print
Astăzi a fost sfințită CRUCEA LIBERTĂȚII, înălțată în memoria celor care au luptat pentru libertatea și unitatea neamului nostru, împotriva ocupației rusești
26.11.2014
3844 Accesări

Liberalii au participat astăzi la sfințirea CRUCII LIBERTĂȚII, înălțată în memoria celor care au luptat pentru libertatea și unitatea neamului nostru, împotriva ocupației rusești. Ctitorul CRUCII LIBERTĂȚII este Mihai GHIMPU, Președintele Partidului Liberal.

Evenimentul a fost moderat de Prim-vicepreședinta PL, Corina Fusu, care a subliniat că „astăzi asistăm la un eveniment solemn, spiritual și duhovnicesc - sfințirea Crucii Libertății, ridicată în memoria celor  care de peste 200 de ani luptă pentru Libertatea și Unitatea neamului românesc, împotriva ocupației rusești."

Mihai Ghimpu, Președintele PL, ctitorul CRUCII LIBERTĂȚII, a ținut un discurs după serviciul divin de sfințire:

„E cam frig, dar Dumnezeu este cu noi și cred că această zi va încălzi pe veci neamul nostru, unitatea noastră și libertatea noastră !

Nu poți fi liber, dacă teritoriul țării tale sau o parte din el este ocupat, dacă la tine acasă ești impus să vorbești limba celui ce te-a ocupat, în locul limbii materne, să înveți istoria ocupantului, în loc de istoria poporului tău, să te închini și să depui flori la monumentul străinului, în locul monumentelor eroilor neamului tău.

 A fi liber înseamnă a trăi împreună cu poporul tău pe pământul strămoșilor tăi, pământul dat Dumnezeu, a contribui la păstrarea și dezvoltarea valorilor naționale, dar, în primul rând, a-ți cunoaște și a vorbi limba maternă și a te mândri cu propria identitate, cea română, a fi urmaș adevărat al  strămoșilor tăi, a iubi tot ce înseamnă OM, NAȚIUNE, ȚARĂ!

Liviu Rebreanu  spunea: „Libertatea e cea mai mare nenorocire pentru poporul care nu-i copt s-o aibă." Eu, stimați prieteni, consider că noi, românii moldoveni, suntem copți de a trai  în LIBERTATE, poporul nostru, NAȚIUNEA,  merită, ca și celelalte popoare  și națiuni, să trăiască liber și să-și hotărască prezentul și viitorul.

Acest lucru îl demonstrează toți acei care chiar  din prima zi de ocupație au luptat pentru libertatea și unitatea noastră, pentru viitorul nostru: „Arcașii lui Ștefan", „Sabia Dreptății", „Majadahonda", formată din liceenii din Orhei, Partidul Libertății și mulți, mulți cetățeni români care au fost striviți de către arma ocupantului, inclusiv și fratele meu, Gheorghe Ghimpu, care a stat 6 ani în lagărele comuniste, fiind luat în ziua Crăciunului de aici, din Colonița. Iată de ce am decis ca această CRUCE să fie pe acest pământ al Coloniței, între două râuri, între Prut și Nistru. Dar cel mai important, nici un locuitor al Coloniței nu a luptat împotriva neamului, nici un consătean nu avem care ar fi lucrat în KGB ca să ne ia limba, identitatea și tot ce ne-a dat Dumnezeu.

Această Cruce a Libertății vine să ne amintească că libertatea nu se cerșește, libertatea se cucerește! Pentru libertate trebuie să lupți, și chiar dac-o ai, trebuie să ai grijă de ea ca de propria fântână sau ca de un izvor.

CRUCEA LIBERTĂȚII este un simbol al unității de pe ambele maluri ale Prutului și Nistrului. Pe ambele maluri ale acestor râuri locuiesc români, unii dintre care, din păcate, și-au uitat limba, identitatea, mama, tatăl, români moldoveni pe care i-a impus Rusia să împuște unul în altul în Războiul de pe Nistru, așa cum astăzi în Ucraina împușcă frate în frate.

Această cruce este și un simbol al credinței și demonstrează că toți înaintașii noștri nu au murit în zadar, iar idealurile pentru care au luptat se vor realiza. Pe data de 30 noiembrie, împreună în familia NATO și UE! CRUCEA LIBERTĂȚII este un simbol al rezistenței împotriva sistemului totalitar comunist. Doar fiind liberi, putem să ne construim viitorul! Această Cruce trebuie să devină astăzi simbolul victoriei noastre, să nu-i mai reușească nimănui să calce pe acest pământ și să ne ia libertatea. Eu sunt convins că Dumnezeu  vede și aude, și prin această Cruce va apăra neamul nostru, ne va apăra pe noi, românii moldoveni de pe malurile Nistrului și Prutului.

E timpul ca cetățenii Republicii Moldova să conștientizeze că nu există viață fără libertate. Se spune că cel mai important este viața, dar viața fără libertate nu mai e viață... Iată de ce libertatea înseamnă viață !

Eu sper că toți cei care vor trece pe lângă această cruce sau o vor vedea își vor aminti de libertatea noastră, vor lupta pentru ea și vor duce mai departe drapelul libertății pentru care au murit mii de oameni, inclusiv colegi de-ai noștri, oameni care și-au jertfit viața, familia, pentru libertatea naostră,  pentru această zi,  ca în toamna anului 2014, într-un an crucial, istoric pentru noi, să ridicăm în memoria lor această Cruce, Crucea Libertății neamului românesc.

Trăiască neamul românesc! Trăiască libertatea! Cu PL în familia NATO și UE! Cu PL pentru Libertatea și Unitatea noastră!"

 

Ion Apostol, Secretar general al Partidului Liberal, a menționat că această Cruce este „un act de recuperare a memoriei și demnității naționale a românilor de pe acest pământ, un semn de recunoștință față de cei care și-au pus viața pe altarul credinței strămoșești și al demnității noastre naționale. Slavă eroilor căzuți pe câmpul de bătălie, slavă celor care au suferit și s-au jertfit pentru credința și libertatea neamului românesc!"

Cu un discurs în fața celor prezenți a venit și Mariana Țăranu, doctor în istorie, autoarea volumului „Scrisori către Stalin sau spovedaniile celor ocupaţi", care a subliniat că „trăim astăzi un moment istoric, un moment care ne responsabilizează și ne face să conștientizăm că pentru libertatea noastră de acum s-au jertfit străbuneii, buneii și părinții noștri, care deși ar fi trebuit să aibă o viață firească, au devenit jertfe ale regimului totalitar comunist. Noi suntem obligați prin definiție să le cinstim memoria și să ducem mai departe, prin ceea ce facem, flacăra libertății noastre. Acest gest al Președintelui PL, Mihai Ghimpu, ne face mândri și demni de semenii noștri."

Prezent la eveniment, istoricul Veaceslav Stăvilă a adresat un îndemn pentru toți românii moldoveni - „Vă îndemn ca atunci când privim această cruce să ne amintim de cei 13 deputați din Sfatul Țării care în 1940 au fost arestați și omorâți de sovietici, de elevii liceului „Vasile Lupu" din Orhei care au fost împușcați în 1941 tot de sovietici. Vă rog să vă amintiți de conducătorii Frontului Național - Gheorghe Ghimpu, Alexandru Șoltoianu și alții care au stat în pușcărie în perioada sovietică pentru că-și doreau reîntregirea neamului.  Să vă aduceți aminte de Ion și Doina Aldea Teodorovici, Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi, Leonida Lari și mulți alții. P. Țuțea spunea că „libertatea omului este partea dumnezeiască din el", atâta timp cât luptăm pentru libertate, noi îl avem de Dumnezeu în noi."

Corina Fusu a închis evenimentul cu următorul mesaj: „Aceasta Cruce a Libertății, sfințită și inaugurată astăzi,  Crucea care de milenii este simbol al jertfirii de sine, al suferinței, dar și a reînvierii, a  înălțării, a luminii, a victoriei,  ne va ajuta să izbândim! Pe 30 noiembrie, să alegeți calea luminoasă spre o viață demnă, liberă și europeană!"

CRUCEA LIBERTĂȚII a fost sfințită de preotul Andrei, starețul Mănăstirii „Sfântul Apostol Andrei" din Durlești, care a fost însoțit de un sobor de preoți de la Mitropolia Basarabiei.

CRUCEA LIBERTĂȚII este o construcţie de metal, cu o înălţime de 21 de metri, realizată după modelul celor înălţate la Oneşti şi la Mănăstirea Putna. A fost înălțată pe una dintre cele mai înalte coline din Republica Moldova,  în preajma localității Colonița, mun. Chișinău.  Ea va putea fi văzută pe o rază de zeci de kilometri, inclusiv noaptea, având montate pe întreg perimetrul construcţiei elemente luminiscente.

 

Serviciul de presă al PL

26 noiembrie 2014

 

Copyright © 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.