• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Dorin Chirtoacă asigură că vom scăpa de mirosul neplăcut din Capitală

    Dorin Chirtoacă asigură că vom scăpa de mirosul neplăcut din Capitală

    22.01.2010  

    Primarul capitalei promite că în sezonul canicular 2010 chişinăuienii nu vor mai resimţi mirosul neplăcut de la Staţia de Epurare. Promisiunea respectivă a fost făcută de către tînărul primar în una din vizitele sale curente la Staţia de Epurare a nămolului.

     De la 1 ianuarie curent, a început realizarea proiectului ce prevede deshidratarea nămolului de la Staţia de Epurare a Apelor Reziduale din Chişinău, după ce, din septembrie 2009 şi până la finele anului trecut, a fost testată metoda de uscare a nămolului printr-o metodă olandeză „geotube”. Aceasta prevede pomparea nămolului în saci din material special şi tratarea lui cu substanţe coagulante care, în consecinţă, reduc  umiditatea din nămol într-un interval de tijmp relativ scurt (3 - 4 săptămâni) şi fără a provoca miros. În perioada de testare a fost deshidratat un volum de circa 90 mii m³ de nămol, fiind utilizate în acest scop circa 1,25 ha de spaţiu de platforme.

    Potrivit directorului Regiei „Apă-Canal Chişinău”, metoda nouă de uscare a nămolului este destul de eficientă, umiditatea scăzând de la 96 până la 85%, dar ar putea ajunge şi la 75%. Constantin Becciev spune că, şi pe timp de iarnă, metoda respectivă este rentabilă, deoarece, datorită îngheţului şi dezgheţului, apa din mâl se scurge şi mai rapid. 

     Aşa cum orice tehnologie nouă prevede şi cheltuieli mai mari, suma alocată de SA „Apă-Canal Chişinău” pentru deshidratarea nămolului prin pomparea în „geotube” a crescut cu 60 la sută (de la 6 la 9 milioane de lei anual) faţă de metoda tradiţională.

    Dorin Chirtoacă, primarul general a precizat că  pentru demararea proiectului-pilot de deshidratare a nămolului prin metoda olandeză („geotube”), Consiliul Municipal Chişinău a alocat SA „Apă-Canal Chişinău” 9 milioane de lei (pentru achiziţionarea utilajului necesar, a sacilor şi a substanţelor de coagulare), însă în continuare cheltuielile respective vor fi suportate de regie.

     Chirtoacă a dat asigurări că mirosul de nămol fermentat va dispărea odată cu aplicarea acestei metode, însă e necesar să fie evacuat tot nămolul care mai stă pe platforme. Astfel, lucrările respective se efectuează şi în prezent, pe timp de iarnă. Pentru evacuarea întregii cantităţi de nămol de la Staţia de Epurare sunt necesari circa 10 milioane de lei. Se prevede ca acest nămol să fie deshidratat prin metoda „geotube” circa 3 ani, până va fi reconstruită Staţia de Epurare.

    Directorul SA „Apă-Canal Chişinău” a spus în acest sens că în perioada următoare (1-1,5 ani) urmează să fie realizat un proiect de fezabilitate în domeniul serviciului de apă şi canalizare (ce va fi finanţat de BERD şi de alte instituţii financiare europene). În baza respectivului document urmează a fi făcută finanţarea en-gros privind reconstrucţia Staţiei de Epurare din Chişinău, inclusiv prin atragerea surselor financiare europene. Reconstrucţia staţiei va permite aplicarea unui proces tehnologic mult mai performant (centrifugi, filtre de presare etc.), astfel că nămolul va fi deshidratat şi mai rapid decât prin „geotube”.

        Specialiştii de la Regia „Apă-Canal Chişinău” au ţinut să menţioneze că proiectul de execuţie privind deshidratarea nămolului prin „geotube” deţine expertiza tehnică şi ecologică, fiind avizat de Ministerul Mediului, Agenţia Ecologică, Institutul de Geofizică al AŞM (pentru ca nămolul să poată fi transportat pe câmpurile cu culturi tehnice), având şi acordul Centrului Naţional de Medicină Preventivă. 

    Sursa: Ziarul Capitala

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com