• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Conferinţa ştiinţifică internaţională "Teroarea stalinistă şi rezistenţă în Estul Europei"

    Conferinţa ştiinţifică internaţională "Teroarea stalinistă şi rezistenţă în Estul Europei"

    26.10.2011  

    Popoarele din Estul Europei au cunoscut dramaticele consecinţe ale politicii unui partid terorist, instaurat la putere în urma loviturii de stat din noiembrie 1917, într-o ţară sleită de un lung şi extenuant război. După încheierea celei de-a Doua conflagraţii, regimul bolşevic s-a extins peste statele din Estul Europei, promovând şi susţinând cu puterea armelor regimuri asemănătoare celui de la Kremlin.

    Au trecut două decenii de la năruirea URSS şi a lagărului socialist în Europa. Popoarele din această zonă trec un drum greu de la totalitarism la libertatea autentică, nu cea declarată doar. Este firesc ca oamenii să analizeze trecutul şi să constate, că în ciuda declaraţiilor sforăitoare de construire a unei societăţi nemaiîntâlnite pe Globul pământesc, juste, cu asigurări sociale egale pentru toţi [„De la fiecare după posibilităţi, fiecărui – după necesităţi”], popoarele, de fapt, s-au pomenit cu represiuni necunoscute în trecut, cu şantiere faraonice, în care munca fizică peste puteri, lipsa de îmbrăcăminte, încălţăminte, hrană, asistenţă medicală adecvată etc. au dus la moartea a milioane de oameni. Iar dincoace de sârma ghimpată a Gulagului, regimul, cu sânge rece, a provocat foametea cu finalităţi politice bine conturate pentru el [pentru regim] şi cu munţi de cadavre în rândul popoarelor.


    Mult timp aceleaşi regimuri au interzis istoricilor cercetarea trecutului comunist. Dar ele, regimurile totalitare, şi-au dat obştescul sfârşit şi drumul spre cunoaşterea adevărului despre trecut s-a deschis. Atât istoricii de meserie, dar şi scriitorii, ziariştii, oamenii de cultură, tinerii curioşi etc. s-au aplecat asupra documentelor din arhive, au ascultat vorbele supravieţuitorilor deportărilor, foametei organizate, altor metode de teroare şi au aşternut pe hârtie cele descoperite. Au apărut studii, culegeri de mărturii, de documente. A venit şi timpul unor adunări ale specialiştilor pentru a ne informa reciproc despre rezultatele obţinute, despre problemele existente, despre perspective. 

     

    PRIMĂRIA MUNICIPIULUI CHIŞINĂU

    UNIVERSITATEA DE STAT DIN MOLDOVA

    FACULTATEA DE ISTORIE ŞI FILOZOFIE

    INSTITUTUL DE ISTORIE SOCIALĂ „PRO-MEMORIA”

    INVITAŢIE

    Mult stimaţi profesori, studenţi, doctoranzi, masteranzi,

    avem plăcerea de a ă invita la Conferinţa ştiinţifică internaţională TEROAREA STALINISTĂ ŞI REZISTENŢĂ ÎN ESTUL EUROPEI, care va avea loc pe data de 28 octombrie 2011, la Universitatea de Stat din Moldova, blocul principal, et. V, sala 511 (strada Mateevici, nr. 60). Începutul – ora 10:00.

    În cadrul şedinţei în plen (10:00 – 12:00) vor fi ascultate cuvintele de salut ale domnului Dorin Chirtoacă, Primarul general al Municipiului Chişinău, conducerii USM, a Facultăţii de Istorie şi Filozofie, după care vor fi ascultate câteva discursuri, inclusiv cea a domnului Stanislav Kulchytsky, de la Institutul Istoriei Ucrainei din Kiev, cunoscut specialist în problemele Holodomorului.

    După şedinţa din plen va urma lucrul în ateliere, la care vor participa cunoscuţi istorici din Republica Moldova, România, alte ţări, referitoare la tema conferinţei.

    Despre desfăşurarea acesteia Vă voi ţine la curent în mod obligatoriu. Să auzim doar de bine.

    Prof. univ., dr. hab. Anatol PETRENCU, preşedintele INIS „ProMemoria”, vicepreşedinte PL

    http://anatolpetrencu.md/

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com