• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Corina Fusu : "Fosta conducere a Televiziunii Naționale au aruncat banii în stânga și dreapta"

    Corina Fusu : "Fosta conducere a Televiziunii Naționale au aruncat banii în stânga și dreapta"

    07.05.2010  

    Compania „Teleradio-Moldova” a gestionat patrimoniul public fără a respecta normele de reglementare a disciplinei financiare, fără a exercita eficient controlul şi auditul intern, în lipsa unor reglementări de ordin intern, arată auditul realizat de una dintre cele 4 comisii de audit ale Curţii de Conturi, prezentat astăzi, 6 mai 2010, în cadrul şedinţei Curţii de Conturi.


    „În anul 2009 cheltuielile salariale au fost majorate cu 3297,3 mii lei faţă de fondul anual stabilit iniţial pentru salarii. La remunerarea membrilor Consiliului de Observatori au fost achitate neregulamentar plăţi salariale în sumă de 38,6 mii lei”, a menţionat Victor Botlog, şeful Comisiei de audit.
    Conform dispoziţiei de plată  pentru luna octombrie 2009, ex-preşedintele Todercan a primit salariu de 16 412 lei, 8 000 lei ajutor material şi 518 lei pentru zile de sărbătoare. „Este o muncă grea, în condiţiile în care preşedintele companiei nu are o persoană care să îl înlocuiască sau o echipă în spatele său să îl ajute”, a declarat Todercan. „Am înţeles! V-aţi preocupat de buzunarul dumneavoastră şi nu de salariile jurnaliştilor şi oamenilor de creaţie ce activează în cadrul Companiei şi mereu se plâng că au salarii mici”, a declarat Corina Fusu, preşedintele Comisiei cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media.  “Auditul a fost realizat la iniţiativa Partidului Liberal şi preşedintelui de Parlament, pentru că am presupus noi că ceva nu e în regulă […]  Iată de ce nu avem emisiuni bune – pentru că jurnaliştii nu sunt remuneraţi”, a mai adăugat Corina Fusu.
    Conform auditului, Compania „Teleradio-Moldova” ar fi admis achiziţionarea şi demararea unor lucrări de reparaţie capitală în sumă de 61 724,7 mii lei fără a dispune de documentaţie de proiect însoţită de calcule de deviz aprobate şi expertizate în modul stabilit. Alecu Vicol, şeful serviciului juridic al Companiei, a recunoscut că documentaţia la moment într-adevăr nu este sută la sută definitivată. La moment lucrările de construcţie sunt sistate din lipsă de mijloace financiare, a declarat actualul preşedinte al Companiei, Constantin Marin.
    Marin a ţinut să mulţumească  echipei de auditori pentru investigaţia pe care au făcut-o şi de recomandările pe care le-a enunţat aceasta  în audit. „Într-adevăr sunt nereguli şi documentul de audit prezentat de Comisie reflectă  realitatea”. La solicitarea presei actualul preşedinte al Companiei a declarat că el are acelaşi salariu ca şi ex-preşedintele acesteia, iar Consiliul de observatori a fost parţial schimbat, locurile fiind suplinite prin concurs.
    Pe lângă aceste constatări, Victor Botlog, preşedintele Comisiei de audit, s-a referit şi la alte nereguli, cum ar fi nerestituirea la bugetul de stat a mijloacelor financiare neutilizate de către Companie pe parcursul anului 2009, în sumă de 267,9 mii lei. „În plus, compania nu a achitat trimestrial taxa de reglementare în mărime de 1% din cifra de afaceri provenită din activitatea în domeniul audiovizualului, ceea ce a cauzat nereflectarea în evidenţa contabilă a datoriilor din suma menţionată, ca rezultat fiind denaturate şi datele din raportul financiar”, a ţinut să adauge Botlog.
    „Managementul Companiei „Teleradio-Moldova” este defectuos şi iresponsabil faţă de banul public […] Constat faptul că există o tendinţă în instituţiile de stat de a fura din buzunarul cetăţeanului”, a declarat Corina Fusu. „Guvernul nu trebuie să dea bani cu lopata, iar în cadrul companiei să fie aruncaţi în stânga şi în dreapta”, a mai adăugat Fusu.
    Sursa : Unimedia
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com