• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Basescu: Republica Moldova nu poate avea la nesfarsit ''nesansa'' unor lideri politici ''care-si indreapta mereu actiunile impotriva propriului popor''

    Basescu: Republica Moldova nu poate avea la nesfarsit ''nesansa'' unor lideri politici ''care-si indreapta mereu actiunile impotriva propriului popor''

    12.08.2008  

    Presedintele roman Traian Basescu a afirmat, luni, la Sulina, ca Republica Moldova nu este in pericol sa fie implicata intr-o situatie similara celei din Georgia, transmite Agerpres.

    "Avem toate analizele ca nu se va intampla in Transnistria ceea ce s-a intamplat in Osetia de Sud", a declarat Traian Basescu, prezent la Scoala de vara "Comunitati romanesti si identitate europeana", la care particia si tineri din Republica Moldova.

    Precizarile sefului statului roman au venit dupa ce a fost intrebat de catre unul dintre participantii din Republica Moldova daca Romania poate face ceva mai mult pentru georgieni, deoarece "in Republica Moldova este acelasi pericol, in contextul conflictului transnistrean nerezolvat inca".

    "Este o intrebare extrem de dificila la care, din pacate, din motive de securitate, nu va pot da un raspuns complet. Va pot spune ca noi am avut o analiza si in ultima sedinta a CSAT de sambata. Sustinem fara rezerve integritatea teritoriala a Georgiei, valabil si pentru Republica Moldova", a mentionat Basescu.

    El a subliniat ca Romania va actiona in contextul deciziilor UE si NATO cu privire la Georgia, pentru ca "aceste structuri sustin fara rezerve integritatea teritoriala a Georgiei".

    "Acest lucru l-am spus si prin comunicatul dat, dar imi pare foarte rau ca nu va pot spune mult mai multe. Puteti sa fiti convinsi ca si la Bucuresti a sunat clopotelul conflictului inghetat din Transnistria odata cu evenimentele din Georgia. Analizele care s-au facut au vizat in mod egal evenimentele din Georgia si un posibil scenariu legat de Transnistria si atitudinea Romaniei intr-un astfel de scenariu, care, in mod categoric, va fi diferita daca in Transnistria s-ar intampla ceva. Noi avem insa toate analizele ca nu se va intampla in Transnistria ceea ce s-a intamplat in Osetia de Sud si Abhazia", a declarat presedintele Basescu. El a precizat ca nu exista un asemenea risc in momentul de fata.

    Presedintele roman a mai declarat ca Romania va continua "sa insiste" in dialogul bilateral cu Republica Moldova si Ucraina si sa arate ca actiunile legate de romanii din aceste tari nu sunt actiuni ostile statelor respective.

    ''Atata timp cat institutiile romanesti si actiunile Romaniei sunt obstructionate, Romania nu se poate amesteca in treburile interne ale Republicii Moldova si nici ale Ucrainei, de exemplu. Avem de facut un singur lucru: sa insistam. Este singurul lucru pe care-l putem face, in cadrul dialogului bilateral, sa incercam sa clarificam lucrurile, ca actiunile noastre legate de romanii din tarile respective nu sunt actiuni ostile statului respectiv", a spus Basescu, la Scoala de vara ''Comunitati romanesti si identitate europeana''.

    El a afirmat insa ca in mintea unor politicieni mai sunt reminiscente ale razboiului rece.

    ''Romania a trecut de mentalitatea acestui razboi si are abordarea tipic europeana. Nu ne ramane decat sa insistam, sa continuam sa ne atingem obiectivele de a-i sprijini pe romanii din Republica Moldova care in realitate sunt foarte multi. Si noi stim cati romani sunt acolo si care este discrepanta dintre cifrele oficiale si realitatea populatiei din Republica Moldova. Vom continua sa insistam si sa speram in acelasi timp in flexibilizarea autoritatilor de la Chisinau sau Kiev in ceea ce priveste romanii din aceste tari'', a afirmat presedintele Traian Basescu.
    Basescu spera ca pana la finele anului sa existe o reglementare clara conform careia, la cerere, absolventilor din Republica Moldova care au studiat la universitati din Romania sa li se acorde cetatenia romana.

    ''Sper ca va fi o lege pana la sfarsitul anului. S-a incercat o imbunatatire, prin ordonanta de urgenta guvernamentala a legislatiei, o crestere a vitezei acordarii cetateniei pentru absolventi de licee si facultati in Romania. Numarul de cetatenii acordate anul aceste, pe primele 6 luni este de 10 ori mai mare decat pe primele 6 luni ale anului trecut. Inca nu-i satisfacatoare viteza de acordare a cetateniei, dar eu sper ca pana la finele anului sa existe o precizare clara, pentru ca in linii mari discutiile cu Bruxelles-ul s-au incheiat pe aceasta tema, o precizare clara ca la terminarea studiilor in Romania ai dreptul la cetatenie, care poate fi acordata la cerere'', a spus Basescu.

    Pe de alta parte, raspunzand unei intrebari, Basescu a afirmat ca Romania nu pierde nicio ocazie sa sustina destinul european al Republicii Moldova, iar tara noastra nu a raspuns la niciun fel de provocari verbale sau de actiune ale Chisinaului.

    ''Fata de nicio tara din lume nu am fi avut o asemenea atitudine. Anul trecut, cand au fost expulzati doi diplomati, noi nu am expulzat doi diplomati moldoveni de la Bucuresti. Asta a fost un semnal ca Romania trateaza Republica Moldova nu prin prisma atitudinii guvernului de la Chisinau sau a Presedintiei moldovene, ci prin prisma grijii fata de cetatenii de acolo, care sunt romani. Incercam sa diminuam la maxim orice motivatie de escaladare a unor tensiuni inutile, gratuite si care nu sunt parte a viitoarei constructii a relatiilor dintre cele doua tari'', a declarat Basescu.

    Potrivit acestuia, a desfasura o propaganda ca ''Romania nu este stat imperialist care vrea sa-si mareasca teritoriul'', pentru a raspunde propagandei de la Chisinau, ar insemna ca ''avem o problema''.

    ''Nu avem de ce sa facem asa ceva, pentru ca niciun stat din NATO sau UE nu crede in propaganda Chisinaului. Dezavantajul este ca aceasta atitudine poate crea semne de intrebare in gandirea cetatenilor din Republica Moldova. Ne asumam acest cost si incercam sa-l contracaram prin usurarea accesului cetatenilor din Republica Moldova in Romania. Alta solutie nu avem'', a mentionat Basescu.

    El a spus ca Republica Moldova nu poate avea la nesfarsit ''nesansa'' unor lideri politici ''care-si indreapta mereu actiunile impotriva propriului popor'' si si-a exprimat speranta ca romanii din Moldova vor sanctiona la alegeri asemenea politici.

    Basescu a aratat ca si tinerii moldoveni care participa la scoala de vara pot contribui la indreptarea lucrurilor, adaugand ca tanara generatie din Republica Moldova nu trebuie sa abdice de la a-si sustine originea.

    'Ribentropp si Molotov nu au fost facatorii natiunii romane, ci cei care au spart o natiune in doua. A accepta teoriile promovate uneori la Chisinau, in baza Pactului Ribentropp-Molotov, pentru ca asta fac, inseamna de fapt a accepta acest Pact'', a spus presedintele roman, citat de Agerpres.

    12 august 2008

    sursa: www.europa.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com