print
Valeriu Munteanu trage semnalul de alarmă: Construcția a încă șase hidrocentrale pe Nistru pune în pericol ecosistemul râului
17.03.2017
3913 Accesări

Autoritățile Republicii Moldovei pregătesc o solicitare adresată finanțatorilor europeni ca să nu acorde bani Ucrainei pentru a construi cele șase hidrocentrale pe râul Nistru.

Declarația a fost făcută de ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, care a fost audiat astăzi în Parlament pe acest subiect.

Ministrul le-a explicat deputaților că s-a ajuns la această situație pentru autoritățile din țara noastră nu au intervenit în ultimii 25 de ani și au permis Ucrainei să preia controlul asupra râului.

Valeriu Munteanu a spus că nivelul apei în Nistru a scăzut cu până la 10 la sută în ultimii zece ani, deoarece este folosită de ucraineni pentru trei hidrocentrale. Potrivit ministrului, Ucraina utilizează 80 la sută din volumul de apă al râului.

"Este pentru prima dată oprită la acest baraj. ACest lac era prevăzut ca un lac de liniștire, fără posibilitatea ca aici la granița cu Republica Moldova, la CHE 1 să fie instalate turbine. Din păcate, după independență încoace, ucrainenii au valorificat din plin lipsa noastră de atenție și de interes pentru acest subiect", a declarat ministrul Mediului, Valeriu Munteanu.

Construcția a încă șase hidrocentrale pe Nistru pune în pericol ecosistemul râului, a mai spus Munteanu și asta pentru că nivelul apei ar putea să scadă și mai mult.

Imagini video de la dezbaterile din Parlament:

Serviciul de Presă al PL

17 martie 2017

 

Copyright © 2019 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.