print
În localitatea Petrești, Ungheni a fost inaugurat un monument în memoria celor deportați
02.04.2017
1556 Accesări

În localitatea Petrești, Ungheni a avut loc dezvelirea unui monument în memoria locuitorilor acestei comune, care au fost deportați în Siberia de regimul comunist. La eveniment au participat și Mihai Ghimpu, Președintele PL, Valeriu Munteanu, Ministrul Mediului, Iurie Chirinciuc, Ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Corina Fusu, Ministrul Educației, rude ale celor deportați și locuitori ai comunei Petrești.

Mihai Ghimpu, Președintele PL a mulțumit tuturor pentru contribuția adusă la edificarea acestui monument și a subliniat, dârzenia și curajul de care au dat dovadă locuitorii din localitatea Petrești, Județul Ungheni și din întreaga Basarabie.

”Este un mare păcat să treci pe lângă durerea părinților,  buneilor, fraților și consătenilor  tăi după tragedia care a avut loc pe acest mult pătimit pământ. Pe acest monument au fost încrustate numele acelor locuitori din comuna Petrești, care au fost deportate în Siberia, de regimul comunist de ocupație, circa 100 de familii. Dar din această localitate au murit foarte mulți în timpul foametei organizate de bolșevici și foarte mulți care au rămas acasă au suferit pentru că s-au opus regimului apărând credința ortodoxă, limba română și istoria neamului românesc.

Vă mulțumesc tuturor celor prezenți la acest eveniment de comemorare, rudelor și familiilor celor deportați. Mulțumesc Consiliului local Petrești și Primarului, pentru decizia aprobată de a instala acest monument în comuna Petrești. Vreau să mulțumesc și Dlui Iurie Chirinciuc și organizației PL Ungheni ,pentru tot suportul acordat la edificarea acestui monument, pe lângă care cei care vor trece se vor opri, vor aduce o floare și vor pomeni numele celor care au luptat pentru Libertatea și Unitatea neamului românesc”, a spus Mihai Ghimpu.

Iurie Chirinciuc, a menționat că dezvelirea la Petrești, Ungheni a acestui monument, face parte din proiectul național lansat de Mihai Ghimpu în 2010, pe când era Președinte -interimar al Republicii Moldova, intitulat – ”Un Monument în fiecare sat”. Proiect prin care în fiecare sat din Republica Moldova, va fi instalat câte un monument în memoria celor deportați.

”În raionul Ungheni, până în prezent au fost instalate șapte astfel de monumente, iar în întreaga republică, numărul acesta a depășit 250. Mulțumesc lui Mihai Ghimpu și echipei Partidului Liberal pentru susținere, a menționat Iurie Chirinciuc.

Monumentul a fost sfințit de un sobor de preoți din localitățile din raionul Ungheni în frunte cu preotul paroh din comuna Petrești.

Mai jos urmăriți imagini video la eveniment:

Serviciul de Presă al PL
2 aprilie 2017
Copyright © 2018 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.