• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Un nou Cod al Educației

    Un nou Cod al Educației

    23.04.2010  
    "De la 1 septembrie se va produce miracolul", a declarat, Ana Guțu, deputat din partea Partidului Liberal , în cadrul emisiunii Țara lui Dogaru, difuzată  aseară la Publika TV. Anunțul a fost făcut ca urmare a prezentării noului proiect de lege a Codului Educației, prezentat astăzi de către ministrul Educaţiei, Leonid Bujor.

    Acesta, în viziunea viceministrului liberal Tatiana Potâng, a fost racordat la cerințele societății contemporane și ale Uniunii Europene și are ca scop ridicarea calității învățământului în Republica Moldova, atât la nivel  de studii elementare, cât și superioare.

    Totuși, programa școlara diferă de  Codul educației, și nu trebuie să le confundăm. În cod e stipulat ce e un curriculum școlar, dar și ce reprezintă  standartele naționale, pe când în programa școlară sânt stipulate alte caracteristici, precizează aceasta. Noul proiect de cod a fost realizat ca urmare a suprasolicitărilor adresate de copii și părinții acestora.

    Cea mai importantă schimbare, în opinia viceministrului, este faptul că acesta include micșorarea atât a numărului de  ore, cât și a conținutului obiectelor de studiu. Noul  Cod al educației prevede că vor dispărea școlile profesionale, din motiv că o profesie nu poate fi asimilată doar într-un an și jumătate. În locul acestora vor apărea școli cu studii vocațional-tehnice cu durata studiilor de 3 ani și licee vocaţional-tehnice cu studii de 4 ani  la sfârșitul căroră se vor da și examenele de bacalaureat.

    Viceministrul ne-a asigurat că proiectul noului Cod al educației va fi pus la dispoziția publicului chiar astăzi pe site-ul Ministerului Educației.

    Ana Guțu,  afirmă că speră ca acest nou cod să fie aprobat de Legislativ până la dizolvarea acestuia, adică până la 16 iunie 2010. Aceasta a declarat că şi-ar dori pentru copiii din Moldova să vină la școală cu mâna goală, iar în bancă să șe așeze direct la calculatoare, şi cărțile de care au nevoie să le obţină direct din biblioteca clasei. Noi mergem pe sistemul sovietic, nu conform celui european, a mai adăugat aceasta.

    Menționăm că noul cod are 14 titluri care cuprind peste 150 de aliniate. Acesta urmează a fi supus unor dezbateri  timp de 30 de zile. 

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com