print
27 aprilie - Ziua TRICOLORULUI
26.04.2018
1510 Accesări

„Pe-al nostru steag e scris unire,

Unire-n cuget și simțiri

Și sub măreața lui umbrire

Vom înfrunta orice loviri.”

La data de  27 aprilie 2018, marcăm 28 de ani de când Tricolorul a devenit oficial drapelul de stat, prin hotărârea primului Parlament ai anilor 1990-1994. Onoarea de a arbora Tricolorul pe clădirea Parlamentului, actualmente clădirea Preşedinţiei Republicii Moldova, i-a revenit disidentului politic și deputatului Gheorghe Ghimpu.

Până în momentul afirmării sale ca simbol naţional acesta a străbătut mai multe perioade, prima fiind aceea a opţiunii pentru cele trei culori: roşu, galben şi albastru. Acestea au avut, de la începuturi, următoarele semnificaţii:
 

Roşu - simbol al măririi, îndrăznelii şi generozităţii, precum şi al sângelui vărsat în lupte, puterii de viaţă şi energiei strămoşeşti;
Galben
- simbol al forţei, bogăţiei şi purităţii, precum şi al holdelor aurii de grâu din timpul verii;
Albastru
- reprezintă aerul, cel mai nobil element după foc şi simbolizează blândeţea, frumuseţea nobleţea şi buna credinţă.

Tricolorul semnifică veacurile de gând şi luptă, pentru unitate şi independenţă ale poporului român. Tricolorul românesc a fost simbolul libertății Revoluției din 1848 şi de unitate al Principatelor Române la 1859. I-a însoţit pe ostaşii care au adus independenţa României în 1877. Spre el au privit cu speranţă românii în lupta pentru unitate, încununată la 1918.

Drapelul se impune prin semnificaţie şi înălţime spirituală, emanația simbolică a drapelului ni se adresează și astăzi, chemându-ne cu gândul şi sufletul să privim cu mândrie la trecutul neamului.

 

Pentru noi, românii-basarabeni,  drapelul tricolor pe care îl arborăm astăzi este sinonim cu idealul de unitate naţională spre care tindem cu ardoare și care ne va aduce, într-un final, în hotarele României Mari.


Mâine, 27 aprilie, Partidul Liberal vă invită la evenimentul dedicat ”Zilei Tricolorului”, ce se va desfășura în fața Scării cu cascade de la Valea Morilor, cu începere de la ora 17:00.

 

 

Copyright © 2019 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.