• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Viceprim-ministrul Mihai Moldovanu a prezidat şedinţa Comisiei guvernamentale pentru egalitate între femei şi bărbaţi

    Viceprim-ministrul Mihai Moldovanu a prezidat şedinţa Comisiei guvernamentale pentru egalitate între femei şi bărbaţi

    24.07.2012  

    La şedintă au participat reprezentanţi ai ministerelor şi instituţiilor abilitate, precum  şi invitaţi  din diferite asociaţii şi ONG-uri.

    În cadrul şedinţei, au fost abordate mai multe subiecte ce vizează legislaţia naţională  cu privire la asigurarea egalităţii de şanse pentru femei şi bărbaţi.

    În vederea realizării comentariilor Comitetului ONU privind eliminarea discriminării faţă de femei, adresate Republicii Moldova în 2011 şi 2012, Ministerul Muncii Protecţiei Sociale şi Familiei a efectuat monitorizarea implementării politicilor din domeniu, prevăzute în Programul Naţional de asigurare a egalităţii de gen în Republica Moldova pe anii 2010-2015 (PNAEG), adoptat prin Hotărîrea Guvernului nr.933 din 31.12.2009, Legea cu privire la asigurarea egalităţii între femei şi bărbaţi etc.

    Legislaţia Republicii Moldova garantează acces egal pentru femei şi bărbaţi la  procesul politic, serviciile sociale, asistenţă medicală, educaţie, muncă, justiţie. Însă, în realitate, există probleme la capitolul implementare. Astfel, domeniile cele mai problematice rămîn a fi participarea femeilor la activităţile politice, economice şi sociale, dar şi violenţa faţă de femei.

    Comitetul ONU privind eliminarea discriminării faţă de femei recomandă Republicii Moldova să asigure o abordare cuprinzătoare a implementării Convenţiei care să includă toate politicile şi programele, menite să asigure egalitatea formală şi de esenţă între femei şi bărbaţi. De asemenea, Comitetul recomandă ca strategia de gender mainstreaming să fie introdusă în toate instituţiile publice şi promovate politicile şi programele în domeniul asigurării egalităţii de gen.

    Un alt subiect, abordat în cadrul şedinţei, a vizat armonizarea setului indicatorilor de dezvoltare, sensibili la dimensiunea de gen, în contextul Programului Naţional de asigurare a egalităţii de gen în Republica Moldova pe anii 2010-2015.

    Egalitatea femeilor şi bărbaţilor este un principiu al drepturilor omului şi un imperativ al dreptăţii sociale. Participarea egală atît a femeilor, cît şi a bărbaţilor în toate sferele vieţii constituie un element crucial al democraţiei.

    Programul Naţional de asigurare a egalităţii de gen în Republica Moldova pe anii 2010-2015 (PNAEG), adoptat prin Hotărîrea Guvernului nr.933 din 31.12.2009, prevede o abordare comprehensivă de integrare a principiului egalităţii între femei si bărbaţi în documentele de politici din toate domeniile şi la toate nivelurile de adoptare şi implementare a deciziilor. Documentul reflectă transpunerea în viaţă a angajamentelor internaţionale, asumate de Republica Moldova prin ratificarea mai multor instrumente internaţionale, în domeniul oportunităţilor egale.

    www.gov.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com