print
DOC || Liberalii au contestat la Curtea Constituțională referendumul socialiștilor de revocare din funcția de Primar a lui Dorin Chirtoacă (VIDEO)
19.09.2017
1246 Accesări

Deputații Partidului Liberal a cerut astăzi Curții Constituționale să declare neconstituționale două articole, 33 și 34 din Legea privind administrația publică locală, care se referă la suspendarea primarilor, precum și art. 177 din Codul electoral, care se referă la motivele pentru care poate fi organizat un referendum privind revocarea din funcție a primarului.

Anunțul a fost făcut de Valeriu Munteanu, vicepreședintele PL și de Ion Casian, deputat PL în cadrul unei conferințe de Presă.

În opinia lui Valeriu Munteanu, aceste articole din legislație ar fi neconstituționale.

„Nu vom găsi în Europa niciun exemplu de ales local, votat de comunitate, care să poată fi suspendat de o autoritate publică”, a declarat astăzi, într-o conferință de presă, liberalul Valeriu Munteanu, care a spus faptul că dosarele deschise pe numele lui Dorin Chirtoacă sunt „eminamente politice”.

Potrivit lui Valeriu Munteanu, cazul lui Dorin Chirtoacă scoate la iveală mai multe carențe ale legislației și demonstrează că primarii sunt extrem de vulnerabili și neapărați în fața „aparatului coercitiv al statului”. Fostul ministru a declarat că și oficialii europeni au rămas „oripilați” de ceea ce se întâmplă în aceste dosare ale lui Dorin Chirtoacă.

Liberalul Ion Casian a ținut să precizeze, în aceeași conferință de presă, că există și alți primari din R. Moldova cercetați penal, dar aceștia nu au fost suspendați din funcție.

„Șor și Usatîi au fost cercetați penal, dar nu au fost suspendați din funcții. La Dorin Chirtoacă e premiera”, a spus Ion Casian, afirmând că acesta este încă un argument că dosarele intentate primarului de Chișinău sunt „politice”.

Vicepreședintele PL, Valeriu Munteanu a subliniat că în această dimineață sesizarea a fost depusă la Curtea Constituțională, iar ulterior Președintele PL, Mihai Ghimpu a înaintat un demers către Comisia Electorală Centrală, prin care a informat CEC-ul despre sesizarea depusă de deputații liberali și a cerut să suspende procesul de luare a unei decizii vizavi de referendum până la un răspuns oferit de Curtea Constituțională.

Sesizarea depusă la Curtea Constituțională și demersul înainta Comisiei Electorale Centrale. ((PDF)

 

În cadrul Conferinței de presă, Ion Casian a informat că în această dimineață, consilierii liberali din CMC au înaintat o cerere prealabilă Consiliului Municipal Chișinău, prin carte a cerut abrogarea deciziei nr. 8/2 din 12.09.2017, ”Cu privire la stabilirea datei Referendumului local pentru revocarea din funcție a primarului general al municipiului Chișinău, dl Dorin Chirtoacă”, subliniind faptul că Consiliul Municipal Chișinău nu dispunea de competența locală de desfășurare a referendumului local, dar și pentru că CMC a încălcat termenul prevăzut la art. 186, aln. 1) și 2) din Codul Electoral.

Cererea prealabilă depusă la Consiliul Municipal Chișinău. (PDF)

 

De asemenea consilierii liberali din CMC au înaintat o cerere de chemare în judecată, privind anularea actului administrativ (decizia nr. 8/2 din 12.09.2017), invocând aceleași motive: lipsa competenței CMC, încălcarea termenului și ca fiind aprobată contrar legii.

Cererea de chemare în judecată a CMC. (PDF)

 

Cele două sesizări au fost făcute în contextul suspendării din funcție a  primarului de Chișinău Dorin Chirtoacă și intenția socialiștilor de organizare a unui referendum privind revocarea sa din funcție.

Imagini video de la conferința de presă:

 

Serviciul de Presă al PL.

19 septembrie 2017

 

Copyright © 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.