• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Veaceslav Untila: Despre riscurile alegerilor anticipate

    Veaceslav Untila: Despre riscurile alegerilor anticipate

    20.09.2015  

    În ultimul timp, tema alegerilor parlamentare anticipate a devenit poate cea mai discutată în societate.  

    Despre probabilitatea unor astfel de alegeri vorbesc și opoziția de stânga, și exponenții mișcărilor radicale, și adepții Platformei DA, iar mai nou, și unii reprezentanți ai guvernării.

    Din start voi face o precizare – pentru Partidul Liberal alegerile parlamentare anticipate nu ar fi o problemă. Dintr-un anumit punct de vedere, acestea ar constitui o oportunitate de a ne crește prezența în Parlament. În situația în care unele formațiuni politice pretins europene s-au compromis, Partidul Liberal a devenit un real centru de atracție pentru cei ce-și doresc cu adevărat un viitor european, prosper. Dar și în aceste condiții, noi considerăm că tema alegerilor parlamentare anticipate trebuie tratată cu maximă atenție, deoarece ea implică mai multe riscuri, care nu pot fi ignorate.

    Desigur, ar fi de menționat faptul că aceste alegeri ar putea arunca Republica Moldova într-o prăpastie din care nu se știe dacă va mai reuși să iasă vreodată, căci situația economico-financiară a țării este una foarte și foarte grea. Moldova se află în pragul default-ului și ar izbuti să evite colapsul doar cu ajutorul partenerilor externi, dar și pe calea creării unui climat favorabil pentru dezvoltarea business-ului. Partenerii externi nu vor veni la Chișinău și nu vor accepta negocierile sub oricare altă formă cu un Guvern „pe ducă”, care nu va oferi niciun fel de garanții, că înțelegerile la care se va ajunge vor fi respectate. De asemenea, mediul de afaceri va prefera să stea în poziție de așteptare, nu va risca să facă nicio investiție, nicio extindere a activităților sale atâta timp cât nu va avea siguranța zilei de mâine, cât nu vor apărea niște prognoze de dezvoltare clare, pornind de la perspectiva de stabilitate politică. Prin urmare, incertitudinea iscată de posibilele alegeri parlamentare anticipate va determina și donatorii externi, dar și oamenii de afaceri să nu se implice, să stea la o parte, iar asta va avea efecte catastrofale asupra Republicii Moldova.

    Să nu uităm că există forțe în exterior și în interior interesate de destabilizarea situației din Moldova, iar niște eventuale alegeri parlamentare anticipate reprezintă o conjunctură perfectă pentru aceasta. Anume în alegeri se radicalizează dispozițiile electoratului, unele segmente ale acestuia se mobilizează, devin mai active și chiar mai agresive. În alegeri, înțelegând că joacă o carte cât de cât importantă, fiecare încearcă să iasă în evidență și să-și promoveze interesele, folosind diferite procedee la limita admisibilului. Acțiunile de protest pretins democratice, marșurile, blocările de străzi, dinamitarea activității instituțiilor statului, diverse provocări – toate acestea sunt aplicate pe larg în alegeri și noi nu avem dreptul să le trecem cu vederea. Iar dacă mai invocăm și contextul politic concret din vecinătatea țării noastre, dar și intențiile tot mai evidente ale unor forțe de a organiza în Republica Moldova scenarii similare celui ucrainean, obținem un tablou complet al riscurilor pe care le generează alegerile parlamentare anticipate din acest punct de vedere.

    Totodată, aș vrea să mă refer și la un posibil rezultat al eventualelor alegeri parlamentare anticipate. Riscând să provoc nemulțumirea unor partide sau, mai bine zis, a unor lideri de partide, voi menționa că eu nu văd în roz perspectivele postelectorale ale taberei proeuropene, democratice. Abuzurile, escrocheriile și alte matrapazlâcuri care s-au făcut în perioada iunie 2013 – iulie 2015, când liberalii au fost ținuți departe de actul guvernării, nu au cum să nu-și spună cuvântul în cazul anticipatelor. În acest răstimp a fost furat miliardul, iar drept rezultat situația de pe piața valutară a luat-o razna, s-au majorat tarifele la unele servicii și prețurile la unele mărfuri și produse (chiar dacă recent s-a anunțat despre suspendarea acestor majorări, problema oricum rămâne) etc. Tot în acest interval, mai exact, de la finele lui 2014 până la jumătatea lui 2015, integrarea europeană a fost mai mult mimată, iar instituțiile statului, în loc să se dezvolte ca instituții democratice, aflate în slujba cetățeanului, au devenit și mai dependente de factorul politic. Toate acestea au știrbit serios din imaginea unor partide declarate democratice și proeuropene, sporind, cel puțin teoretic, șansele partidelor de centru-stânga. Adică, dacă am avea alegeri anticipate, Partidul Liberal ar crește în preferințele alegătorilor (ca unica alternativă reală pe segmentul de dreapta), dar în general, tabăra proeuropeană ar avea de pierdut, persistând pericolul ca puterea să fie preluată de forțele pro-est, iar aceasta va însemna schimbarea vectorului politicii externe și distrugerea visului cetățenilor de a vedea Republica Moldova parte a Uniunii Europene.

    Nu este exclus că incertitudinea care marchează de obicei perioadele electorale, în cazul unor eventuale alegeri parlamentare anticipate ar impulsiona și anumite tendințe separatiste, iar existența acestor tendințe, dacă abordăm obiectiv starea de lucruri din Republica Moldova, nu poate fi negată. Și dacă mai adăugăm aici sumele enorme care vor fi cheltuite de stat pentru organizarea și desfășurarea unui nou plebiscit, vedem că situația nu e deloc îmbucurătoare. Or, aceste milioane ar putea fi îndreptate spre susținerea directă a pensionarilor și a invalizilor. Problema e actuală, mai ales acum, când prin Bugetul de stat suflă vântul.

    În concluzie, nu încape îndoială că, deși pentru unele formațiuni politice alegerile parlamentare anticipate ar fi o soluție și chiar o oportunitate, pentru Republica Moldova ele ar constitui unul din cele mai proaste scenarii posibile.

    sursa: www.timpul.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com