• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Tineri liberali din Republica Moldova şi România reuniți la Memorialul durerii, în cadrul școlii politice ”Gh. I. Brătianu”

    Tineri liberali din Republica Moldova şi România reuniți la Memorialul durerii, în cadrul școlii politice ”Gh. I. Brătianu”

    11.10.2011  

    În perioada 6 – 9 octombrie, la Sighetu Marmației, a avut loc Școala politică ”Gh. I. Brătianu”, organizată de Tineretul Național Liberal din România. La eveniment au fost prezenți în jur de 80 de delegați din întreaga țară, inclusiv din R. Moldova, prin reprezentanții Tineretului Liberal.

    Ediția din acest an a evenimentului s-a desfășurat sub genericul ”Memoria ca sursă de identitate națională”, organizatorii motivându-și decizia prin faptul că ”întâlnirea de la Sighet este un prilej de reculegere și readucere aminte, dar și un moment în care să privim cu speranță către viitor. În oricare dintre ipostaze, însă, memoria este un reper care ne ghidează și ne definește ca persoane și ca români”. Având acestea în vedere, discuțiile purtate s-au încadrat în următoarele tematici: Rezistența prin cultură în anii dictaturii comuniste, Revoluția din 1989 - Ruptură și continuitate  în identitatea națională și Producția de elemente identitare naționale în ”istoria imediată”.

    Seminariile au inclus prezentări ale unor specialiști pregătiți în domeniul istoric și al identității naționale. De asemenea, au fost invitați lideri ai PNL România care au vorbit despre experiențele trăite în anii comunismului și despre consecințele acelei perioade nefaste asupra destinului poporului roman.

    În program au fost incluse și workshop-uri și dezbateri în cadrul cărora fiecare participant a avut ocazia să își exprime părerea cu privire la tematica evenimentului.

    Școala politică a fost deschisă de către Florin Alexandru Alexe și Ovidiu Nemeș, președinte și, respectiv vicepreședinte ai TNL. Aceștia au accentuat importanța simbolică a locului în care s-a desfășurat școala, respectiv mun. Sighet care găzduiește Memorialul durerii, edificat în locul închisorii politice în care regimul comunist a ucis o mare parte din elita intelectuală anticomunistă din acea perioadă. Sighet și Memorialul durerii sunt ca un vaccin vital pentru tinerii de azi, a adăugat Alexe. De asemenea, secretarul general al TNL, Răzvan Pop, a menționat că aceasta este singura școală a unei organizații de tineret a vreunui partid românesc, având un alt mesaj și scop decât cele politice.

    A urmat o vizită ghidată prin Memorial, în cadrul căreia tinerii au avut ocazia de a studia și înțelege mai bine rostul memoriei și a păstrării acesteia pentru orice individ modern care-și propune activități întru democratizarea unei societăți ex-comuniste. Muzeul edificat de Fundația Academia Civică și Consiliul Europei, imediat după Revoluție, cuprinde numeroase celule decorate cu diferite tematici. Dintre acestea, merită menționate celula în care a decedat istoricul Gh. I. Brătianu, Iuliu Maniu, dar și alți fruntași liberali anticomuniști din perioada comunistă; celule-expoziții reprezentând ”epoca de aur” a regimului ceaușist (model al kitsch-ului autohton), precum și celula de tip carceră, supranumită ”Neagra”. De asemenea, printre acestea se numără o celulă având drept tematică lupta anticomunistă a românilor din Basarabia și cuprinzând lucrări despre rezistența basarabenilor, liste cu deținuți politic moldoveni de la Sighet, cu personalități moldovene ucise de comuniștii sovietici ruși, dar și mărturii cutremurătoare ale deținuților care au supraviețuit închisorii și au murit la scurt timp.

    Participanții au avut oportunitatea de a dialoga cu deputatul PNL, Ludovic Orban, prim-vicepreședinte al partidului. Acesta s-a referit la dinamica relațiilor dintre PNL și PSD în cadrul Uniunii Social-Liberale, dar și la interesul partidului său în raport cu R. Moldova, dar și cu românii din afara granițelor. Deputatul a menționat că PNL ar trebui să-și intensifice activitatea în această direcție, în virtutea tradiției modernizatoare de 135 de ani a acestuia, recunoscând că până în acest moment eforturile partidului său au lăsat de dorit, lucru care va fi remediat.

    Radu Ștef, președinte al PNL Maramureș, a vorbit despre incapacitatea statului român de a-și asuma condamnarea torționarilor vechiului regim, care în prezent au beneficii mult mai mari decât cei care au fost uciși, torturați, precum și decât familiile acestora. El i-a îndemnat pe tinerii liberali să repare greșelile trecutului, dacă generația predecesoare nu a reușit.
    Despre situația politică actuală a vorbit primarul de Baia Mare Cristian Anghel, cel care a fost supranumit ironic de către organizatori ”ultimul deținut politic al României”, având în vedere dosarul politic deschis pe numele său de către actuala guvernare. Acesta și-a exprimat încrederea că USL va accede la guvernare în toamna lui 2012, când va câștiga alegerile parlamentare din România. De asemenea, al le-a amintit participanților despre cele 5 principii liberale ale Drumului liberal, respectiv toleranța, dialogul, încrederea, contractul și proprietatea.

    Organizația de Femei Liberale din cadrul PNL, a fost reprezentată la eveniment de președintele Lucia Varga. Aceasta a vorbit despre rolul unei organizații politice a femeilor de a le da încredere membrelor acesteia în lupta pentru valorile liberale, precum și de a desfășura activități specifice lor pe care bărbații le consideră secundare. Aceasta a mai menționat că este împotriva cotei unice de reprezentare a femeilor în politică, arătând că această abordare este tributară regimului comunist, fiind însușită și de celelalte 2 partide mari românești, PD și PSD, precum și faptul că aceasta inhibă activitatea și ambiția, limitând meritocrația.

    Profesorul Vlad Nistor, decan al Facultății de Istorie din cadrul Universității București, a prezentat scopul, strategia și planurile Institutului Liberal ”I. C. Brătianu”, manifestându-și deschiderea pentru colaborare atât cu tinerii din România, cât și cu cei din R. Moldova. Aceștia ar urma să beneficieze de seminarii, training-uri și dezbateri publice organizate de către Institut, având drept tematici chestiuni actuale din politica națională și europeană. Având în vedere profilul academic al IL, acesta se va adresa mediului educațional, tinerilor experți, precum și factorilor de decizie din cele 2 state românești.

    Către finalul școlii politice, tinerii au dezbătut alături de directorul de  analiză politică și comunicare al PNL, Dan Mihalache, situația politică actuală, precum și pericolul alunecării repetate către un stat dictatorial și non-democratic, care ne amenință până-n prezent. În acest sens, expertul a arătat că soluțiile liberale veritabile ar putea fi salvarea societății democratice românești, devenită ”de carton”.

    Una dintre surprizele școlii a fost prezența lui Ioan Ilban, fost deținut politic și unul dintre puținii supraviețuitori ai închisorii. Acesta le-a transmis tuturor participanților emoțiile și amintirile sale, încurajându-i să nu renunțe la visele și viziunile lor, indiferent de urmări, pentru că vor izbândi prin curaj și simț al dreptății.

    Pentru a spori caracterul interactiv și participarea activă a tinerilor prezenți la eveniment, aceștia au fost invitați să redacteze câte un eseu în baza tematicii școlii. Violeta Vijulie, coordonatoarea proiectului TNL T-Comunică, a fost cea care a venit cu inițiativa respectivă, motivând prin faptul că tinerii prezenți sunt inevitabil diferiți, au interese diferite, preferă diferite abordări, dar pe toți îi reunește respectul pentru predecesorii lor anticomuniști, viziunile liberale și dorința ca România să redevină națiunea de altădată, precum a fost în perioada interbelică, de exemplu. Anume din acest motiv, gândurile și soluțiile fiecăruia dintre participanți contează enorm, impunându-se analizarea și valorificarea acestora. Astfel, în urma ediției de anul acesta a concursului, au fost desemnați 3 câștigători, dintre care unul originar din Chișinău. Drept premiu, aceștia vor reprezenta TNL în cadrul unor întâlniri cu oficiali europeni de la Bruxelles.

    Tudor Cojocariu, www.arena.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com