• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
    Astăzi a avut loc ședința Consiliului Republican al Partidului.
    29.02.2024 - 25.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  PL cere blocului ACUM să-l blocheze pe Dodon în preluarea Procuraturii Generale

    PL cere blocului ACUM să-l blocheze pe Dodon în preluarea Procuraturii Generale

    09.08.2019  

                                                                                                                                            

     PL cere blocului ACUM să reacționeze și să ia atitudine față de decizia CSP de a desemna noul procuror general prin concurs, în condițiile în care Legea privind activitatea procuraturii nu a fost modificată până la final și care, în prezent, îi oferă lui Dodon împuterniciri asupra PG

    Dupa ce, la sfârsit de iulie, CSP a refuzat să desemneze un procuror interimar la PG, iar ședința nici nu a avut loc, din lipsă de cvorum, la 9 august, după două săptămâni, subit CSP s-a întrunit în ședință pentru a anunța concurs pentru funcția de procuror general.

    Anunțarea concursului pentru procuror general la 10 septembrie, explică această decizie a CSP anume prin faptul că Parlamentul urmează să modifice legea funcționării procuraturii, dar și a CSP. Or, desfășurarea concursului în baza prevederilor actuale înseamnă alegerea unui candidat din cei 637 procurori, dintre care 612 au semnat pentru susținerea regimul Plahotniuc, în iunie.

    Modificările Legii cu privire la procuratură, intrate în vigoare la 23 iulie curent, au ținut de partea care îi convenea lui Dodon, și i-a oferit astfel posibilitatea de a desemna un interimar care să-i asigure protecție și intangibilitate.

    Legea actuală prevede că în concurs pot fi acceptați doar candidați care au activat cel puțin 5 ani în Procuratură, prin urmare, nimeni din afara sistemului nu va putea participa la concurs. PL susține modificarea acestor prevederi, fără de care nu se poate asigura independența și depolitizarea procuraturii. Asadar, în condițiile actuale, si acest concurs este compromis din start, prin care se dorește păstrarea regimului intact, cu complicitatea, din nou, a lui Dodon și a PSRM. În cazul în care PSRM și Dodon, nu vor avea o reacție negativă la manevrele din CSP, rezultă că această făcătură a fost anunțată la ordinul lui.

    Dacă blocul ACUM nu va lua o atitudine fermă și nu-i va bloca pe Dodon și PSRM în acapararea procuraturii, inclusiv prin ruperea coalitiei, înseamnă că este complice și acceptă tacit aranjamentul, chiar dacă public vor aduce critici după ce se va desemna câștigătorul, la fel ca și cazurile anterioare.

    CSP trebuie desființat și construit de la zero, la fel ca și CSM, la fel ca și toate structurile de forță. Parlamentul trebuie să se reunească de urgență pentru a stopa acest dezmăț al CSP.


     

     

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com