• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Alexandru Moşanu: Alianţa pentru Integrarea Europeană este unica şansă pentru R. Moldova ca să se debaraseze de comunism

    Alexandru Moşanu: Alianţa pentru Integrarea Europeană este unica şansă pentru R. Moldova ca să se debaraseze de comunism

    12.08.2009  
    Constituirea Coaliţiei de guvernare „ Alianţa pentru Integrarea Europeană” este un eveniment de-a dreptul important pentru întreaga societate. De această părere este profesorul Alexandru Moşanu, primul preşedinte al Parlamentului R. Moldova.
    Potrivit lui Moşanu, Alianţa pentru Integrarea Europeană trebuie creditată cu încredere, şi nicidecum cu insinuări şi critică. „Societatea trebuie să contribuie la menţinerea coeziunii celor trei partide liberale care au demonstrat un act de eroism la 20 mai şi la 3 iunie, la menţinerea coeziunii celor 4 partide de orientare democratică, fiindcă Marian Lupu este acela, care a creat o breşă imensă în monolitul PCRM şi datorită acestui fapt R. Moldova ar putea ieşi din groapa în care au aruncat-o comuniştii”, a menţionat Alexandru Moşanu, adăugând că această coaliţie este unica şansă a R. Moldova de a reveni la normalitate şi a de a se debarasa pentru totdeauna de comunism.
    Primul preşedinte al Parlamentului a apreciat declaraţia de constituire a coaliţiei ca fiind una extraordinar de bună, dătătoare de speranţe într-un viitor mai bun pentru toată populaţia R. Moldova, indiferent pentru cine a votat la 29 iulie. El consideră, totuşi, că în declaraţie lipseşte referirea la pluralismul politic, mult prea necesar în condiţiile în care comuniştii au violat pe parcursul a 8 ani drepturile şi libertăţile omului, valorile naţionale şi spirituale, impunând ideologia sa ca ideologie a statului. „Cele cinci obiective anunţate sunt scheletul viitorului program de guvernare a ţării”, spune sursa citată.
    Alexandru Moşanu menţionează că Alianţa pentru Integrarea Europeană este a doua coaliţie democratică din noua istorie a R. Moldova, prima fiind iniţiată în 1998 de partide de orientare democratică — Alianţa pentru Democraţie şi Reforme (ADR).
    „ADR a reuşit să mişte societatea înainte după declinul înregistrat în patru ani de guvernare a agrarienilor”, a spus Alexandru Moşanu despre alianţa al cărei preşedinte a fost. Profesorul a mai spus că ADR nu a rezistat „din cauza trădării, dar nu de către Dumitru Diacov, cum se vrea să se impună societăţii, ci de către de Iurie Roşca, dirijat din afară de Petru Lucinschi şi din umbră de Vladimir Voronin, după care au atras trădători din partidele democratice".
    Primul spicher se arată impresionat de toleranţa de care au dat dovadă europenii faţă de „regimul dicatorial al lui Voronin” într-o ţară de la graniţa Europei. El presupune că europenii au mizat pe potenţialul din interior pentru producerea schimbărilor, nebănuind „că noi nu decidem singuri, fiind influenţaţi de forţe malefice din afară”.
    Alexandru Moşanu crede că toate problemele pe care le-a avut de înfruntat societatea din R. Moldova sunt cauzate de faptul că nu a fost condamnat comunismul.


    Info-Prim Neo

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com