• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  DECLARAȚIE de condamnare a pactului Ribbentrop-Molotov

    DECLARAȚIE de condamnare a pactului Ribbentrop-Molotov

    23.08.2018  

    La 23 august se marchează, anual, Ziua europeană a comemorării victimelor stalinismului şi ale nazismului, pentru a păstra vie amintirea victimelor deportărilor şi exterminărilor în masă.

    Astăzi, se împlinesc 79 de ani de la semnarea, la Moscova, a odiosului pact Ribbentrop-Molotov, care la 28 iunie 1940 a dus la ocuparea şi anexarea Basarabiei, Nordului Bucovinei şi a ţinutului Herţa de către URSS. Astfel, în mod abuziv, Basarabia a devenit parte componentă a statului sovietic totalitar, URSS o revendica drept compensaţie pentru cei 22 de ani de administraţie românească în Basarabia.
    Partidul Liberal condamnă și denunță acest pact criminal, care a dus la instaurarea unei politici antinaţionale a regimului stalinist totalitar. Basarabia a fost transformată într-o gubernie a URSS, iar populaţia românească autohtonă a fost supusă deznaționalizării prin metode de teroare fizică şi morală pentru a-i lipsi pe românii-moldoveni de conştiinţa naţională, de memoria istorică şi culturală.

    Ocupația sovietică din 28 iunie 1940 este una dintre cele mai grave consecințe ale acestui pact, când Bucovina de Nord și sudul Basarabiei au intrat în componenţa Ucrainei. La Chişinău, s-a instalat regimul comunist, iar Basarabia a primit numele de Republica Sovietică Socialistă Moldovenească. 
    Și mai tragic a fost faptul că aceste evenimente au avut loc la numai doua decenii dupã împlinirea aspirației de veacuri a poporului român-reîntregirea neamului prin Marea Unire din 1918 şi crearea Statului naţional unitar român în hotarele lui fireşti.

    Pentru atingerea acestui scop diabolic în Basarabia, deja în februarie 1941 a fost interzis alfabetul latin, iar în martie 1941, toţi basarabenii şi nord-bucovinenii au fost lipsiţi de cetăţenia română, fiindu-le impusă cetăţenia sovietică.

    Astăzi, evocăm acele nefaste evenimente, când părţi importante din trupul Țării au fost rupte cu forța şi anexate samavolnic prin implicarea directă a celor 2 puteri semnatare ale pactului – Germania nazistă și URSS. Totuși, nici chiar politica stalinistă de înstrăinare a populației din aceste teritorii nu a putut anihila conștiința apartenenței Basarabiei, Nordului Bucovinei şi a Ținutului Herței la România, care a rămas vie datorită martirilor ce s-au jertvit pentru cauza națională.

    Partidul Liberal, prin acțiunile și politica sa, a obținut realizări concrete în restabilirea adevărul istoric și redresarea consecințelor acestui pact și a ocupației sovietice, consecințe care se resimt și astăzi. 
    Astfel, printr-un decret prezidențial semnat de preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, la 24 iunie 2010, ziua de 28 iunie 1940 a fost declarată Zi a ocupaţiei sovietice, zi de doliu național.

    Decretul prezidenţial mai prevedea ca Federaţia Rusă, în calitatea sa de succesor de drept al Uniunii Sovietice, să-şi retragă necondiţionat, urgent şi transparent trupele şi armamentul de pe teritoriul Republicii Moldova. Ulterior, Curtea Constituțională (CC) a declarat aceste decret neconstituțional, care credem că a fost o decizie politică. 
    În 2012, la inițiativa PL, Parlamentul a condamnat oficial regimul totalitar comunist din RSSM care a comis odioasele crime împotriva umanităţii: foamete organizată, deportări în masă şi distrugerea familiilor. Și această hotărâre a fost declarată neconstituțională de către CC.
    La 5 decembrie 2013, urmare a sesizării deputaților PL a Curții Constituționale, limba română a fost recunoscută limba oficială în R. Moldova.

    Indiferent de (ne)voința clasei politice actuale, revenirea Basarabiei la Țara-Mamă România este inevitabilă, pentru că trecutul istoric nu poate fi șters din memoria românilor basarabeni, acum, mai mult ca oricând, dorința de reîntregire nu poate fi reprimată de nicio forță ostilă acestei cauze naționale.

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com