• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Anatol Șalaru la o cafenea politică cu studenții liberali: Viteza dezvoltării economice depinde de viteza pe drumuri

    Anatol Șalaru la o cafenea politică cu studenții liberali: Viteza dezvoltării economice depinde de viteza pe drumuri

    08.10.2011  

    Prim-vicepreședintele Partidului Liberal și Ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Anatol Șalaru a fost invitatul cafenelei politice organizate de Clubul Studenților Liberali (CSL) vineri, 7 octombrie 2011, la care au participat 21 de studenți de la diferite universități din republică.

    Anatol Șalaru a început discuția cu situația din domeniul pe care îl reprezintă în calitate de ministru, menționând că s-a reușit depășirea fazei de neîncredere a partenerilor externi în Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor ca urmare a excluderii implicării politice în luarea deciziilor la licitații. Datorită susținerii partenerilor externi și a majorării fondului rutier în circa 3-4 ani drumurile principale din Republica Moldova vor fi reabilitate.

    Ministrul Șalaru a atras atenția studenților că viteza dezvoltării economice depinde de viteza pe drumuri. ”Din cauza drumurilor proaste pierdem anual circa 6-8 miliarde lei, pe reparația drumurilor 1-2 miliarde lei, iar restul din cauza ocolorii autocamioanelor de tranzit. Ponderea transportului de tranzit în Republica Moldova e de doar 5 % comparativ cu 40 % în Ucraina și 50 % în România. Cauzele principale sunt drumurile proaste, vama și poliția”.

    Fiind întrebat de impactul introducerii obligativității anvelopelor de iarnă în sezonul rece al anului, Anatol Șalaru a spus studenților că această decizie promovată în Guvern în toamna anului 2009 are rezultate, au scăzut numărul accidentelor rutiere. ”Un indicator că decizia respectivă a fost bună este introducerea obligativității anvelopelor de iarnă în acest an în România și Germania”.

    Anatol Șalaru s-a referit și la reformarea Căii Ferate, spunând că își dorește în conducerea instituției oameni noi, cu verticalitate care să învingă sistemul corupt de acolo și nu să fie asimilat de sistem. La instituția Calea Ferată din Republica Moldova activează circa zece mii de angajați, aproape egal cu numărul angajaților din căille ferate din România, dar și din Bulgaria. ”Spre exemplu Estonia - un stat cu un teritoriu asemănător cu cel al RM are la Calea Ferată doar 1200 de angajați.

    În final dl Șalaru s-a referit și la taxa pentru drumuri plătită anual de șoferi, fiind de părere că aceasta ar fi necesar să fie introdusă în prețul motorinei și a benzinei deoarece în prezent este o inechitate în sensul că șoferul care parcurge 100,000 km pe an plătește aceeași taxă  ca șoferul care parcurge 10,000 km pe an.

    Aceasta este a patra cafenea politică organizată de Clubul Studenților Liberali. CSL intenționează să organizeze cafenele politice la fiecare două săptămâni cu deputați, miniștri și funcționari publici din partea PL, precum și cu personalități neafiliate politic din diverse domenii.

    Clubul Studenţilor Liberali este o structură politică de tineret constituită în cadrul Tineretului Liberal, din care fac parte circa 500 de studenți din majoritatea instituțiilor de învățământ superior din Republica Moldova. Scopurile CSL sunt promovarea valorilor liberale în mediul studenţesc, implicarea studenţilor în politică și crearea unei comunități studențești unite.

    Departamentul comunicare al CSL

    8 octombrie 2011

    Galerie foto de la eveniment pe pagina Facebook a CSL

    Clubul Studenților Liberali (CSL)
    str. Bucureşti 87A, Chişinău, MD–2010, RM
    tel.: (22) 228097, gsm.: 69579378
    e-mail: csl@pl.md, facebook.com/csl.tl

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com