print
DECLARAȚIE DE PROTEST a Partidului Liberal, față de acțiunile antistatale, românofobe și penale ale lui Igor Dodo
20.08.2017
2516 Accesări

Partidul Liberal CONDAMNĂ DUR, acțiunile antistatale și penale ale lui Igor Dodon, care a participat ieri, 19 august 2017, la ”evenimentele” consacrate aniversării a 27-a de la crearea așa numitei ”Republici Găgăuze”. Prin aceste acțiuni, Dodon încurajează și promovează separatismul etnic în sudul republicii, legitimează abuzurile comise de administrația de la Comrat în raport cu Constituția și Legile Republicii Moldova.

Celebrarea de către Dodon, la Comrat alături de alți oficiali moldoveni a datei de ”19 august 1990”, când a avut loc un așa-zis congres al deputaților poporului din regiunea de sud a Moldovei, care a proclamat republica separatistă găgăuză, în mai multe localități din zona orașului Comrat, reprezintă o sfidare la adresa caracterului Suveran, Unitar și Indivizibil al Statului Republica Moldova ce poate fi ușor catalogată ca ”trădare de patrie”, din partea primului om în Stat.

Deasemenea, Partidul Liberal condamnă declarațiile românofobe și anti-europenene, ale Președintelui Igor Dodon rostite la Comrat și plasate pe site-ul oficial al președenței, prin care a afirmat că, ” găgăuzii au fost printre primii care s-a pronunțat împotriva cursului unionist al autorităților de la Chișinău”, dar și declarația că ”poporul Găgăuziei s-a expus clar pentru aderarea Moldovei la Uniunea economică Rusia-Belarus”, afirmații sfidătoare la adresa majorității cetățenilor Republicii Moldova care doresc apropierea republicii de Uniunea Europeană.

Prin aceste declarații și acțiuni, Igor Dodon, care ar trebui să reprezinte toți cetățenii Republicii Moldova, pune în pericol relațiile statului nostru cu Uniunea Europeană, știrbește imaginea Republicii Moldova în lume, aduce grave atingeri Constituției și altor Legi, pune în pericol securitatea cetățenilor, prin inflamarea unor teme periculoase ca ”separatismul etnic” etc.

În temeiul celor menționate, Partidul Liberal:

- FACE APEL către toate forțele politice democratice din Republica Moldova, către toate instituțiile statului, ambasade acreditate la Chișinău să condamne aceste acțiuni antistatale, anti-europene, românofobe și penale ale Președintelui Igor Dodon.
- CERE Parlamentului de la Chișinău să creeze neîntârziat, o comisie specială, care să investigheze toate cazurile de încălcare a Constituției și abuzurile comise de Igor Dodon în calitate de Președinte al Republicii Moldova.
- SOLICITĂ Procuraturii Generale și Serviciului de Informație și Securitate să se autosesizeze pe marginea acestui caz, și a altor cazuri arhi cunoscute, în care Igor Dodon a sfidat Constituția Republicii Moldova.

Chișinău, 
20 august 2017

Copyright © 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.