• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Valeriu Munteanu: Apa trece, minciunile rămân sau apa Sâmbetei și Partidul Democrat…

    Valeriu Munteanu: Apa trece, minciunile rămân sau apa Sâmbetei și Partidul Democrat…

    10.07.2018  

    Partidul Democrat continuă să cearnă făină pentru colacii electorali din toamnă, doar că (și) de această dată a ales o sită cam mășcată, atât de rară, încât minciunile cad cam toate.

    Republica Moldova are cea mai mare populație rurală dintre toate statele bătrânului continent, astfel peste 55% din populația noastră locuiește în sate și comune, iar conform tuturor sondajelor de opinie cele mai grave probleme de infrastructură la nivelul localităților, sesizate de oameni în mod contant, ani la rând, sunt: calitatea proastă a drumurilor și lipsa apei curente și a sistemelor de sanitație.

    Astfel, în an electoral, după adoptarea nedemocratică a sistemului electoral mixt, mizând în mod disperat pe electoratul (mai) ușor de manipulat de la sate, PD a venit cu „soluția” problemelor sesizate de populația rurală.

    A fost lansat deja programul „Drumuri bune pentru Moldova”, unde, liderul PD a făgăduit că va construi în câteva luni pre-electorale 1100 km de drumuri cu 1.6 mld. de lei. Vara se călătorește, dar drumurile promise de Plahotniuc nu prea apar prin sate și sunt departe de gândul că, respectând parametrii de calitate impuși de lege, va fi posibil să fie construite în goană peste 1000 km de drumuri calitative.

    Astăzi, la tradiționalul briefing de presă al partidului de guvernare, a fost enunțată „soluția mirifică” pentru a doua mare problemă sesizată de oamenii de la sate: „aprovizionarea cu apă și starea infrastructurii de canalizare din toate localitățile din Moldova”.

    Astfel, Vladimir Cebotari, vicepreședinte al PD a declarat că: „PDM a cerut reprezentanților săi din Guvern să revizuiască Strategia Națională de Alimentare cu Apă. Să vedem care e statutul la zi privind această Strategie și care sunt restanțele. Ne-am propus ca în termen de 3-5 ani, să asigurăm localitățile din țară cu apă de calitate”. Este cea mai mare enormitate pe care am auzit-o de la Hotărârea judecătoarei Berdilă încoace.

    În calitate de fost ministru al mediului, declar cu toată responsabilitatea, că nu trebuie să fie revizuit nimic, totul este foarte limpede în acest domeniu, documentele de politici au fost întocmite cu suportul partenerilor de dezvoltare și, și-au demonstrat viabilitatea și justețea soluțiilor alese în acest sens. Unicele surse de apă potabilă ale Republicii Moldova sunt fluviul Nistru și râul Prut, iar Strategia de alimentare cu apă prevede regionalizarea serviciilor de apă, astfel încât mai multe localități sau chiar raioane să fie alimentate cu apă, fie din Prut fie din Nistru, în funcție de regiune.

    Pentru aducțiunile de apă din Nistru și Prut și pentru distribuția apei în localități este nevoie de câteva sute de milioane de euro, iar pentru construcția sistemelor de canalizare, sumele sunt mult mai mari, având în vedere complexitatea lucrărilor și echipamentelor. Astfel, este necesar, cel puțin un miliard de euro pentru a rezolva definitiv problema asigurării cu apă de calitate și canalizare a tuturor localităților din Republica Moldova.

    Iată, dacă domnul Plahotniuc l-ar „ajuta” pe domnul Șor să-și „amintească” paradisurile fiscale unde s-a oploșit miliardul de euro furat din sistemul bancar în 2013-2014, atunci ar face un mare serviciu oamenilor noștri, i-am asigura pe toți cu apă și sanitație. Altfel, sunt doar povești de adormit bebelușii.

    Prognoza parametrilor macro-economici demonstrează cu prisosință că în viitorii ani nu vor fi găsiți bani în buget pentru magistralele de apă, bani vor fi disponibili doar pentru lucrări mici, de rezolvare în regim de „pompieri” a problemei, însă pentru construcții mari, este necesară susținerea partenerilor de dezvoltare, inclusiv UE, care din păcate, este acum mustrată și negată de guvernarea celor trei trandafiri și un dolar.

    Astfel, riscăm ca prin declarațiile și acțiunile belicoase și nedemocratice ale guvernării să fie respinși cei mai importanți donatori și creditori din acest domeniu extrem de important.

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com