• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Vitalie Marinuţa: Ministerul Apărării a început europenizarea domeniului militar nu în vorbe, ci în fapte

    Vitalie Marinuţa: Ministerul Apărării a început europenizarea domeniului militar nu în vorbe, ci în fapte

    14.12.2011  

    Armata Naţională a îndeplinit cu succes toate misiunile trasate pentru anul 2011 şi a continuat procesul de modernizare în limita resurselor disponibile. Concluzia respectivă a fost făcută luni, 12 decembrie, în cadrul şedinţei Consiliului Colegial al Ministerului Apărării la care a participat preşedintele interimar al R. Moldova, Comandant Suprem al Forţelor Armate, Marian Lupu.

    (...)

    Ministrul Apărării a afirmat la rîndul său că Armata Naţională şi-a îndeplinit misiunile chiar şi în condiţiile unui buget de criză.

    "Bugetul alocat Ministerului Apărăii a avut un caracter social şi a acoperit necesităţile armatei doar parţial. Cu toate acestea, Ministerul Apărării a început europenizarea domeniul militar nu în vorbe, ci în fapte", a accentuat Vitalie Marinuţa.

    Ministrul Apărării a subliniat că vestimentaţia veche, de croială sovietică, a fost înlocuită cu o uniformă militară elegantă şi comodă.

    "Au fost modificate uniformele de instrucţie şi de paradă. De asemenea, a fost cusută în premieră uniforma de gală pentru ofiţeri şi ţinuta pentru misiunile în zone cu climă toridă", a specificat ministrul Apărării.

    Totodată, a specificat ministrul Apărării, în consens cu alte structuri de forţă ale statului, Ministerul Apărării a modificat pasul de defilare.

    "Am renunţat la pasul ceremonial prusac moştenit de la armata roşie. Aceasta înseamnă că sub aspectul formei, dar şi a conţinutului, Armata Naţională se sincronizează cu armatele occidentale, deoarece, în esenţă, noul pas de defilare reprezintă modelul european", a evidenţiat Vitalie Marinuţa.

    Ministrul Apărării a subliniat că la 27 august, Ministerul Apărării a organizat în Piaţa Marii Adunări Naţionale cea mai amplă parada militară cu tehnică militară din istoria Republicii Moldova. De asemenea, potrivit lui Vitalie Marinuţa, o realizare majoră a anului 2011 a fost adoptarea Strategiei Securităţii Naţionale. În consecinţă, Ministerul Apărării a demarat procedura de elaborare a Strategiei Militare Naţionale. Proiectul acestui document se află actualmente în proces de avizare la ministerele de resort, urmînd să fie prezentat spre examinare şi aprobare factorilor de decizie.

    Şeful interimar al Marelui Stat Major, general de brigadă Vitalie Stoian, a afirmat la rîndul său că în afară de pregătirea efectivului pentru îndeplinirea misiunilor conform destinaţiei, Armata Naţională a obţinut rezultate notabile şi în cadrul procesului de distrugere a stocurilor de muniţii învechite. În total, în cadrul proiectului de nimicire a muniţiilor cu termenul de păstrare expirat, geniştii Armatei Naţionale au nimicit 106 bombe de aviaţie. Totodată, geniştii Armatei Naţionale au executat 222 misiuni de dezamorsare a obiectelor explozibile pe teritoriul R. Moldova şi au nimicit 2207 obiecte explozibile.

    Generalul Stoian a adăugat că Armata Naţională a avut o contribuţie substanţială inclusiv la nimicirea pesticidelor inutilizabile din R. Moldova. Un pas concret în această direcţie este operaţiunea de pregătire pentru evacuarea şi distrugerea a 200 tone de deşeuri de pesticide depozitate în raioanele Ocniţa, Căuşeni şi Cantemir. De remarcat că pe teritoriul Republicii Moldova există încă alte circa 5949 tone de pesticide, iar Ministerul Apărării poartă în prezent negocieri cu diferiţi subiecţi internaţionali care să susţină lichidarea deşeurilor de pesticide.

    Totodată, în plan internaţional, Armata Naţională a detaşat şapte ofiţeri care participă în calitate de observatori în misiunile ONU din Coasta de Fildeş, Liberia şi Sudan. De asemenea, personalul navigant şi tehnic al Forţelor Aeriene, continuă să participe la misiunea UNAMA (United Nations Assitance Mission in Afganistan). Specialiştii Armatei Naţionale au efectuat pe parcursul anului 370 ore de zbor şi au executat diferite misiuni de sprijin logistic, evacuare şi transport aerian de urgenţă.

    De menţionat că ordinea de zi a şedinţei Consiliului Colegial al Ministerului Apărării a inclus trei rapoarte de referinţă pentru domeniul de apărare. Este vorba despre bilanţul activităţii Armatei Naţionale în anul 2011, evaluarea implementării politicilor de apărare în anul 2011 şi concepţia activităţii organelor de conducere, marilor unităţi şi unităţi militare întru implementarea politicilor de apărare în anul 2012.

    www.army.gov.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com