• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    The Election Program of the Liberal Party (Parliamentary elections 2009)
    24.02.2009     
    Предвыборная программа Либеральной партии (Парламентские выборы 2009)
    24.02.2009     
    Asociaţia Comunităţii Moldovenilor în Irlanda cere Comisiei Electorale Centrale deschiderea secţiilor de votare în Dublin
    30.01.2009     
  • Prima    /   Presa    /   Internaţional  /  Demers repetat din partea Asociaţiei Comunităţii Moldovenilor în Irlanda către CEC privind asigurarea dreptului la vot

    Demers repetat din partea Asociaţiei Comunităţii Moldovenilor în Irlanda către CEC privind asigurarea dreptului la vot

    06.02.2009  

    După ce Comisia Electorală Centrală (CEC) a refuzat în mod oficial să deschidă secţii de votare în Irlanda, pe motiv că "legislaţia în vigoare nu prevede o altă posibilitate de a vota în afara hotarelor ţării decât cea prevăzută în art. 29 al. 5., adică în secţii organizate pe lângă ambasade sau consulate”, Asociaţia Comunităţii Moldovenilor în Irlanda revine cu un demers repetat la CEC.

    În documentul semnat de  preşedintele Asociaţiei Elizaveta Babei şi trimis la CEC la 5 februarie este cerută şi argumentată deschiderea secţiilor de votare în or. Dublin, Irlanda. Asociaţia Comunităţii Moldovenilor în Irlanda face trimitere la Constituţia Republicii Moldova şi la alte acte internaţionale din domeniul Drepturilor şi Libertăţilor fundamentale ale Omului, conform cărora fiecare cetăţean al RM trebuie să beneficieze de dreptul la vot, în „condiţii egale şi reale”, se spune în demersul citat. Până în prezent, între 7 şi 10 mii de cetăţeni ai RM, domiciliaţi permanent sau temporar, “nu şi-au putut exercita dreptul constituţional la vot”, se spune în demers.

     Asociaţia Comunităţii Moldovenilor în Irlanda îşi argumentează demersul pe baza alin. 14 Art. 29, al Codului electoral al RM, care stipulează că “în scopul asigurării şi realizării dreptului electoral, Comisia Electorală Centrală este în drept să constituie secţii de votare şi birouri electorale şi în alte cazuri” decât doar cele organizate pe lângă misiunile diplomatice şi oficiile consulare, şi cele de pe teritoriul Republicii Moldova”, se menţionează în demersul repetat al Asociaţiei. 

    Reamintim că Partidul Liberal continuă să sprijine demersul  Asociaţiei Comunităţii Moldovenilor în Irlanda, dar şi drepturile celorlalte comunitaţi de moldoveni din străinătate, inclusiv în  ţările Uniunii Europene, privind asigurarea exercitării dreptului la vot. În acest sens, PL întreprinde eforturi de identificare şi de menţinere a unor legături trainice cu aceste comunităţi, în scopul realizării coeziunii puternice a acestora cu cei rămaşi acasă.

    În acest scop, Vă îndemnăm în continuare, stimaţi prieteni, să luaţi  legătura cu noi, inclusiv prin intermediul acestui site, pentru a ne comunica preocupările şi problemele Dvs. şi pentru a ne coordona mai eficient acţiunile în timpul campaniei electorale demarate.

    demers2.jpg

     6 februarie 2009                                       Departamentul de Comunicare al PL

      

    Comentarii Adaugă comentariu
    Nume, Prenume *:
    E-mail:
    Comentariu * caractere rămase
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com