• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Mihai Ghimpu a vizitat copii de la Casa-internat din oraşul Orhei

    Mihai Ghimpu a vizitat copii de la Casa-internat din oraşul Orhei

    14.12.2009  
    Cu prilejul Zilei Internaţionale a persoanelor cu dizabililtăţi, Preşedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova, a donat copiilor de la Casa-internat pentru copii cu deficienţe mintale (băieţi) din oraşul Orhei şi celor de la şcoala internat din satul Văscăuţi, raionul Floreşti îmbăcăminte, încălţăminte, dulciuri şi fructe.

    Acţiunea, realizată cu suportul agenţilor economici autohtoni, se înscrie în seria de manifestări organizate de conducerea republicii în cadrul decadei de incluziune socială a persoanelor cu dizabilităţi, având drept scop manifestarea solidarităţii faţă de persoanele cu nevoi speciale, cunoaşterea experienţelor şi conştientizarea situaţiei acestora în efortul de a construi pentru ei o viaţă fără bariere.

    Instituţia din Orhei, patronată de Preşedintele interimar Mihai Ghimpu, este destinată copiilor cu disabilităţi mintale şi locomotorii severe, fiind unica de acest gen din ţară. În cadrul Casei-internat, cei 315 copiii, cu vârste cuprinse între 4 şi 18 ani, beneficiază de tratament medical şi recuperatoriu, activităţile didactice limitându-se la educaţia tehnologică şi artele plastice.

    Circa 100 de copii sunt imobilizaţi la pat şi necesită îngrijiri speciale, iar 89 de copii sunt epileptici, necesitând un tratament extrem de costisitor. În instituţie activează 230 de lucrători, 26 dintre aceştia find cadre didactice.“Avem un proiect finanţat din străinătate pentru reintegrarea copiilor în propriile familii biologice”, ne-a comunicat directoarea instituţiei, Lidia Popa. “Însă acesta se realizează anevoios, într-un an am reuşit să reintegrăm doar 10 copii”.

    Potrivit ei, soluţia cea mai bună pentru persoanele cu handicap sever, care reprezintă o povară reală pentru familiile lor, ar fi organizarea unor Centre comunitare de zi.La gimnaziul-internat pentru copiii orfani şi cei rămaşi fără îngrijirea părinţilor din satul Văscăuţi, instituţie patronată de Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu, învaţă cca 157 de copii, între care aproape jumătate sunt orfani, iar ceilalţi sunt din familii defavorizate social.

    Dorinţa cea mai mare a administraţiei gimnaziului şi a colectivului didactic este gazificarea instituţiei. Acest lucru ar rezolva şi problema încălzirii sălilor de clasă, precum şi cheltuielilor aferente, cu atât mai mult cu cât conducta de gaz trece chiar prin preajma gimnaziului.

    Copiii i-au mulţumit Preşedintelui în special pentru televizorul pe care l-au primit cadou şi i-au promis că vor învăţa bine pentru a fi şi în continuare premiaţi la concursurile naţionale şi internaţionale la care participă.

    Sursa: Serviciul de Presă a Parlamentului

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com