• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Ziua Independenței Republicii Moldova celebrată la Paris

    Ziua Independenței Republicii Moldova celebrată la Paris

    28.08.2013  
    Cetățenii Republicii Moldova stabiliți în Franța au celebrat la Paris 22 de ani de la Ziua Independenței Republicii Moldova. Manifestarea a avut loc pe renumita piață Trocadero, în fața Turnului Eiffel și a fost organizată de către Clubul Liberal Paris.

    Manifestanții au amintit că partea de est a Republicii Moldova (Transnistria) se află și astăzi sub ocupație străină. Au fost distribuiți fluturași și s-a afișat pancarta „Non à l’agression russe en Moldavie”. Participanții la miting au amintit Rusiei că relațiile între Federația Rusă și Republica Moldova trebuie să fie prietenești și nu bazate pe forță.

    Alexandru Levițchi, vice-președintele Clubului Liberal Paris a amintit „Adevărata independență este cea din gândurile și inimile noastre, doar prin schimbarea mentalității, trecând de la o mentalitate de homo sovieticus la una de om liber vom reuși schimbarea până la capăt, devenind cu adevărat independenți”.

    Participanții au susținut începutul construcției gazoductului Iași-Ungheni, întrucât acesta este un factor de stabilizare a economiei și securității republicii. Vasile Calmațui, președintele Clubului Liberal Paris, a explicat schema prin care a fost creată așa-numita datorie de 4 miliarde de dolari a Republicii Moldova către Federația Rusă „Gazul este livrat către Republica Moldova la prețul contractual de 400 dolari pentru o mie metri cubi. Marile uzine industriale din Transnistria consumă acest gaz și plătesc regimului secesionist 150 dolari, care nu plătește nimic nici Moscovei, nici Chișinăului. Cu acești 150 dolari Tiraspolul își permite să întrețină și întărească forțele armate, să plătească pensionarii și să mențină prețuri mici la gaz, încălzire, energie electrică. Iar așa-numita datorie a Republicii Moldova crește cu 400 dolari. Guvernanții de la Chișinău nu numai că nu fac nimic pentru a opri această schemă, dar ei întăresc financiar regimul din Tiraspol, cumpărând de acolo energie electrică”.

    La manifestare participanții au protestat împotriva recentei decizii a operatorului telefonic SFR de a scoate Republica Moldova din lista destinațiilor la care se poate telefona pe numerele fixe în cadrul abonamentului. Juristul Petru Mircea a explicat pașii care au fost făcuți pentru a apăra drepturile de consumator a basarabenilor și despre șansele de izbândă în judecățile franceze.
    S-a mai menționat că una din cauzele problemei sânt prețurile ridicate a Moldtelecomului, care cîștigă bani grei din faptul că mulți basarabeni sunt plecați peste hotare și sună acasă.

    Acțiunea a fost continuată de o parte festivă în care persoanele prezente s-au bucurat de independența republicii față de fosta URSS. Artiștii au interpretat melodii patriotice și populare, fiind încinsă și o horă tradițională.

    La final, manifestanții au fost invitați să participe la deplasarea la meciul de fotbal Anglia-Moldova care va avea loc la 6 septembrie, pe stadionul Wembley din Londra.


    Departamentul Imagine și Comunicare al PL
    28 august 2013
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com