• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Comemorarea patriotului român Gheorghe Ghimpu

    Comemorarea patriotului român Gheorghe Ghimpu

    08.11.2011  

    Vineri, 11 noiembrie 2011, în incinta Bibliotecii Publice „Onisifor Ghibu”, cu începere de la ora 15:00, va avea loc lansarea cărţii Gheorghe Ghimpu „STINDARDUL SFINTEI LIBERTĂŢI”, publicată la Editura „Prut Internaţional”, în anul 2010. Evenimentul este prilejuit de împlinirea a 11 ani de la trecerea în Eternitate a celui care a fost Gheorghe Ghimpu.

    Cartea ce va fi lansată are o prefaţă – „Publicistica lui Gheorghe Ghimpu sau Martirologiul libertăţii” (p. 3-8) – semnată de poetul, scriitorul, deputatul Ion Hadârcă.

    Cartea lansată are patru compartimente. Primul se întitulează „Glasul libertăţii” (p. 9 – 309). La rândul său, primul compartiment are patru componente. „Atitudini” (p. 10 – 204) este titlul primei componente şi se deschide cu o scrisoare a lui Gheorghe Ghimpu trimisă colaboratorilor Postului de Radio „Europa Liberă”, în 1968. Al doilea material publicat este o Adresare a Comitetului Executiv al Frontului Naţional Patriotic, organizaţie clandestină condusă de Gheorghe Ghimpu, adresată cetăţenilor, doritori de a apăra valorile naţionale româneşti în RSSM. Pentru activitatea patriotică Gh. Ghimpu a fost condamnat la ani grei de munci silnice. După aceste două materiale cu caracter istoric deosebit de preţios, în carte au fost inserate articole, studii, discursuri, redactate de Gheorghe Ghimpu şi care se referă la complexitatea de probleme cu care s-a confruntat societatea moldovenească la sfârşitul anilor 80 ai secolului trecut.

    Acele şi alte probleme politice, economice, sociale au fost abordate de Gheorghe Ghimpu într-un şir de dialoguri, grupate aici, în carte,  în „Dialoguri esenţiale” (p. 205-248), după care urmează „Discursuri” (p. 249 – 271) şi „Declaraţii, apeluri, rezoluţii” (272-309).

    Omul politic, patriotul român din Basarabia, Gheorghe Ghimpu a abordat în publicistica sa probleme cardinale, referitoare la societatea din Republica Moldova. Nu este uşor să cuprinzi întreaga gamă de probleme, ridicate şi soluţionate (total sau parţial) de tribunul Gheorghe Ghimpu. Totuşi, sunt câteva subiecte ce trec ca un fir roşu prin întreaga carte prezentată aici. Cel mai important, se pare, a fost cel legat de renaşterea naţională a românilor basarabeni, supuşi deznaţionalizării sute de ani de ocupantul venit dinspre Est. Revenirea la valorile naţionale româneşti, la limba română în grafia latină, studierea istoriei noastre adevărate, Istoriei Neamului Românesc, raporturile Republicii Moldova, înţeleasă şi tratată de Gheorghe Ghimpu ca Stat Românesc în esenţă, nu declarativ, relaţiile cu România, atitudinea Statului şi societăţii faţă de persoanele represate de regimul comunist de ocupaţie, o gamă întreagă de probleme economice, sociale etc. – iată doar câteva teme abordate de autor la timpul lui, dar rămase actuale până în prezent.

    Insist asupra unui subiect deosebit de dureros: trădările şi trădătorii Cauzei Noastre Naţionale, acţiuni şi personaje ce au determinat aflarea Republicii Moldova în mocirla politico-economică de astăzi – este şi acesta un subiect, expus cu diverse ocazii de Gheorghe Ghimpu.

    Monografia cuprinde compartimentul întitulat „Ecouri de recunoştinţă” (p. 311 – 361). Este vorba de aprecierile date cărţii lui Gheorghe Ghimpu „Conştiinţa naţională a românilor moldoveni” , dar şi autorului ei, de o parte din cititorii acesteia – scriitorul Ion Ciocanu, prof. univ., dr. hab. Ion Buga, ziarista Marcela Gafton, scriitorul Ion Proca, poetul Nicolae Dabija, academicianul Petru Soltan şi mulţi, mulţi alţii.

    „Iconografie” – este titlul celui de-al treilea compartiment al cărţii prezentate. Este vorba de fotografii ale timpului, cu imagini ale autorului – Gheorghe Ghimpu, facsimilul dosarului nr. 6648, a scrisorii către Postul de Radio „Europa Liberă” etc. Bibliografia (p. 392 – 400) încheie cuprinsul cărţii date.

    Deci, vineri, 11 noiembrie 2011, Biblioteca „Onisifor Ghibu”, ora 15:00.

     

    Prof. univ., dr. hab. Anatol PETRENCU,

    preşedinte al INIS „ProMemoria”, vicepreşedinte PL

    http://anatolpetrencu.md/

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com