• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Boc o dă la pace cu liberalii din Republica Moldova

    Boc o dă la pace cu liberalii din Republica Moldova

    12.08.2008  

    Boc_pdl_ro.jpgPartidul Democrat - Liberal de la Bucureşti şi Partidul Liberal de la Chişinău au semnat un acord pentru colaborarea dintre primarii celor două formaţiuni politice.
    Dacă relaţiile cu liberalii din România sunt departe de a fi calde, PD-L are, însă, un alt aliat liberal, de data aceasta de la Chişinău. Liderii Partidului Democrat-Liberal, Emil Boc, Teodor Stolojan, Vasile Blaga, Liviu Negoiţă, au avut o întrevedere cu vicepreşedinţii Partidului Liberal din Chişinău, Dorin Chirtoacă şi Anatol Şalaru. întâlnirea democraţilor a avut loc luna trecută la Bucureşti, iar în cadrul întrevederii s-a discutat despre semnarea unui acord de colaborare între PD-L si PL.

    “S-au pus bazele unui acord care se va concretiza într-o Ligă a primarilor

    PD-L care vor sprijini politic şi administrativ municipiul Chişinău, pentru ca împreună să avem un viitor comun în Uniunea Europeană ”, a declarat Emil Boc, preşedintele PD-L în cadrul Conferinţei Ligii Aleşilor Locali ai Partidului Democrat-Liberal. De asemenea, Boc a asigurat că formaţiunea politică pe care o conduce va fi alături de Chişinău şi de Primăria municipiului Chişinău.

    La rândul său, primarul municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, a subliniat faptul că “numai rămânând verticali în afirmarea adevărului nu-i vom dezamăgi pe cei care au investit speranţe în noi, ori tocmai din acest motiv nu ne vom amesteca cu cei care sunt gata să schimbe pălăria de dragul puterii, lucru condamnabil în politică şi nu numai”.

    Partidul Liberal din Chişinău este succesorul de drept şi politic al Partidului Reformei, o formaţiune politică de dreapta, şi îşi desfăşoară activitatea pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

    “în urma semnării actului de colaborare dintre PD-L şi PL , Departamentul de Relaţii Externe din cadrul Primăriei municipiului Chişinău, a trimis către toate primăriile din România conduse de PD-L o listă cu necesităţile noastre în ceea ce priveşte realizarea unor proiecte culturale comune dintre Chişinău şi Bucureşti: structurarea unor proiecte directe între primării, şi nu prin intermediul guvernului comunist. Nu ne interesează amestecul ostil al comuniştilor.

     Cu părere de rău, în Republica Moldova nu s-a mediatizat acest acord de colaborare politic, mass-media din Moldova este extrem de controlată de către partidul de la guvernare”, a declarat pentru ZIUA de CLUJ Corina Fusu, preşedintele fracţiunii PL din consiliul municipal Chişinău.

    Conform acesteia, PL se află în tratative pentru a adera la Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa, însă, în funcţie de relaţiile ulterioare cu PD-L (care face parte din Partidul Popular European) vor fi luate deciziile finale. “în momentul de faţă, Partidul Liberal din Chişinău nu face parte din nici o formaţiune politică internaţională. Dar se fac demersuri în acest sens, purtăm discuţii şi tratative cu Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE), pentru ca PL să adere la ALDE”, a precizat Corina Fusu.

    Ea apreciază, însă, că o posibilă aderare la o familie europeană a PL ţine şi de relaţiile pe cu PD-L. “Agresiunea comuniştilor se datorează faptului că Partidul Liberal are toate şansele să câştige alegerile parlamentare din 2009. PL va aduce schimbarea în Chişinău. După ce vor fi stabilite relaţiile clare cu PD-L, abia atunci vom putea să decidem cu precizie la ce internaţională se va înscrie PL”, a afirmat oficialul de la Chişinău.

    La rândul său, liderul PD-L Cluj, deputatul Daniel Buda, a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, că nu vede nici un impediment în această colaborare, chiar dacă formaţiunile vor face parte din familii europene diferite. “Nu văd nici un fel de problemă într-o astfel de colaborare, pe probleme punctuale de interes comun, chiar dacă am face parte din familii politice diferite”, a precizat Buda.

    Obiectivele PL

    “Neadmiterea partidelor filoruse la guvernare, a federalizării republicii, debarcarea regimului comunist şi realizarea dezideratelor democraţiei - stat de drept, economie de piaţă, libertatea presei, independenţa Justiţiei, trai decent, integrarea în structurile euro-atlantice, implicarea în viaţa politică a tinerilor neatinşi de virusul comunismului şi al imperialismului rus.

    Federalizarea Republicii Moldova va duce la distrugerea acesteia, la păstrarea şi legalizarea menţinerii bazei militare a Federaţiei Ruse pe teritoriul Republicii Moldova, ceea ce va face imposibilă integrarea noastră în Uniunea Europeană”, se arată în prezentarea de pe site-ul oficial al formaţiunii de la Chişinău.

    Autor: Svetlana PARA

    sursa: www.ziuadecj.ro

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com