• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
    Astăzi a avut loc ședința Consiliului Republican al Partidului.
    29.02.2024 - 25.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Monument comemorativ dezvelit la Ghelăuza, de Ziua Limbii Române

    Monument comemorativ dezvelit la Ghelăuza, de Ziua Limbii Române

    01.09.2018  

    La 31 august, de Ziua Limbii Române, o zi plină de încărcătură istorică și simbolism, președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a participat alături de primarul comunei Ghelăuza, r. Strășeni, Nicoleta Malai, la dezvelirea monumentului în memoria victimelor regimului comunist. 
    Deportările au constituit una dintre cele mai dureroase pagini din istoria românilor basarabeni, au purtat un caracter vădit represiv şi au fost îndreptate împotriva celor care respingeau orânduirea sovietică socialistă, instaurată în teritoriul dintre Prut şi Nistru după anexarea la imperiul sovietic, în anul 1940. Efectele acelor atrocități și a politicii de deznaționalizare le resimțim și astăzi. 
    Aducem mulțumiri Nicoletei Malai, consilierilor și tuturor oamenilor de bună credință care au contribuit la edificarea acestui monument.
    În luarea sa de cuvânt, Mihai Ghimpu a menționat: ”E o zi imporantă pentru noi, dar și pentru d-stră, că în această zi a Limbii Române în localitatea Ghelăuza va fi dezvelit acest monument comemorativ, această cruce a dreptății. Deportările și foametea organizată au fost o crimă împotriva noastră, a celor care locuiam în casele noastre și trăiam pe pământul nostru, iar pe noi ne-au considerat dușmani. Aceste monumente sunt veșnica aducere aminte a celor care au avut de suferit pentru generațiile următoare, pentru a cunoaște prin ce am trecut și a face în așa fel ca aceste negre file ale istoriei să nu se mai repete. Unica soluție pentru ca acestea să nu se mai repete este unirea cu Țara-Mamă. O limbă română vorbim, o națiune suntem, o Țară să fim!”
    Acest monument face parte din proiectul “Un monument pentru fiecare sat”, care a fost lansat de Mihai Ghimpu, Președintele PL, încă din perioada când exercita funcția de Președinte interimar al Republicii Moldova. Până în prezent, datorita Partidului Liberal, au fost înălțate peste 250 de astfel de monumente in localitățile republicii.

     
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com