print
Liberalii au adus un omagiu victimelor primului val de deportări staliniste din 12-13 iunie 1941
15.06.2018
3981 Accesări

Astăzi, 13 iunie 2018, conducerea, deputații și membrii Partidului Liberal au adus un omagiu victimelor primului val de deportări din noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, prin depuneri de flori la Trenul durerii, monument edificat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist de către ex-primarul Dorin Chirtoacă.

Prim-vicepreședintele PL, Dorin Chirtoacă, despre ziua de 13 iunie, primul val al deportărilor staliniste: „O zi a memoriei, o zi a conștiinței, a demnității, acum, în 2018 sau după 1990. Înainte de asta, evident, a fost o zi a suferinței, a durerii, a despărțirii familiilor, a dispariției miilor de oameni de pe fața pământului. Pentru că odată fiind deportați, s-a pierdut urma a foarte mulți oameni, nu s-a mai știut nimic de ei, nu era un loc unde să poată fi pusă o lumânare în memoria lor. Iată de ce, avem acest monument în memoria celor deportați, ca măcar aici să se poată pune o floare, o lumânare, să-ți poți aminti de cei pe care i-ai avut aproape, rude, prieteni, părinți, bunici și pe care poate nu ai apucat să-i vezi, fiind duși în Siberia.”

Potrivit datelor de arhivă, în Basarabia, Nordul Bucovinei şi Herţa au fost ridicate de la casele lor 29.839 de persoane, dintre care 5479 au fost arestate (ca „membri ai organizaţiilor contrarevoluţionare şi alte elemente antisovietice”) şi 24.360 au fost deportate.

Acesta a fost primul din cele 3 valuri de deportări masive de populaţie din RSSM. Violenţa şi represaliile au fost modalităţile sigure prin care puterea sovietică îşi putea impune voinţa în spaţiul de la est de Prut.

Copyright © 2020 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.