print
Partidul Liberal a celebrat 9 mai – Ziua Europei
09.05.2018
2534 Accesări

 

Astăzi, 9 mai 2018, în scuarul Europei din Chișinău, Partidul Liberal a marcat 68 ani de la înființarea Uniunii Europene, baza căreia a fost  istorica declaraţie de la 9 mai 1950 a ministrului francez de externe Robert Schuman, prin care propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor seculare dintre cele două state.

În debutul evenimentului, membrii și simpatizanții PL au onorat imnul Uniunii Europene „Odă bucuriei”.

În cuvântul său de salut, prim-vicepreședintele PL Corina Fusu, a subliniat că, „9 mai – Ziua Europei este marcată în toate țările UE și sărbătorită de toate partidele liberale din Europa, membre ale ALDE. Liberalii din întreaga lume sunt cei mai fervenți apărători ai valorilor europene, dovadă fiind exemplul liberalilor britanici care s-au împotrivit Brexit-ului, eurodeputații Parlamentului European fiind convinși că UE are nevoie de o reînsuflețire prin lărgirea acestei comuniuni, reprezentând o unică forță de securitate pentru toți europenii”.

După mai mulți ani de insistență din partea fracțiunii PL în parlament, dar și mult efort depus din partea primarului Dorin Chirtoacă care este inițiatorul și fondatorul Scuarului Europei, Partidul Liberal a reușit să instituie la nivelul municipiului Chișinău sărbătorirea la 9 mai – a Zilei Europei, la fel ca în toate statele europene.

Prezent la eveniment, Dorin Chirtoacă a ținut să menționeze că, „aici, în Scuarul Europei, anul acesta celebrăm un jubileu. Cu 10 ani în urmă, împreună cu ES Cesare de Montis, ambasadorul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, am inaugurat acest scuar și am arborat pentru prima dată în spațiul public drapelul UE. După 10 ani, ar fi trebuit să fim mai aproape de Europa. Aparent așa este  - avem libera circulație în UE și este semnat Acordul de Asociere și Liber Schimb. În realitate însă, această parte frumoasă a integrării europene este umbrită de fățărnicia și rușinea care se întâmplă în Piața Marii Adunări Naționale, în aceeași scenă, schimbându-se decorul roșu sovietic pe albastrul european. Locul Republicii Moldova este în marea familie UE, acolo unde se va reuni cu Țara-mamă România, doar fiind membri UE ne vom recăpăta demnitatea de neam european, pentru că noi întotdeauna am aparținut Europei”.

Valeriu Munteanu, candidatul la funcția de primar al mun. Chișinău a declarant că „eu nu mă consider pro-european, eu sunt, am fost și voi rămâne european adevărat. Eu nu mă declar pro-european doar pentru că m-am născut European, eu sunt român-basarabean născut în Europa și niciodată nu m-am simțit altfel. Am văzut întotdeauna Chișinăul ca o capitală europeană, iată de ce toată strategia și viziunea pe care o propun chișinăuienilor este una profund europeană ca semnificație, structură și aspirație”.

Un discurs emoționant a ținut și Mihai Ghimpu, președintele PL, care a accentuat că, „această zi de 9 mai, pentru noi nu înseamnă doar Ziua Europei, dar și Ziua Independenței României. Strămoșii noștri au pus umărul la tot ceea ce este astăzi Europa. Astăzi, UE nu este doar o comuniune care „înghite” statele, așa precum a făcut fosta URSS și cum o face și astăzi Federația Rusă, UE este spațiul valorilor democratice, al bunăstării și al securității fără de care nu ne putem vedea viitorul.

„Oare cât noi, urmașii lui Ștefan cel Mare, ai dacilor, vom continua să îmbrățisăm drapelul călăului? Aceasta este problema sărăciei noastre, a dezbinării, noi suntem același sânge și neam cu poporul român și nimeni nu are dreptul să ne spună cine suntem și încotro să mergem. Nimic nu a rezistat în fața adevărului și a dreptății, libertatea este cea mai puternică armă, noi vrem să fim liberi în Țara noastră și să facem parte din marea familie europeană”, a conchis Mihai Ghimpu.

Evenimentul a culminat cu marșul automobilistic al „Drapelului European”, ce a pornit din centrul capitalei și a continuat în sectoarele orașului.


 

9 mai 2018,
Serviciul de presă al PL

 

 

Copyright © 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.