print
Deputații PL au revotat, iar Dodon este obligat să promulge acordul de cooperare militară cu România
09.06.2017
2358 Accesări

Astfel, Parlamentul a revotat astăzi un Protocol de amendare a Acordului dintre Guvernele României și Republicii Moldova privind cooperarea în domeniul militar. Documentul votat anterior de Parlament, a fost respins de președintele Igor Dodon.

Protocolul semnat la 1 decembrie 2016 la București prevede câteva modificări tehnice ale Acordului interguvernamental din domeniul militar, inclusiv o prevedere expresă că în cazul exercițiilor militare comune țara gazdă va asigura cu hrană, în mod gratuit, personalul părții aflat în vizită.

Dodon a refuzat să promulge proiectul, motivând că Acordul privind cooperarea în domeniul militar este anticonstituțional deoarece ar încălca statutul de neutralitate a Republicii Moldova. 
Comisia parlamentară a propus reconfirmarea votului pentru proiect, iar după ce proiectul a fost revotat, Igor Dodon va fi obligat să-l promulge.

Republica Moldova și România au încheiat Acordul privind cooperarea în domeniul militar la 20 aprilie 2012. Acesta prevede inclusiv posibilitatea organizării unor exerciții militare comune. Președintele pro-rus de la Chișinău Igor Dodon a respins deja în câteva cazuri participarea militarilor moldoveni la exerciții militare multinaționale în România.

Copyright © 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.