print
PL a adus omagiu adus victimelor primul val de deportări din 1941
13.06.2019
828 Accesări

Astăzi, conducerea și membrii Partidului Liberal au adus un omagiu victimelor primului val de deportări din noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, prin depuneri de flori la Trenul Durerii, monument edificat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist de către ex-primarul Dorin Chirtoacă.

În discursul său, Dorin Chirtoacă, președintele PL, a menționat că ”Au trecut aproape deja 80 de ani de când suntem în căutarea libertății, a demnității și dreptății. În toți acești ani am fost considerați și dușmani ai poporului, și chiaburi, naționaliști, antisovietici, după aceea deja unioniști sau ”buni de a fi interziși” și multe alte calificative nedrepte. Din 1989 încoace, s-au mai făcut eforturi, cu jumătăți de măsură, de diferite guvernări. Noi însă am mers pe aceiași cale, a corectării lucrurilor și a lichidării consecințelor pactului Ribbentrop-Molotov, de când au început toate aceste zile negre.”

Potrivit datelor de arhivă, în Basarabia, Nordul Bucovinei şi Herţa au fost ridicate de la casele lor 29.839 de persoane, dintre care 5479 au fost arestate (ca „membri ai organizaţiilor contrarevoluţionare şi alte elemente antisovietice”) şi 24.360 au fost deportate. Teroarea comunistă împotriva populaţiei Basarabiei şi Bucovinei a început imediat după anexarea acestor teritorii în 28 iunie 1940. Acesta a fost primul din cele 3 valuri de deportări masive de populaţie din RSSM, represaliile fiind metoda cea mai barbară prin care puterea sovietică îşi putea impunea cu forța voința în spaţiul de la est de Prut.

Copyright © 2020 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.