• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Mihai Ghimpu: Secolul XXI trebuie să fie unul al păcii, democraţiei şi bunăstării popoarelor

    Mihai Ghimpu: Secolul XXI trebuie să fie unul al păcii, democraţiei şi bunăstării popoarelor

    21.09.2010  

    Această declarație a fost făcută  astăzi Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, Preşedinte al Parlamentului, în cadrul întrevederii cu Ambasadorul Bolat Nurgaliev, Reprezentantul Special al Preşedintelui în exerciţiu al OSCE pentru conflictele nesoluţionate, precum  şi mediatorii şi observatorii în procesul de negocieri în formatul 5+2

    În cadrul discuţiilor Mihai Ghimpu a accentuat că conducerea Republicii Moldova va susţine toate propunerile constructive, care vor permite soluţionarea diferendului transnistrean, dar reieşind din interesele naţionale şi cu respectarea integrităţii teritoriale, suveranităţii şi independenţei statului nostru.

    Preşedintele Mihai Ghimpu a optat pentru o intensificare a procesului de negocieri, deoarece nesoluţionarea acestui conflict prezintă o piedică pentru dezvoltarea multilaterală a Republicii Moldova, precum şi un pericol pentru stabilitatea şi securitatea regională. „ În opinia mea, mediatorii în procesul de negocieri trebuie să joace un rol mai activ în procesul de reluare a dialogului politic la nivel oficial, deoarece numai în acest caz putem atinge rezultatul scontat – soluţionarea problemei transnistrene”, a menţionat şeful statului.

    Poziţia Preşedintelui Mihai Ghimpu a fost susţinută şi de Ambasadorul Bolat Nurgaliev, care a specificat că reluarea, în noiembrie 2009, după o pauză de trei ani, a procesului de negocieri, insuflă optimism în problema soluţionării conflictului transnistrean. Drept argumente diplomatul kazah a menţionat progresele în activitatea grupelor de lucru în diferite domenii, care au reuşit soluţionarea problemelor cetăţenilor sau implementarea unor proiecte sociale, preconizata relansare, începînd cu 1 octombrie, a traficului de mărfuri spre oraşul Odesa prin regiunea transnistreană, etc.

    „Din toate conflictele nesoluţionate, gestionate de OSCE, cel transnistrean inspiră foarte mult optimism privind reglementarea lui. Şi aceasta se datorează, în mare parte, politicilor promovate de actuala guvernarea a Republicii Moldova în această direcţie. În context, vreau să vă asigur că toate eforturile comunităţii internaţionale vor fi îndreptate ca problema transnistreană să fie soluţionată reieşind din integritatea teritorială a Republicii Moldova”, a accentuat Bolat Nurgaliev.

    Poziţia Reprezentantului Special al Preşedintelui în exerciţiu al OSCE pentru conflictele nesoluţionate a fost susţinută atît de Ambasadorul Serghey Gubarev şi Alexandr Alexandrovich, reprezentanţii Federaţiei Ruse şi Ucrainei în formatul de negocieri pentru soluţionarea conflictului transnistrean, cît şi de Asif Chaudhry, Ambasadorul SUA în Republica Moldova, şi Kalman Miszei, reprezentantul Special al Uniunii Europene pentru Moldova.

    În finalul întrevederii Preşedintele Mihai Ghimpu şi-a exprimat speranţa că în cadrul summit-ul OSCE din luna decembrie, care se va desfăşura în capitala Kazahstanului, vor fi adoptate decizii importante, care vor permite soluţionarea nu numai conflictului transnistrean, dar şi celorlalte. „Secolul XXI trebuie să fie unul al păcii, democraţiei şi bunăstării popoarelor, dar nu unul al conflictelor şi confruntărilor”, a spus Mihai Ghimpu.

    presedinte.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com