• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Recunoştinţă eroilor de la Cernobâl

    Recunoştinţă eroilor de la Cernobâl

    15.12.2011  

    La 25 de ani de la construcţia sarcofagului la staţia atomo-electrică din Cernobâl, plătim tributul de recunoştinţă celor care s-au jertfit pentru o cauză nobilă.

    Declaraţia a fost făcută de ministrul Apărării Vitalie Marinuţa miercuri, 14 decembrie, în cadrul unei miting desfăşurat la Memorialul eroilor Cernobâlului, de pe strada Trandafirilor, din sectorul Botanica al capitalei.

    Mitingul a fost organizat cu ocazia aniversării a 25-a de la terminarea lucrărilor de construcţie a sarcofagului şi a fost consacrat participanţilor la lichidarea consecinţelor avariei din 1986.

    Ministrul Apărării a depus flori la temelia monumentului împreună cu alţi demnitari de stat, printre care ministrul Afacerilor Interne, reprezentanţi ai administraţiei publice centrale şi locale, precum şi angajaţi ai Ambasadei Ucrainei la Chişinău.

    Într-un mesaj adresat celor prezenţi, ministrul Apărării a menţionat că efectivul Armatei Naţionale îşi pleacă fruntea în cinstea eroilor care au manifestat în condiţii nespus de grele bărbăţie şi curaj.

    „Acum 25 de ani, oameni de diferite meserii şi ocupaţii au depus un efort titanic de a zidi în beton armat reactorul avariat. Stoparea emisiilor radioactive în atmosferă a însemnat la acea vreme un act de eroism pentru că în alte circumstanţe consecinţele avariei ar fi fost cu mult mai grave”, a declarat în cadrul ceremoniei, ministrul Apărării Vitalie Marinuța.

    De menţionat că pentru efectuarea lucrărilor de construcţie a sarcofagului la staţia atomo-electrică din Cernobâl, au fost mobilizaţi peste 210 unităţi militare şi un contingent de 340 mii de ofiţeri şi soldaţi din fosta URSS. Din aceştia, circa 3500 de oameni au fost din Republica Moldova, din ei 3000 rezervişti, inclusiv 231 ofiţeri mobilizaţi de comisariatele militare, 400 militari din serviciul militar activ, 70 colaboratori ai MAI şi 500 persoane civile. În prezent, în centrele militare sunt la evidenţă specială 2442 de persoane, dintre care circa 2319 sunt invalizi de boală actinică.

    Accidentul nuclear produs la 26 aprilie 1986 la Cernobâl este considerat cea mai gravă catastrofă atomică a secolului XX. Peste 7 milioane de oameni au avut de suferit sau mai suportă în acest moment consecinţele acelui accident îngrozitor. Datele oficiale relevă că din cei peste 3 500 de cetăţeni ai Republicii Moldova care au luat parte la lucrările de lichidare ale avariei de la Cernobîl, 10 % au decedat, iar 65 % sunt invalizi.

    Mitingul cu ocazia aniversării a 25-a de la terminarea lucrărilor de construcţie a sarcofagului la staţia atomo-electrică din Cernobîl a fost organizat de Asociaţia obştească „Societatea Cernobîl din Moldova”.

    www.army.gov.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com