-
Am scris în repetate rânduri despre proiectul politic numit Partidul Liberal Reformator, despre scopul real pentru care a fost creat, dar şi despre rolul ce-i fusese rezervat de către anumite forţe politice. În lumina evenimentelor din ultima perioadă, mă văd nevoit să revin la temă, deoarece consider foarte important să punem unele accente acum, când suntem în plină campanie electorală.
Evenimentele la care mă refer ţin de un şir de scandaluri care au marcat activitatea acestei formaţiuni politice şi aici am în vedere: „contrele” dintre Ana Guţu şi foştii săi colegi, scandalul apărut în jurul posibilei demiteri a viceministrului Mediului, Dorin Duşceac, replicile dintre ex-ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa şi foştii săi colegi de partid, dar şi plecarea acestuia la un alt partid, scandalul legat de decizia ministrului Tineretului şi Sportului, Octavian Bodişteanu de a abandona PLR şi acuzele ce i-au fost aduse de reprezentanţii respectivei formaţiuni, informaţiile precum că membrii PLR urmau să candideze pe lista unui alt partid politic, că persoane din conducerea PLR ar fi urmărit alte scopuri decât cele declarate oficial, declaraţiile că PLR a fost achiziţionat de niște businessmeni etc. În paralel, se vehiculează mai multe versiuni legate de începutul dezmembrării PLR și de plecarea sau aderarea unor membri din prima linie a partidului la alte formațiuni politice, în special, la cele ce fac parte din arcul guvernamental. Se vorbește că persoanele respective au fost fie cumpărate, fie șantajate cu instrumentarea unor dosare penale, iar cei care au acceptat colaborarea și-au păstrat ori s-au ales cu diferite funcții ce aduc beneficii. Oricum, toate aceste exemple arată că în ultima perioadă PLR a tot dus-o dintr-un scandal în altul, fiind practic cea mai „scandaloasă” formaţiune politică din câte se găsesc în prezent în Republica Moldova.
Cineva ar putea spune că acestea sunt problemele interne ale Partidului Liberal Reformator şi nu e treaba nimănui din afară să-şi dea cu părerea. Probabil că şi eu aş fi considerat astfel, dar există câteva aspecte sensibile la care aş vrea să mă opresc mai jos. În primul rând, prin apariţia sa şi activitatea ulterioară, PLR a încercat să lovească serios în Partidul Liberal, să disperseze electoratul pe care mizează liberalii. În al doilea rând, prin prestaţia sa la guvernare, acest partid a oferit un paravan democratic forţelor ce au compromis ideea de integrare europeană, stat de drept, democraţie, funcţionare normală a instituţiilor statului, ceea ce a afectat în mare măsură toate formaţiunile de pe acest segment de electorat, deoarece încrederea alegătorilor în forţele proeuropene a scăzut dramatic, drept consecință a unei situații deplorabile în care s-au pomenit cetățenii în ultimul timp. În al treilea rând, trecând în serviciul unor anumite forţe, PLR contribuie la promovarea ideii că partidele din Republica Moldova sunt de vânzare, iar politica, chiar dacă e cel mai murdar business, e şi cel mai profitabil. În al patrulea rând, PLR, după toate bazaconiile pe care le-a făcut, acum pretinde la o nişă electorală şi, dacă nu se va interveni şi nu se va spune lucrurilor pe nume, mulţi alegători pur şi simplu vor fi induşi în eroare de balivernele acestor aventurieri politici, care, având bani şi resurse media, debitează prostii cu nemiluita.
Privite din acest unghi de vedere, evenimentele în care este implicat PLR nicidecum nu mai pot fi socotite chestiuni interne ale acestui partid. Ele trebuie adunate împreună, astfel încât în baza lor să fie constituit un tablou comun, care ar developa esenţa acestei formaţiuni, de ce a apărut, cum s-a manifestat, ce interese are acum şi pe cât de nocivă este activitatea ei în condiţiile actuale. Iar răspunsurile la toate aceste întrebări stau la suprafaţă şi tabloul despre care am vorbit arată în felul următor: PLR era un proiect politic mort din start (lucru confirmat de toate acțiunile ce au urmat după apariţia sa); membrii acestei echipe nu erau ţinuţi împreună de careva principii şi idei, ci de interesele pe care le aveau la moment şi care, odată satisfăcute (sau nesatisfăcute), i-au determinat pe aceşti aşa-zişi politicieni să o apuce care şi încotro; PLR a fost un instrument vremelnic folosit de alte două partide politice pentru a guverna în voie şi a-şi promova propriile interese; conştientizând eşecul acestui proiect politic, liderii respectivei formaţiuni caută să scoată din el încă ceva dividende pe ultima sută de metri, ceea ce şi demonstrează prin comportamentul lor zi de zi; mânaţi de frustrări personale şi îmbinând aceste frustrări cu indicaţiile pe care probabil le au, liderii acestui partid atentează la nişa electorală a Partidului Liberal, încercând să dezorienteze alegătorii cu mesaje care nu au nimic în comun cu realitatea; PLR nu are un electorat al său şi nici şanse de a-l obţine (o confirmă și sondajele de opinie); PLR merge sigur spre anonimat politic, stare care va fi consemnată oficial de alegerile din 30 noiembrie 2014.
De ce am considerat necesar să revin şi să insist asupra acestor momente? Pentru că exerciţiul politic din 30 noiembrie 2014 va fi unul crucial pentru Republica Moldova şi nu ne putem permite să pierdem niciun vot. Este foarte important să salvăm fiecare vot proeuropean de manipulatori şi falşi amici ai democraţiei, cum sunt cei din PLR și alții de teapa lor. Cu certitudine, fiecare vot va conta enorm în ecuaţia postelectorală, când va trebui să facem tot posibilul pentru a instaura în Republica Moldova o nouă guvernare cu adevărat democratică şi proeuropeană.