie! O Europă fără corupţie! Europa fără umilinţă! Europa fără ocupaţie militară! O Europă a noastră, în care noi controlăm teritoriul Republicii Moldova, recunoscută în lume.

    Stimaţi cetăţeni,

            Douăzeci şi opt noiembrie trebuie să fie ziua în care să ne amintim de lucruri frumoase, pentru că avem 28 iunie 1940 care aminteşte de sânge, deportări, corupţie, ocupaţie, distrugerea noastră, a tuturor, a conştiinţei naţionale, a limbii. De aceea, 28 noiembrie trebuie să schimbe radical viitorul Republicii Moldova.       
           
    Alegeţi schimbarea până la capăt! Votaţi Partidul Liberal! Votaţi pentru Europa!

    Mulţumesc!

    Departamentul de Comunicare și Imagine al PL

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com