• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  În Republica Moldova va fi implementată Metodologia pentru estimarea fluxurilor migraţionale internaţionale

    În Republica Moldova va fi implementată Metodologia pentru estimarea fluxurilor migraţionale internaţionale

    04.10.2011  

    Viceprim-ministru Mihai Moldovanu a convocat Şedinţa de lucru privind implementarea Profilului migraţional extins.

    Subiectele abordate în cadrul şedinţei au fost cu privire la procedurile de dezvoltare a Profilului Migraţional Extins, cooperarea între instituţii în vederea implementării Metodologiei pentru estimarea fluxurilor migraţionale internaţionale bazate pe datele obţinute la trecerea  frontierei şi identificarea autorităţii publice centrale care va instituţionaliza Profilul Migraţional.

    Metodologia prezentată în cadrul şedinţei de lucru reprezintă elaborarea unei baze de date exhaustive cu informaţii despre trecerea frontierei în baza înregistrării datelor personale la controlul frontierei.

    Implementarea ulterioară a acesteia va contribui la gestionarea cu succes a controlului frontierelor, fiindcă va permite estimarea fluxurilor migraţionale anuale de intrare şi ieşiere, precum şi unele grupuri ca vizitatori, temporar absenţi, migranţi pe termen scurt şi migranţi circulari.

    Un aspect forte al acesteia reprezintă colectarea informaţiilor obiective şi a datelor statistice privind migraţia internaţională, ceia ce va perfecţiona statistica cu privire la migraţie, dar şi introducerea unei abordări univoce de către instituţiile responsabile în procesul de colectare, circulaţie şi structurarea a informaţiei.

    Martin Wyss, şeful Misiunii OIM în Moldova a menţionat că Metodologia reprezintă un instrument menit să faciliteze elaborarea politicii naţionale, atât în domeniul migraţiei, cât şi în domeniile ce sunt supuse impactului de mobilitate a populaţiei, doar că este necesar determinarea unei instituţii responsabile şi a unui grup tehnic de implementare a acesteia.

    Viceprim-ministrul a susţinut integral propunerile formulate şi a stabilit în comun cu participanţii la şedinţă, că Biroul Migraţie şi Azil de pe lângă Ministerul de Interne este autoritatea competentă pentru implementarea Metodologiei, şi respectiv cu antrenarea grupurilor de specialişti, experţi pe domenii de referinţă. De asemenea, s-a convenit că rolul de coordonator naţional pentru monitorizarea procesului să fie deţinut de către Comisia Naţională pentru Populaţie şi Dezvoltare.

    Implementarea Metodologiei pentru estimarea fluxurilor migraţionale internaţionale se înscrie în recomandările ONU privind managementul serviciului de frontieră şi reprezintă o soluţie pentru implementarea eficientă a politicii naţionale de migraţie. De asemenea, elaborarea Profilului Migraţional Extins constituie un element al dialogului cu UE privind liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova, a subliniat Mihai Moldovanu.

    www.gov.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com