• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    The Election Program of the Liberal Party (Parliamentary elections 2009)
    24.02.2009     
    Предвыборная программа Либеральной партии (Парламентские выборы 2009)
    24.02.2009     
    Demers repetat din partea Asociaţiei Comunităţii Moldovenilor în Irlanda către CEC privind asigurarea dreptului la vot
    06.02.2009     
  • Prima    /   Presa    /   Internaţional  /  Limba română, o problemă pentru copiii imigranţilor

    Limba română, o problemă pentru copiii imigranţilor

    29.12.2008  

    Noile generaţii fac mari eforturi să vorbească graiul părinţilor. Copiii imigranţilor întâmpină greutăţi cu limba română pentru că o vorbesc doar în familie.

    În Italia, deseori, expresii uzuale din limba italiană traduse devin un lexic uzual pentru noua generaţie.

    În afară de diferitele etape de integrare, copiii românilor din Italia, aflaţi la a doua generaţie de imigranţi, se confruntă şi cu problema menţinerii limbii române.

    Expresiile din italiană sunt traduse cu echivalente din limba română şi pot deveni un limbaj de sine stătător.

    Care e prenumele?

    „Mă chem Lorena“, ne-a spus o fetiţă de şase ani care învaţă la o şcoală din Ladispoli (orăşel la 80 de kilometri de Roma). Aflată de patru ani în Italia, fetiţa reuşeşte cu greu să facă distincţia între prenume şi numele de familie.

    Întrebările în italiană o ajută să înţeleagă ce i s-a cerut să răspundă. Sora ei, Miruna, are nouă ani şi vorbeşte româneşte cu uşurinţă.

    Cu aceeaşi naturaleţe, ea ne spune că are costumul popular „de la cuginetta (n.r - verişoara) ei, din Maramureş“. Cu toate că şi părinţii se confruntă cu aceleaşi confuzii de limba română, ei observă problemele copiilor şi îi înscriu la cursurile de limbă şi civilizaţie românească organizate în şcolile italiene din iniţiativa Guvernului român.

    „Mi-am adus băiatul la curs, ca să nu uite limba română şi nici de unde a plecat“, ne-a spus Ana Patache (29 de ani), din Mărgineni, judeţul Piatra Neamţ, mama unui băieţel de opt ani.

    Profesorii români din Peninsulă au o misiune dublă. Aceea de a nu fi absorbiţi şi ei de tentaţiile limbii italiene, dar şi de a-şi stimula copiii să nu uite limbajul de bază.

    „Copiii care aud acasă un amalgam între italiană şi română cu greu vor învăţa corect româneşte“, ne-a spus Angela Nicoară, profesoară de limba română pentru copiii românilor din Ladispoli.

    Se exprimă greu în română

    Pierderea limbii materne este şi problema conaţionalilor noştri din Spania.

    În Castellon, cu sprijinul profesoarei Roxana Anghelache, voluntar la Biroul Consiliului Judeţean Dâmboviţa, copiii români au participat la cursurile de limba română.

    Destul de greu, ei au reuşit să nu folosească spaniola în timpul orei de limba română.

    „La cursuri, care au loc de două ori pe săptămână, cel mai des le cer copiilor să se exprime în limba română. Sunt obişnuiţi de la şcoală să vorbească numai în spaniolă, iar dacă se joacă sau vorbesc între ei, tot spaniola sunt tentaţi să o folosească, deşi toţi sunt români“, mărturiseşte profesoara.

    Anul acesta, copiii au învăţat poezii de iarnă şi colinde tradiţionale. Au organizat chiar şi o serbare de Crăciun în limba română.

    Conştienţi că vocabularul românesc al celor mici este din ce în ce mai sărac, părinţii îşi trimit copiii la cursurile de limba română, predate de profesori conaţionali.

    Mecanism

    Cu timpul, expresiile din italiană sunt traduse cu echivalente aproximative din limba română şi pot deveni un limbaj de sine stătător.

    sursa: www.adevarul.ro

    Comentarii Adaugă comentariu
    Nume, Prenume *:
    E-mail:
    Comentariu * caractere rămase
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com